Rămâi conectat

Politică Administrație

Declarație năucitoare a deputatului Călin Potor despre cazul fostului polițist, vicepreședinte TNL – Nicolae Sântimbrean

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sunteți probabil la curent cu scandalul politic declanșat în urmă cu două luni și jumătete la nivelul PNL Alba și TNL România, în urma publicării în ziarul “Unirea” a unei sentințe penale a cărei protagonist este Nicolae Sântimbrean, vicepreședintele Tineretului Național Liberal, la acel moment unicul candidat pentru șefia Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (OIR POSDRU) cu sediul la Alba Iulia – instituție prin care se derulează programe finanțate din fonduri europene la nivelul Regiunii Centru (Sibiu, Brașov, Mureș, Hargita, Covasna și Alba).

Sântimbrean a fost condamnat penal în 2003, pe când era polițist, pentru săvârșirea infracțiunii de cercetare abuzivă, beneficiind însă de o grațiere. În urmă cu două luni acesta a picat examenul organizat de ANFM pentru funcția de director executiv al OIR POSDRU, cu o notă foarte mică.

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe de presă a PNL Alba, deputatul Călin Potor a reluat subiectul, după ce cu puțin timp în urmă cazul Sântimbrean a apărut și în presa centrală. Și așa am reușit să aflăm cum vede un politician, reprezentantul liberal al albaiulienilor în Parlamentul României, situația în ceea ce privește acest scandal, legat până la urmă de promovarea unui liberal condamnat penal pentru o faptă incalificabilă, tot mai sus în structurile partidului, dacă nu și în cele de conducere ale unor instituții importante.

Deputatul de Alba consideră că Nicolae Sâtimbrean a fost “linșat mediatic” pe nedrept, iar acest lucru nu ar face cinste celor care au dezvăluit cu documente o realitate juridică precum și încrengăturile sistemului de promovare politică din România. Călin Potor consideră că Sântimbrean este într-adevăr un tânăr liberal de valoare și că unui om care a ispășit o pedeapsă nu poți să-i dai interdicție să se însoare, interdicție să aibă copii, inderdicție de a merge la cinematograf, dar nici interdicție să aibă un loc de muncă acolo unde el și-l dorește.

“Nici un fel de nenorocire că presa centrală preia ceea ce zice presa locală, este foarte bine. Eu sunt dintre aceia care cred că greșeala este omenească. Cine greșește trebuie să plătească. Este lege pentru toată lumea și legea și instanța în România trebuie să facă dreptate așa cum o face. Un om care a ispășit o pedeapsă, nu mai poate fi pedepsit a doua, a treia, a cincea oară, nu poți să-i dai interdicție să se însoare, interdicție să aibă copii, inderdicție de a merge la cinematograf, dar nici interdicție să aibă un loc de muncă acolo unde el și-l dorește.

Din acest punct de vedere și cunoscându-l pe Nicu Sântimbrean, eu vă pot spune ceea ce nu s-a trecut nicăieri că este întradevăr un tip de valoare. Un tânăr liberal de valoare. Pe mine unul m-a convins! Are o experiență profesională, cel puțin o experiență politică, care îl recomandă, are activitate și cursuri făcute în Regatul Unit, a participat acolo la campanii, știe să facă campanii, știe să procedeze pe lege și corect”, a afirmat Călin Potor.

Părerea mea că linșajul lui făcut mediatic nu este o chestiune care poate aduce cinste nimănui. Cu siguranță, lui îi aduce prejudicii, pe care eu unul consider că nu le merită.”

La întrebarea “Dacă PNL Alba nu are totuși oameni fără probleme penale pe care să îi susțină pentru ocuparea unor funcții de așa mare importanță cum este șefia OIR POS DRU”, răspunsul a fost că PNL Alba nu l-a susținut niciodată pe Sântimbrean pentru a ocupa o asemenea funcție, respectiv că astfel de funcții se ocupă prin concurs.

La întrebarea “Ce a demonstrat totuși domnul Sântimbrean ca să îl califice pentru ocuparea unuei astfel de funcții, indiferent dacă el s-a dus de capul lui la concurs (a fost unicul candidat, respins însă din cauza notei mici) sau susținut de partid?”, Călin Potor a răspuns:

„Nu știu dacă este sau nu bun să meargă pe funcția respectivă. Nu știu dacă a fost pregătit, este pregătit sau va fi pregătit pentru un asfel de concurs. Este un domeniu în care eu nu pot să fac decât speculații. Dar din punctul meu de vedere, a omului care a lucrat cu el, timp de vreo 3 luni de zile la biroul parlamentar, și l-am angajat și atunci la rugămințile colegilor mei liberali, pentru că nu îl știam, nu aveam de unde să îl știu. Și consider că am făcut un lucru corect. Niciodată nu m-a interesat de la un colaborator dacă acum 20 de ani a călcat pe roșu sau a făcut cine știe ce prostii. Atâta timp cât acest om este reabilitat sau cel puțin nu i se vede o vină evidentă, cât timp acest om se comportă corect, cât timp din punct de vedere al relației cu mine și cu alții, este corect.”

Aflat la conferința de presă cu pricina, Florin Roman, purtătorul de cuvânt al PNL Alba a intervenit cu următoarea precizare – reprezentând poziția oficială a partidului:

“Vreau să precizez, în calitate de purtător de cuvânt al partidului, că poziția oficială a PNL Alba în cazul lui Nicolae Sântimbrean este că pentru noi acest subiect este unul închis. Din câte am aflat, dânsul nici nu mai intenționează să candideze la șefia OIR POS DRU, așa că pentru noi este un subiect închis. Pardidul Național Liberal înseamnă mii de membri și nu doar o persoană care activează în cadrul PNL.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea