Rămâi conectat

Actualitate

Deficit de personal în medicina de urgenţă din România. Arafat: „Avem nevoie de încă cel puţin dublu numărului medicilor”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deficit de personal în medicina de urgenţă din România. Arafat: „Avem nevoie de încă cel puţin dublu numărului medicilor”

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, consideră că ”urgenţa maximă” în ceea ce priveşte atât serviciul SMURD, cât şi unităţile de primiri de urgenţe rămâne resursa umană, relatează news.ro. Arafat a spus că deficitul de personal este unul ”foarte serios” în acest sistem.

”La nivelul unităţilor de primiri urgenţă avem nevoie de încă cel puţin dublu numărului medicilor de urgenţă, acum avem în jur la 900-950 de medici specialişti de urgenţă şi va trebui să atingem aproape 2.000 de medici de urgenţă. Asta nu putem să o imputăm nimănui. Avem posturi de rezidenţiat, avem pregătire, nu poţi să-i pregăteşti toţi peste noapte. Pregătirea unui medic de urgenţă înseamnă cinci ani. Nici nu poţi să vii să spui că ai pe hârtie un număr de medici şi să transformi pe unii în medici de urgenţă peste noapte. S-a mai făcut asta în 2001 şi a fost o catastrofă, între 2001 şi 2005”, a declarat Raed Arafat, vineri, la Euronews România, potrivit news.ro

Potrivit acestuia, România a pierdut numeroşi medici ATI şi de urgenţă după reducerea salariilor cu 25% din perioada 2010-2011, însă între timp exodul medicilor nu a cunoscut o asemenea amploare.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a arătat că este nevoie de predictibilitate şi previzibilitate în acest sistem, menţionând că tot timpul este nevoie de investiţii. Arafat a spus că e nevoie de un program anual de reînnoire a bazei materiale.

”Soluţia optimă este să ai un program previzibil, multianual, de înlocuire pe baza datelor pe care le avem de uzură şi de utilizare a lor”, a explicat Arafat, subliniind că acest lucru este valabil şi pentru echipamentele cu care sunt dotate unităţile de primiri urgenţe, care au nevoie de propria aparatură şi nu de echipamente comune ale unităţilor de primiri urgenţe şi ale spitalelor, pentru că în aceste cazuri activitatea din UPU duce la întârzieri, întrucât echipamentul e folosit concomitent pentru bolnavii internaţi şi pentru cei din urgenţă.

Sursa: g4media.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Patronii români se feresc de tinerii în căutarea unui loc de muncă! „Nu stau mai mult de șase luni”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Patronii români se feresc de tinerii în căutarea unui loc de muncă! „Nu stau mai mult de șase luni”

Tendința actuală arată că tot mai puțini angajatori sunt dispuși să investească în dezvoltarea tinerilor fără experiență, deoarece mulți dintre aceștia decid să plece după doar câteva luni de muncă.

Tinerii, fiind înclinați spre indecizie și lipsindu-le răbdarea de a acumula experiență, conform specialiștilor în recrutare, caută acum cu ardoare poziții în domeniul pe care îl studiază. Prin urmare, ei evită în mare măsură posturile temporare în cafenele sau restaurante.

Elit - Gustul Desăvârșit

Andrei, în vârstă de 21 de ani și student la Comunicare în anul trei, se confruntă cu această realitate. El a trimis CV-ul la 20 de firme, dar nu a primit niciun răspuns favorabil, așa că s-a angajat temporar ca vânzător într-un centru comercial. Andrei își împărtășește experiența: „Mi s-a pus întrebarea dacă am experiență în domeniu, am răspuns că sunt student la licență și mi s-a spus că avem nevoie de minim doi ani de experiență în domeniu. Am început să caut joburi online și să aplic acolo.”

Pe de altă parte, angajatorii se feresc de candidații tineri și preferă să se concentreze asupra celor care caută stabilitate. Reprezentanții unei companii din Cluj explică decizia lor: „În acest moment, preferăm să ne concentrăm pe angajați cu puțin mai multă experiență. În cazul colegilor care încep primul lor job într-o companie, există posibilitatea ca, după un anumit timp, să simtă tentația de a experimenta sau de a căuta o altă companie, ceea ce poate duce la o fluctuație mai mare.”

Specialiștii în domeniul resurselor umane confirmă că mulți dintre tinerii la început de carieră nu rămân mult timp la primul loc de muncă. Mobilitatea este ridicată, iar schimbarea frecventă a locului de muncă devine o tendință.

Această realitate poate reprezenta o problemă pentru angajatori, deoarece integrarea tinerilor în companii și dezvoltarea lor eficientă necesită timp, mentori și colegi cu experiență care să îi ajute și să îi învețe. Nu toate companiile dispun de aceste resurse.

În prezent, rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani este semnificativă, aproape 22%, conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică. Această situație reflectă complexitatea pieței muncii pentru tinerii fără experiență și pentru angajatori.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Care sunt analizele pe care trebuie să le facem frecvent pentru a preveni infarctul de miocard și AVC-ul? Ce face prea mult zahăr în sângele nostru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Care sunt analizele pe care trebuie să le facem frecvent pentru a preveni infarctul de miocard și AVC-ul? Ce face prea mult zahăr în sângele nostru

Cum ne putem evalua starea de sănătate pentru următorii zece ani? Răspunsul nu se găsește doar în analizele de sânge, ci și într-o procedură importantă: ecografia arterelor carotide, efectuată la nivelul bazei gâtului.

Această investigație oferă informații cruciale pentru prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral, două afecțiuni grave.

Arterele carotide sunt vasele responsabile cu transportul sângelui oxigenat către diverse organe ale corpului. Leziunile la nivelul peretelui acestor artere sunt adesea cauzate de factori precum fumatul, hipertensiunea netratată sau nivelurile mari de zahăr din sânge, care rămân, de asemenea, netratate. Acești factori sunt agresori care declanșează reacții în sistemul imunitar și inflamații cronice în organism.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dr. Andreea Groza ne ajută să înțelegem rolul grăsimilor în sânge, precum colesterolul și trigliceridele, și cum nivelurile ridicate de zahăr influențează aceste grăsimi. Academicianul prof. dr. Maya Simionescu, de la Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu,” subliniază: „Cantitatea crescută de zahăr, de glucide în sânge afectează transportul de colesterol. Colesterolul se acumulează mai rapid în vasele de sânge. Procesul de formare a plăcii de aterom este mult mai rapid în condiții de diabet, adică cu hiperglicemie, ceea ce înseamnă niveluri crescute de zahăr.”

Excesul de insulină din organism acționează ca un hormon de creștere, ducând la îngroșarea stratului intern al vaselor de sânge. Acest strat îngroșat atrage și mai mult colesterol și contribuie la inflamație. Ca rezultat, arterele devin mai înguste, iar această afecțiune poartă numele de atero-scleroză.

În creier, există două artere carotide și două artere vertebrale. Depunerile periculoase apar adesea în zona bifurcației arterelor carotide, de unde se formează carotida externă, care alimentează fața, și carotida internă, care furnizează sânge doar creierului. Aici, presiunea sângelui este foarte mare, deoarece acesta provine direct din inimă. Această fizică specifică poate cauza leziuni.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg, explică: „Această bifurcație este o zonă supusă leziunilor datorate fluxului sanguin constant care hrănește creierul pe parcursul întregii vieți și produce leziuni mici pe stratul intern al arterei carotide.”

Aceste leziuni devin punctul de atașare al componentelor chimice ale sângelui, cum ar fi trombocitele și colesterolul, care circulă în sânge. Aceste depuneri pot duce la accidente vasculare cerebrale, dar, fericit, arterele carotide pot fi evaluate cu ușurință, făcând parte din măsurile preventive. Aceasta oferă o evaluare a riscului de accident vascular cerebral și infarct.

Dr. Anca Tău, medic primar cardiolog, adaugă: „Arterele de la baza gâtului pot fi evaluate cu ușurință. În ghidurile actuale, evaluarea arterelor membrelor inferioare a fost inclusă în evaluarea preventivă și poate fi ușor realizată pentru a depista eventualele plăci. Este o boală sistemică, care afectează toate arterele.”

Această afecțiune este numită circulație de tip terminal, deoarece inima și creierul au propriile lor artere care duc sânge doar în anumite teritorii. Acest lucru explică de ce accidentele vasculare apar frecvent în aceste zone, iar evaluarea periodică poate contribui la prevenirea acestor afecțiuni grave.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vouchere sociale 2023: Pensionarii cu pensii până la 1.700 de lei, AMENZI de 6.500 de lei dacă încalcă anumite reguli. Cardul poate fi BLOCAT și pot pierde privilegiul financiar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere sociale 2023: Pensionarii cu pensii până la 1.700 de lei, AMENZI de 6.500 de lei dacă încalcă anumite reguli. Cardul poate fi BLOCAT și pot pierde privilegiul financiar

Pensionarii din România care beneficiază de ajutoare financiare de la statul român trebuie să fie atenți la toate particularitățile cu care acestea vin la pachet, altfel riscă amenzi usturătoare.

Citește și: Pensii 2023: Cât este pensia medie în România și câți pensionari erau în luna august

În România, câteva milioane de români sunt beneficiari de vouchere sociale sau tichete de masă de la stat. Cei mai mulți dintre ei sunt pensionarii care câștigă până la 1700 de lei, acesta fiind pragul de eligibilitate a veniturilor. Dar respectivele carduri vin cu restricții importante vizavi de produsele pe care le poți cumpăra cu ajutorul lor, iar o serie de potențiale amenzi sunt de asemenea pe listă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Amendă de până la 6500 de lei dacă nu folosești cum trebuie voucherele sociale

Românii care primesc vouchere sociale, dar le folosesc pentru a achiziția a orice altceva în afară de produse alimentare de bază și mese calde, riscă amenzi de până la 6500 de lei. În plus, cardul de tichete de masă va fi blocat și vor rămâne fără acest privilegiu financiar, după cum se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei, însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure.

Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a avertizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Citește și: Pensii 2023: Ce documente sunt necesare pentru pensia de urmaș și ce schimbări sunt așteptate în 2024

Ca referință, dacă este prima oară când auzi de voucherele sociale, merită să ai în vedere că acestea au fost reglementate prin OUG 63/2022, se acordă o dată la două luni și au o valoare de 250 de lei. În privința eligibilității, acestea se acordă:

-pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

-persoanelor – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

-familiilor cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

-familiilor monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

-familiilor și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

-persoanelor fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Sursa: gandul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare