Delegaţie italiană din Regiunea Friuli Venezia Giulia, în vizită la ADR Centru

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Miercuri a avut loc, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, o întâlnire între reprezentanţii Regiunii Centru şi ai Regiunii Friuli Venezia Giulia din Italia. Vizita delegaţiei italiene, formată din trei reprezentanţi ai regiunii Friuli Venezia Giulia, a fost organizată pentru stabilizarea unor relaţii parteneriale, identificarea unor noi direcţii de colaborare, dar şi pentru pregătirea vizitei preşedintelui regiunii italiene, programată pentru sfârşitul lunii martie. După o scurtă prezentare a componenţei celor două delegaţii, ambele regiuni au subliniat faptul că principala preocupare în viitorul apropiat este realizarea documentelor de planificare şi programare pentru perioada 2014-2020, în vederea accesării altor fonduri structurale şi a primirii unor noi alocări financiare de la Uniunea Europeană. Acordarea de sprijin IMM-urilor pentru internaţionalizarea afacerilor, promovarea oportunităţilor de investiţii între cele două regiuni şi interesul reciproc pentru promovarea utilizării eficiente a surselor de energie regenerabilă, care să asigure atât o eficienţă energetică crescută dar şi să ducă la protejarea mediul înconjurător, au fost principalele teme
dezbătute. Pentru concretizarea acestor idei a fost propus un schimb de informaţii care să cuprindă date despre sectoarele şi domeniile care pot constitui puncte comune de interes pentru cele două regiuni. Aderarea la reţeaua RURACT – o reţea a regiunilor rurale inovative, a fost prezentată de către reprezentanţii Regiunii Friuli Venezia Giulia ca o oportunitate pentru Regiunea Centru, de a intra în contact cu alte regiuni din Europa şi de a împărtăşi sau prelua din experienţa acestora în dezvoltarea de politici rurale eficiente. Reţeaua, care în prezent numără 62 de membri din 17 ţări ale Uniunii Europene, nu are în acest moment niciun reprezentant din România.
“Regiunea Centru, în calitate de regiune relativ nou formată, cu o experienţă de circa 10 ani, are nevoie de experienţa drumului deja străbătut de celelalte regiuni dezvoltate ale Europei care sunt membre ale Uniunii Europene încă din primii ani ai constituirii. Am reuşit azi să identificăm, pe parcursul acestei întâlniri, domenii în care ambele regiuni derulează activităţi similare şi care sunt de interes pentru dezvoltarea unor proiecte comune sau pentru schimb de bune practici. Ne-am manifestat de asemenea deschiderea pentru a ne implica în dezvoltarea de proiecte comune care vor aduce beneficii Regiunii Centru, cum este şi proiectul regiunilor rurale inovative”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru. Discuţiile din cadrul întâlnirii au fost punctuale, fiind explicată structura şi forma de organizare a ADR Centru, a Regiunii Centru, precum şi principalele proiecte şi programe pe care le coordonează agenţia. A fost adusă în discuţie posibilitatea lansării unei colaborări mai strânse între cele două regiuni şi eventual oficializarea acesteia în urma vizitei pe care preşedintele regiunii Friuli Venezia Giulia, domnul Renzo Tondo, o va realiza în Regiunea Centru. (N.L.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419