// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Deputat Florin Roman: PNL cere ca banii încasați din redevențele miniere să ajungă și în bugetele locale

Comunitățile locale trebuie să beneficieze direct de pe urma exploatării resurselor naturale deoarece, în multe cazuri, ele suportă consecințele schimbărilor la care este supus mediul, în urma acestor exploatări.

Alături de colegii mei din PNL am depus un proiect de lege prin care o parte din banii încasați de statul român, în baza acestor redevențe, urmează să fie redistribuți către bugetele localităților și județelor unde au loc aceste exploatări ale resurselor naturale.

Prin acest proiect, considerăm oportună virarea din redevența încasată la bugetul de stat către bugetele locale pe al căror teritoriu se desfășoară activitatea de exploatare  a unei  cote de 80% din redevenţa minieră încasată, distribuită după cum urmează: 55 % la bugetul local al județului și 25 % la bugetele locale ale comunelor. Titularii licențelor de exploatare datorează bugetului de stat, din ziua începerii realizării producţiei, o redevenţa minieră în cotele prevăzute de art. 45 din Legea nr. 85/2003, redevență ce este achitată trimestrial.

Susținem acest proiect deoarece  efectele negative ale activităților  de exploatare sunt resimţite direct de către comunităţile locale. Știm cu toții că sunt afectate terenurile agricole din apropierea exploatărilor, sunt afectate drumurile, din cauza transporturilor de mare tonaj, poate fi afectată pânza freactică, iar despre poluarea fonică și cea a  aerului, nici nu mai e cazul să le amintim.  Toate acestea sunt resimţite de către cetățeni  şi afectează comunităţile locale, iar măsurile de readucere la starea inițială necesită costuri importante, iar efectele nu sunt întotdeauna cele așteptate.

Apreciem că asigurarea unei cote din această redevență constituie o sursă de venit importantă pentru bugetele locale în vederea finanțării lucrărilor de reabilitare de drumuri comunale și județene, chiar și pentru asigurarea cotelor de cofinanțare pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă, ce vizează acțiuni de refacere a cadrului natural și de protecție a mediului.

Acest proiect de lege poate rezolva o parte din problemele care apar în comunitățile locale unde au loc exploatări de resurse și noi, parlamentarii PNL, mizăm pe faptul că și celelalte partide, inclusiv PSD, vor susține la vot această inițiativă deoarece, în acest caz nu e vorba de politică, e vorba despre viața oamenilor.

Florin Roman, deputat PNL, vicelider Grup parlamentar

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Deputat Florin Roman: PNL cere ca banii încasați din redevențele miniere să ajungă și în bugetele locale

  1. pedelistul ...liberal 22.05.2017 la 10:32

    Ai „uitat” bre de….centenar ! Care are nevoie de multi bani ! Se…poate ???