Deficitul de medicamente oncologice este pe cale să fie rezolvat
Ministerul Sănătăţii a transmis punctul său de vedere, cu privire la asigurarea continuităţii aprovizionării cu medicamente oncologie, prin intermediul unui comunicat de presă. Finanţarea Programului Naţional de Oncologie va trece în responsabilitatea Casei Naţionale de asigurări de Sănătate. În momentul de faţă mare parte din medicamentele vitale pentru bolnavii de cancer se află pe stocul UNIFARM.
„Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări cu privire la aprovizionarea medicamentelor oncologice ieftine, care nu mai prezintă interes pentru distribuitori şi producători:
În ceea ce priveşte asigurarea continuităţii aprovizionării cu medicamente oncologice a căror aprovizionare se face cu dificultăţi deoarece nu se mai produc sau nu mai prezintă interes comercial, Ministerul Sănătăţii caută să găsească o soluţie care să asigure continuitatea în asigurarea nevoilor pacienţilor.
Conform datelor transmise de către Compania Naţională UNIFARM SA, în prezent, din cele 24 medicamente apreciate ca deficitare, un număr de 14 medicamente există în stoc, fiind achiziţionate prin procedura de nevoi speciale ( exemple: Bleomycinum, Dacarbazinum, Cisplatinum, Ciclophosphaminum, Methotrexatum), iar 3 dintre ele vor intra în depozitele UNIFARM până la sfârşitul acestei luni (Endoxan, Leucheran şi Oncaspar). Pentru restul negocierile se află în fază avansată.
Toate aceste medicamente sunt la UNIFARM SA şi se află la dispoziţia spitalelor. De asemenea, acestea sunt afişate în sistemul elctronic de achiziţie SEAP.
Spitalele au fost periodic informate, bilunar, cu privire la stocurile de medicamente oncologice existente la Compania UNIFARM. Compania a transmis adrese tuturor spitalelor publice privind stocurile existente şi modalitatea de contractare.
După aprobarea bugetului pe anul 2013, Ministerul Sănătăţii va propune Executivului o modalitate de suplimentare a fondurilor, cu o sumă cuprinsă între 500 000 şi 1000000 euro, pe care UNIFARM să o utilizeze în achiziţionarea medicamentelor pentru realizarea echilibrului financiar între plata făcută la furnizor, în avans, la cumpărare sau la 30 de zile, şi decontarea serviciilor medicale de către casele de asigurări la 210 zile”, se arată în comunicat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]