Rămâi conectat

Politică Administrație

Declarație năucitoare a deputatului Călin Potor despre cazul fostului polițist, vicepreședinte TNL – Nicolae Sântimbrean

Publicat

în

Sunteți probabil la curent cu scandalul politic declanșat în urmă cu două luni și jumătete la nivelul PNL Alba și TNL România, în urma publicării în ziarul “Unirea” a unei sentințe penale a cărei protagonist este Nicolae Sântimbrean, vicepreședintele Tineretului Național Liberal, la acel moment unicul candidat pentru șefia Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (OIR POSDRU) cu sediul la Alba Iulia – instituție prin care se derulează programe finanțate din fonduri europene la nivelul Regiunii Centru (Sibiu, Brașov, Mureș, Hargita, Covasna și Alba).

Sântimbrean a fost condamnat penal în 2003, pe când era polițist, pentru săvârșirea infracțiunii de cercetare abuzivă, beneficiind însă de o grațiere. În urmă cu două luni acesta a picat examenul organizat de ANFM pentru funcția de director executiv al OIR POSDRU, cu o notă foarte mică.

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe de presă a PNL Alba, deputatul Călin Potor a reluat subiectul, după ce cu puțin timp în urmă cazul Sântimbrean a apărut și în presa centrală. Și așa am reușit să aflăm cum vede un politician, reprezentantul liberal al albaiulienilor în Parlamentul României, situația în ceea ce privește acest scandal, legat până la urmă de promovarea unui liberal condamnat penal pentru o faptă incalificabilă, tot mai sus în structurile partidului, dacă nu și în cele de conducere ale unor instituții importante.

Electrica Furnizare Discount

Deputatul de Alba consideră că Nicolae Sâtimbrean a fost “linșat mediatic” pe nedrept, iar acest lucru nu ar face cinste celor care au dezvăluit cu documente o realitate juridică precum și încrengăturile sistemului de promovare politică din România. Călin Potor consideră că Sântimbrean este într-adevăr un tânăr liberal de valoare și că unui om care a ispășit o pedeapsă nu poți să-i dai interdicție să se însoare, interdicție să aibă copii, inderdicție de a merge la cinematograf, dar nici interdicție să aibă un loc de muncă acolo unde el și-l dorește.

“Nici un fel de nenorocire că presa centrală preia ceea ce zice presa locală, este foarte bine. Eu sunt dintre aceia care cred că greșeala este omenească. Cine greșește trebuie să plătească. Este lege pentru toată lumea și legea și instanța în România trebuie să facă dreptate așa cum o face. Un om care a ispășit o pedeapsă, nu mai poate fi pedepsit a doua, a treia, a cincea oară, nu poți să-i dai interdicție să se însoare, interdicție să aibă copii, inderdicție de a merge la cinematograf, dar nici interdicție să aibă un loc de muncă acolo unde el și-l dorește.

Din acest punct de vedere și cunoscându-l pe Nicu Sântimbrean, eu vă pot spune ceea ce nu s-a trecut nicăieri că este întradevăr un tip de valoare. Un tânăr liberal de valoare. Pe mine unul m-a convins! Are o experiență profesională, cel puțin o experiență politică, care îl recomandă, are activitate și cursuri făcute în Regatul Unit, a participat acolo la campanii, știe să facă campanii, știe să procedeze pe lege și corect”, a afirmat Călin Potor.

Părerea mea că linșajul lui făcut mediatic nu este o chestiune care poate aduce cinste nimănui. Cu siguranță, lui îi aduce prejudicii, pe care eu unul consider că nu le merită.”

La întrebarea “Dacă PNL Alba nu are totuși oameni fără probleme penale pe care să îi susțină pentru ocuparea unor funcții de așa mare importanță cum este șefia OIR POS DRU”, răspunsul a fost că PNL Alba nu l-a susținut niciodată pe Sântimbrean pentru a ocupa o asemenea funcție, respectiv că astfel de funcții se ocupă prin concurs.

La întrebarea “Ce a demonstrat totuși domnul Sântimbrean ca să îl califice pentru ocuparea unuei astfel de funcții, indiferent dacă el s-a dus de capul lui la concurs (a fost unicul candidat, respins însă din cauza notei mici) sau susținut de partid?”, Călin Potor a răspuns:

„Nu știu dacă este sau nu bun să meargă pe funcția respectivă. Nu știu dacă a fost pregătit, este pregătit sau va fi pregătit pentru un asfel de concurs. Este un domeniu în care eu nu pot să fac decât speculații. Dar din punctul meu de vedere, a omului care a lucrat cu el, timp de vreo 3 luni de zile la biroul parlamentar, și l-am angajat și atunci la rugămințile colegilor mei liberali, pentru că nu îl știam, nu aveam de unde să îl știu. Și consider că am făcut un lucru corect. Niciodată nu m-a interesat de la un colaborator dacă acum 20 de ani a călcat pe roșu sau a făcut cine știe ce prostii. Atâta timp cât acest om este reabilitat sau cel puțin nu i se vede o vină evidentă, cât timp acest om se comportă corect, cât timp din punct de vedere al relației cu mine și cu alții, este corect.”

Aflat la conferința de presă cu pricina, Florin Roman, purtătorul de cuvânt al PNL Alba a intervenit cu următoarea precizare – reprezentând poziția oficială a partidului:

“Vreau să precizez, în calitate de purtător de cuvânt al partidului, că poziția oficială a PNL Alba în cazul lui Nicolae Sântimbrean este că pentru noi acest subiect este unul închis. Din câte am aflat, dânsul nici nu mai intenționează să candideze la șefia OIR POS DRU, așa că pentru noi este un subiect închis. Pardidul Național Liberal înseamnă mii de membri și nu doar o persoană care activează în cadrul PNL.”

Publicitate

Politică Administrație

Mesajul premierului Cîțu pentru Kelemen Hunor, la congresul UDMR: „Vom sta la guvernare patru ani de zile”

Publicat

în

Mesajul premierului Cîțu pentru Kelemen Hunor, la congresul UDMR: „Vom sta la guvernare patru ani de zile”

Vineri, premierul Florin Cîțu, a declarat înaintea congresului UDMR la care a fost invitat faptul că se bazează pe Uniunea Democratică a Maghiarilor din România în această guvernare și așteaptă să „vadă un festival al democrației cu adevărat”, deoarece „la alte partide s-a ajuns la festivalul ridicolului”. De asemenea, premierul a declarat că a acceptat provocarea liderului Kelemen Hunor de a rămâne împreună la guvernare patru ani de zile.

„Un mesaj foarte clar, să rămână la fel de pragmatic cum a fost și până acum. Să rămână același partener puternic pe care eu mă bazez în această guvernare.

Electrica Furnizare Discount

Mă aștept să vedem un festival al democrației cu adevărat aici la UDMR, pentru că la alte partide s-a ajuns la festivalul ridicolului”, a spus Florin Cîțu, la sosirea la congresul UDMR care se ține la Sângeorgiu de Mureș.

Acesta a spus nu există varianta să nu se ţină Congresul PNL din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID.

În cadrul congresului, Kelemen Hunor a afirmat că, după 2008, niciun guvern nu a reuşit să îşi ducă mandatul la bun sfârşit.

În replică, Florin Cîțu a spus că a auzit provocarea și că actualul guvern va „rupe ciclul din 2008”.

„Am auzit provocarea, domnule președinte, dragă Hunor. Vom sta la guvernare patru ani de zile. Acesta e guvernul care rupe ciclul din 2008.

Mă bucur să mă aflu azi alături de dumneavoastră și este o invitație pe care am acceptat-o cu plăcere. E normal să fie așa, că așa se întâmplă când ai alături un partener pe care știi că te poți baza.

Stabilitatea este foarte importantă atunci când vrei să construiești ceva. Indiferent de ce se întâmplă, de negocieri, de dorințele fiecăruia, este esențial să știi la finalul zilei cel cu care discuți nu amenință, nu șantajează, nu-și ia jucăriile și pleacă acasă. UDMR este acest partener pe care te poți bizui”, a declarat Cîțu.

În timp ce-l invita la microfon, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus despre Florin Cîțu că este „un om deschis la dialog, un om rațional și un om cu care pot să colaborez”.

Congresul UDMR se desfășoară vineri la Sângeorgiu de Mureș. La eveniment participă numeroși lideri politici de la guvernare și din opoziție, inclusiv liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Sursa: digi24.ro

Foto: Kelemen Hunor – Facebook

Citește mai mult

Politică Administrație

DREPT LA REPLICĂ| Președintele USRPLUS: „Dacă liberalii vor să rupă alianța în Alba Iulia, îi invităm să renunțe și la funcția de viceprimar”

Publicat

în

DREPT LA REPLICĂ| Președintele USRPLUS: „Dacă liberalii vor să rupă alianța în Alba Iulia, îi invităm să renunțe și la funcția de viceprimar”

„Am observat cu mare dezamăgire că liberalii mută scandalul din interiorul partidului și lupta pentru putere în spațiul public, încercând să arunce vina asupra USR pentru dezastrul în care au scufundat România. În disperarea de a-l peria cât mai mult pe premierul Florin Cîțu, președintele PNL Alba Iulia, Marius Hațegan, lansează o serie de acuzații nefondate la adresa administrației municipiului Alba Iulia și a consilierilor USR PLUS. Din păcate, domnul Hațegan uită că este și vicepreședinte al Consiliului Județean Alba și că, până acum, această instituție le-a oferit albaiulienilor doar promisiuni politice frumos ambalate.

În speranța că îi va reveni memoria colegului liberal, îi spunem că s-a aprobat, de ceva vreme, cu majoritate de voturi transmiterea în administrare a terenului unde Consiliul Județean dorește să facă o viitoare parcare, însă nu se vede încă prea mare grabă pentru demararea acestui proiect.

Electrica Furnizare Discount

Despre Centura de Nord, proiect coordonat de către CJ Alba, îi amintim, de asemenea, domnului Hațegan de întârzierile primăriei Ighiu, sub administrație PNL, privind alinierea la acest proiect, Primăria Alba Iulia fiind cea care a deblocat prin implicare directă acest proiect important pentru întreaga zonă. În ceea ce privește afirmația privind faptul că PNL ar fi devenit peste noapte garantul respectării regulilor de urbanism din Alba Iulia, credem că ea stârnește râsul pe sub mustață al fostului primar și lider PNL Mircea Hava, cel care a girat, peste 20 de ani, haosul urbanistic din municipiu. Blocurile dintre case, extinderile la parterul blocurilor și construcțiile hidoase și ilegale erau votate, în anii trecuți, cu două mâini de consilierii liberali.

Dar poate domnul Hațegan ne vorbește și de haosul urbanistic pe care îl girează Consiliul Județean Alba în zone unde are responsabilități cum ar fi zonele turistice din Apuseni.

Nu în ultimul rând, domnul Hațegan uită de criza gunoaielor care putem spune că este ultima „mare realizare” a tandemului Dumitrel – Hațegan și a echipei liberale de consilieri PNL.

Încheiem spunând că amenințările domnului Marius Hațegan privind ruperea alianței la nivel local cu USR PLUS ni se par o glumă proastă. Desigur, înțelegem și că domnul Hațegan dorește ca prin acest comunicat să creeze presiune în proximitatea votului asupra schimbării organigramei Primăriei. Îl invităm cu drag să aibă onoare până la capăt și dacă dorește să rupă alianța să o facă și colegul domniei sale, domnul Marius Filimon, care ar putea să își dea demisia din funcția de viceprimar al municipiului. Asta ar însemna onoare politică.

Sau, după ce s-a văzut cu sacii în căruță și, deși a pierdut alegerile, PNL a fost acceptat să guverneze local alături de USR, acum vrea să facă doar un act de figurație politică?

Domnule Hațegan și dragi colegi liberalii, dacă rupeți alianța, vă invităm să ieșiți și din conducerea primăriei. Asta înseamnă onoare și respect față de cetățeni. Altfel, totul este doar vorbărie goală, lipsită de valoare, în clasicul stil al domnului Hațegan.” – OLTEAN IONEL RAUL -Președinte USRPLUS Alba Iulia

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul PNL Mircea Hava: Comisia Europeană a lansat Noul Bauhaus European

Publicat

în

Acesta este unul dintre programele lansate de Comisia Europeană față de care mă încearcă un optimism moderat, dar și speranța că el va fi cu adevărat o platformă ce va recruta foarte mulți tineri, cu diverse specializări, de la arhitecți și urbaniști, la artiști și vizionari ce vor transforma estetic și funcțional o bună parte din spațiile locuite.

Trebuie să recunoaștem că în multe dintre țările Europei locuitorii au încetat să mai spere într-o reconciliere a vechiului cu noul, într-o răscumpărare estetică prin artă urbană a clădirilor gri și a pereților murdari de care au parte, în viața lor de zi cu zi, mulți dintre noi. Noul Bauhaus European este un mod de a pune în lucru, păstrând politicile de mediu și implicând creativitatea, 85 de milioane de euro, între 2021-2022, prin diverse programe europene. Idei și concepte interesante ale tinerilor vor produce soluții estetice dar și tehnice, pentru spațiile noastre de locuit sub umbrela Pactului European.

Cred și aștept foarte mult de la acest program, dar și de la administrațiile publice. Ei trebuie să încurajeze și să aducă în prim plan potențialul acestui program, pentru binele orașelor și implicarea tinerilor, a artiștilor care se bucură, prin asta, de o adevărată gură de oxigen în această pandemie. Noul Bauhaus european trebuie să fie, dacă vreți, o pagină esențială din „Biblia” multor administrații locale din România. Este o oportunitate de a atrage bani, dar și de a-i investi în proiecte inovative și durabile. Vă dau ca exemplu Alba Iulia, unde, dacă există pricepere și decizie, se pot realiza lucruri extraordinare. Blocurile din cartiere cum ar fi Cetate sau Ampoi, acolo unde există mii de locuințe pentru care se poate reconsidera, pentru zeci de ani de acum încolo, calitatea locuirii. Nu sunt împotriva construcțiilor noi, să fim înțeleși, însă dacă avem șansa de a regândi și da o nouă înfățișare clădirilor mai vechi dar trainice, de ce să nu o facem? Mânuit așa cum trebuie, de către ași ai administrației, Bauhausul e cheia transformării unui fond locativ uriaș. Și, implicit, diferența între clădiri îmbătrânite moral și fizic și clădiri care să includă atribute de eficiență și estetice.

Electrica Furnizare Discount

La fel ca și colegii mei din grupul EPP, consider că prin stabilirea unor reguli și criterii clare, noul Bauhaus European poate să devină acel instrument prin care comunitățile pot recupera anumite decalaje în ce privește estetică la nivel de urbanism și nu numai. Chiar mai mult, acest program poate deveni un brand în adevăratul sens al cuvântului, o garanție a calității unor proiecte care vor beneficia de fonduri prin intermediul noului Bauhaus.

Mircea HAVA

Europarlamentar PNL

Membru la PPE

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare