Rămâi conectat

Curier Județean

Delegaţie a Filialei Alba prezentă la Bucureşti, la aniversarea a 140 ani de la înființarea Organizației Crucea Roşie Română

Publicat

în

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de existență, o delegaţie a Filialei Alba va fi prezentă la Bucureşti unde Principesa Margareta, preşedintele Crucii Roşii Române, va dezveli o placă comemorativă, urmând ca reprezentanţii județului să ia parte şi la evenimentul organizat la Palatul Elisabeta.

crucea rosieDe-a lungul istoriei sale, Crucea Rosie Română a fost un important simbol al speranţei şi alinării pentru toți cei aflați în nevoie. Ori de cate ori razboiul, epidemiile sau dezastrele au lovit țara, în perioadele de nesiguranță și durere, Crucea Roșie Română a fost prezentă pentru a ușura suferința umană. Astăzi, Crucea Roşie Română aniversează 140 de ani de activitate, sărbătorind nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea – care au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane. Primul sediu al organizației a fost deschis în Spitalul Colțea din București, de un grup de oameni cu suflet nobil – Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila, semnatarii actului de înființare a Crucii Roșii Române.

La nici 3 saptamani de la infiintare, in 1876, Crucea Rosie Romana trimitea primele ambulante pe frontul sarbo-turc, pentru a acorda primul ajutor ranitilor. Mai tarziu, in anul 1877, organizatia incepea sa deruleze cursuri de Sora voluntara de Cruce Rosie si de Prim ajutor. Experienta de 140 de ani in aceste domenii de activitate se reflecta in calitatea serviciilor pe care le furnizează in prezent.

Electrica Furnizare Discount

Astazi, Crucea Rosie se regaseste in viata comunitatii in foarte multe domenii, oferind servicii medicale, socio-medicale, de formare profesionala, de asistare a persoanelor in nevoie si ample programe de educatie pentru sanatate.

Urmare a unor eforturi sustinute, s-a reusit:

  • înființarea primului Serviciului de Ambulanță privat din judetul Alba, care funcţionează în prezent cu patru ambulanţe dotate conform cerinţelor legislative, oferind: consultaţii medicale de urgenţă la domiciliu, transport sanitar neasistat, transport medical asistat şi asistenţă medicală la competiții și/sau manifestări sportive, întruniri diverse, manifestări publice, artistice etc.;
  • dezvoltarea serviciului de îngrijire medicală la domiciliu, persoanele asigurate beneficiind gratuit de îngrijire, prin decontarea acesteia de către Casa de Asigurări de Sănătate Alba;
  • implicarea activă în formarea resurselor umane din domeniul medico-social, în vederea creşterea calităţii servicilor medicale şi sociale. Astfel, Crucea Roşie Filiala Alba organizează 16 tipuri de cursuri de calificare/instruire/perfecţionare, precum şi cursuri de prim ajutor, în calitate de furnizor de formare profesională autorizat ANC, şi nu numai;
  • furnizarea de servicii sociale, destinate persoanelor vulnerabile din comunitate, prin acordarea de pachete alimentare, tichete sociale, pachete igienico-sanitare, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte etc. precum şi prin acordarea de îngrijire socio-medicală la domiciliu pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităţi;
  • promovarea educaţiei pentru sănătate prin organizarea anuală a concursurilor Mugurii Crucii Roşii, respectiv Sanitarii Pricepuţi;
  • constituirea unei baze materiale solide pentru intervenţii în caz de dezastre;
  • încheierea unor protocoale de colaborare cu primării municipale, orăşeneşti şi comunale din judeţul Alba şi asumarea de activităţi care să răspundă nevoilor comunităţii locale; un exemplu de bună practică în acest sens este Primăria municipiului Alba Iulia, cu care s-au dezvoltat relaţii de conlucrare întemeiate pe concepte cum sunt parteneriatul, respectul reciproc şi buna credinţă.

”Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de Crucea Roșie şi care au susţinut activităţile noastre umanitare, adresându-le rugămintea de a ne sprijini în continuare pentru a scrie împreună noi pagini în istoria celei mai vechi și prestigioase organizații umanitare din România!”, transmite Adrian Dușa, director, Crucea Rosie Romana Filiala Alba.

Publicitate

Curier Județean

FOTO| IPJ Alba: Elevii de la două școli din județ au discutat cu polițiștii despre siguranța școlară, prevenirea bullying-ului și a agresiunilor sexuale

Publicat

în

IPJ Alba: Elevii de la două școli din județ au discutat cu polițiștii despre siguranța școlară, prevenirea bullying-ului și a agresiunilor sexuale

Elevii de la școlile din Galda de Jos și Sântimbru au discutat cu polițiștii despre siguranță. Temele au fost diverse, de la prevenirea bullying-ului și a agresiunilor sexuale la siguranța pe internet și prevenirea victimizării din folosirea obiectelor cu conținut pirotehnic.

Ieri, 8 decembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat activităţi informativ – preventive la Școala Gimnazială ”Ioan de Hunedoara” Sântimbru și la Școala Gimnazială ”Nicola Drăgan” Galda de Jos.
Peste 100 de elevi ai acestor unități de învățământ au participat la dezbaterile care au vizat prevenirea bullying-ului, prevenirea victimizării din infracțiuni și din accidente rutiere și despre siguranța pe internet.

Tinerilor le-au fost prezentate și materialele campaniei naționale de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor ”Atingeri Nedorite”, care este derulată de Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, în această perioadă.

Electrica Furnizare Discount

Aceștia au aflat care sunt mijloacele pe care le au la dispoziție pentru a se informa precum și faptul că pot suna gratuit la 116.111, linie europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului, sau scrie la [email protected] și pe platforma online a organizației https//www.116111.

Un alt subiect discutat împreună cu adolescenții a fost legat de prevederile legale privind articolele cu conținut pirotehnic și pericolele la care se expun odată cu folosirea acestora. Pe lângă pagubele materiale, articolele cu conținut pirotehnic, utilizate fără respectarea prevederilor legale, pot produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave.

Siguranţa în şcoli rămâne prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, iar activităţile preventive vor continua pe durata întregului an școlar.

Citește mai mult

Curier Județean

A pus în pericol siguranța participanților la trafic: Bărbat din ALBA depistat la volan după mai multe păhărele

Publicat

în

A pus în pericol siguranța participanților la trafic: Bărbat din ALBA depistat la volan după mai multe păhărele

La data de 9 decembrie 2021, în jurul orei 00.40, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat, de 38 de ani, din comuna Câlnic, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Electrica Furnizare Discount

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citește mai mult

Curier Județean

Un nou supermarket Kaufland, la Alba Iulia. Populația, consultată în privința Planului Urbanistic Zonal

Publicat

în

Un nou supermarket Kaufland, la Alba Iulia. Populația, consultată în privința Planului Urbanistic Zonal

Municipiul Alba Iulia va avea un nou supermarket, lanțul de magazine Kaufland urmând să construiască încă un magazin în orașul Unirii, pe strada Tudor Vladimirescu numărul 78. Planul Urbanistic Zonal a intrat în consultare publică, împreună cu alte două proiecte.

1. proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: ,, MODIFICARE REGLEMENTARI PUZ APROBAT PRIN HCL 198, ART. 18/22.05.2018 ”ALBA IULIA, STR. ALCALA DE HENARES, NR. 2, solicitant SC ATOL IMO SRL SI TECNOSTAR CONSULTING SRL.

2. proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: ,, ELABORARE PUZ PENTRU CONSTRUIRE HIPERMARKET KAUFLAND SI CONSTRUCTII ANEXE, AMENAJARI EXTERIOARE INCINTA, AMENAJARI ACCESE RUTIERE SI PIETONALE DIN DRUMURI PUBLICE, IMPREJMUIRE TEREN; ELEMENTE PUBLICITARE- modificare reglementari aprobate cu HCL 115/2016, art 13” ALBA IULIA, STR.TUDOR VALDIMIRESCU NR.78, solicitant KAUFLAND ROMANIA SCS.

Electrica Furnizare Discount

3. proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal: ,,ELABORARE PUZ PENTRU REGLEMENTARE TRAMA STRADALA SI LOTURI IN VEDEREA CONSTRUIRII LOCUINTE INDIVIDUALE” ALBA IULIA, STR. ARTARULUI, FN, solicitant STOIA EUGEN, TEODORESCU ADRIANA GEORGETA, POPESCU DAN MIHAI, COSMA ANCA NICOLETA, COSMA VASILE TIBERIU.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de hotărâre, se pot depune în scris specificându-se articolul sau articolele din proiect sau regulament la care se referă, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, de pe str. : Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură sau în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected] în termen de 15 zile calendaristice de la data publicării prezentului anunț, respectiv până la data de 23.12.2021, ora.16.00.

Proiectele de hotărâre și documentația referitoare la aceste proiecte pot fi consultate la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, camera 1 (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului) sau pe site-ul instituției www.apulum.ro, secțiunea Consultare publică.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare