Rămâi conectat

Societate

Dedicaţie specială eroilor din Gârbova de Sus

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comemorarea Zilei Eroilor a avut o semnificaţie aparte anul acesta în satul Gârbova de Sus. Ceremoniile deosebite ale acestui eveniment au devenit un lucru obişnuit pentru acest sat, ai cărui locuitori acordă de ani de zile o atenţie specială memoriei participanţilor pe fronturile de luptă ale celor două războaie mondiale şi în mod deosebit celor căzuţi în luptă. Anul acesta, prin grija Istinei Sima, una dintre fiicele satului şi deopotrivă a unui veteran de război, ziua eroilor din Gârbova de Sus a adus ceva special. Sub titlul cât se poate de sugestiv „Nemuritorii”, aceasta a reuşit să pregătească şi să editeze o carte dedicată „Eroilor neamului din Gârbova de Sus căzuţi în cele două războaie mondiale”. Lucrarea, tipărită la „Imprimeriile Unirea Pres”, aduce o serie de informaţii generale despre ceea ce înseamnă cultul eroilor la nivel naţional, fiind prezentate monumentele eroilor neamului în cele două războaie mondiale, cu suficiente detalii pentru a constitui şi o frumoasă lecţie de istorie naţională. Cum este firesc, Istina Sima insistă asupra unor elemente de detaliu privind biografia eroilor locali şi a familiilor acestora şi prezintă multe fotografii. „Luaţi de la sapă, de la plug, de lângă familiile lor, tineri în puterea vârstei, 39 de bărbaţi au murit pe front în Primul Război Mondial, marcând cu jertfe de sânge pământul într-un război nedrept. Alţi 27 de taţi şi feciori au lăsat în urma lor văduve şi orfani, iar mulţi alţii s-au întors răniţi, schilozi şi cu multe handicapuri”, precizează autoarea în carte.
Lucrarea a fost prezentată sătenilor ieri, de ziua celor cărora le este dedicată, eroii locali, la monumentul din curtea bisericii ortodoxe din sat, ceremonie ce a avut loc după slujba Sfintei Liturghii a sărbătorii de Înălţarea Domnului. La final este menţionat şi sacrificiul familiei personale, prin participarea pe cele două fronturi atât a tatălui său – Sima Ioan Vanu, ca sergent, căt şi a bunicului, căruia Primul Război Mondial i-a răpit nu mai puţin de 7 ani, pe front şi în prizonierat. „Aşa s-au sacrificat înaintaşii noştri pe care nu îi vom uita şi le vom cinsti şi respecta mereu memoria!”, scrie autoarea în încheierea lucrării ei. (C.B.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea