Rămâi conectat

Politică Administrație

Declarație năucitoare a deputatului Călin Potor despre cazul fostului polițist, vicepreședinte TNL – Nicolae Sântimbrean

Bogdan Presecan

Publicat

în

Sunteți probabil la curent cu scandalul politic declanșat în urmă cu două luni și jumătete la nivelul PNL Alba și TNL România, în urma publicării în ziarul “Unirea” a unei sentințe penale a cărei protagonist este Nicolae Sântimbrean, vicepreședintele Tineretului Național Liberal, la acel moment unicul candidat pentru șefia Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (OIR POSDRU) cu sediul la Alba Iulia – instituție prin care se derulează programe finanțate din fonduri europene la nivelul Regiunii Centru (Sibiu, Brașov, Mureș, Hargita, Covasna și Alba).

Sântimbrean a fost condamnat penal în 2003, pe când era polițist, pentru săvârșirea infracțiunii de cercetare abuzivă, beneficiind însă de o grațiere. În urmă cu două luni acesta a picat examenul organizat de ANFM pentru funcția de director executiv al OIR POSDRU, cu o notă foarte mică.

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe de presă a PNL Alba, deputatul Călin Potor a reluat subiectul, după ce cu puțin timp în urmă cazul Sântimbrean a apărut și în presa centrală. Și așa am reușit să aflăm cum vede un politician, reprezentantul liberal al albaiulienilor în Parlamentul României, situația în ceea ce privește acest scandal, legat până la urmă de promovarea unui liberal condamnat penal pentru o faptă incalificabilă, tot mai sus în structurile partidului, dacă nu și în cele de conducere ale unor instituții importante.

Elit - Gustul Desăvârșit

Deputatul de Alba consideră că Nicolae Sâtimbrean a fost “linșat mediatic” pe nedrept, iar acest lucru nu ar face cinste celor care au dezvăluit cu documente o realitate juridică precum și încrengăturile sistemului de promovare politică din România. Călin Potor consideră că Sântimbrean este într-adevăr un tânăr liberal de valoare și că unui om care a ispășit o pedeapsă nu poți să-i dai interdicție să se însoare, interdicție să aibă copii, inderdicție de a merge la cinematograf, dar nici interdicție să aibă un loc de muncă acolo unde el și-l dorește.

“Nici un fel de nenorocire că presa centrală preia ceea ce zice presa locală, este foarte bine. Eu sunt dintre aceia care cred că greșeala este omenească. Cine greșește trebuie să plătească. Este lege pentru toată lumea și legea și instanța în România trebuie să facă dreptate așa cum o face. Un om care a ispășit o pedeapsă, nu mai poate fi pedepsit a doua, a treia, a cincea oară, nu poți să-i dai interdicție să se însoare, interdicție să aibă copii, inderdicție de a merge la cinematograf, dar nici interdicție să aibă un loc de muncă acolo unde el și-l dorește.

Din acest punct de vedere și cunoscându-l pe Nicu Sântimbrean, eu vă pot spune ceea ce nu s-a trecut nicăieri că este întradevăr un tip de valoare. Un tânăr liberal de valoare. Pe mine unul m-a convins! Are o experiență profesională, cel puțin o experiență politică, care îl recomandă, are activitate și cursuri făcute în Regatul Unit, a participat acolo la campanii, știe să facă campanii, știe să procedeze pe lege și corect”, a afirmat Călin Potor.

Părerea mea că linșajul lui făcut mediatic nu este o chestiune care poate aduce cinste nimănui. Cu siguranță, lui îi aduce prejudicii, pe care eu unul consider că nu le merită.”

La întrebarea “Dacă PNL Alba nu are totuși oameni fără probleme penale pe care să îi susțină pentru ocuparea unor funcții de așa mare importanță cum este șefia OIR POS DRU”, răspunsul a fost că PNL Alba nu l-a susținut niciodată pe Sântimbrean pentru a ocupa o asemenea funcție, respectiv că astfel de funcții se ocupă prin concurs.

La întrebarea “Ce a demonstrat totuși domnul Sântimbrean ca să îl califice pentru ocuparea unuei astfel de funcții, indiferent dacă el s-a dus de capul lui la concurs (a fost unicul candidat, respins însă din cauza notei mici) sau susținut de partid?”, Călin Potor a răspuns:

„Nu știu dacă este sau nu bun să meargă pe funcția respectivă. Nu știu dacă a fost pregătit, este pregătit sau va fi pregătit pentru un asfel de concurs. Este un domeniu în care eu nu pot să fac decât speculații. Dar din punctul meu de vedere, a omului care a lucrat cu el, timp de vreo 3 luni de zile la biroul parlamentar, și l-am angajat și atunci la rugămințile colegilor mei liberali, pentru că nu îl știam, nu aveam de unde să îl știu. Și consider că am făcut un lucru corect. Niciodată nu m-a interesat de la un colaborator dacă acum 20 de ani a călcat pe roșu sau a făcut cine știe ce prostii. Atâta timp cât acest om este reabilitat sau cel puțin nu i se vede o vină evidentă, cât timp acest om se comportă corect, cât timp din punct de vedere al relației cu mine și cu alții, este corect.”

Aflat la conferința de presă cu pricina, Florin Roman, purtătorul de cuvânt al PNL Alba a intervenit cu următoarea precizare – reprezentând poziția oficială a partidului:

“Vreau să precizez, în calitate de purtător de cuvânt al partidului, că poziția oficială a PNL Alba în cazul lui Nicolae Sântimbrean este că pentru noi acest subiect este unul închis. Din câte am aflat, dânsul nici nu mai intenționează să candideze la șefia OIR POS DRU, așa că pentru noi este un subiect închis. Pardidul Național Liberal înseamnă mii de membri și nu doar o persoană care activează în cadrul PNL.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Marți, 15 noiembrie, vor începe efectiv lucrările la lotul 1 din primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia. Anunțul a fost făcut de către viceprimarul Marius Filimon la Radio Unirea FM. Investiția are o valoare de 28.693.035,22 lei, fără TVA.

„Marți vor începe efectiv lucrările la primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia, cel care începe de la podul peste Mureș. Firma ne-a asigurat că începând de marți, utilajele și muncitorii vor fi la lucru”, a declarat viceprimarul Marius Filimon.

În ce va consta modernizarea

Elit - Gustul Desăvârșit

„Pe tot traseul vom avea piste de biciclete, bandă dedicată pentru autobuze, inclusiv trotuarle vor fi refăcute, iar liniile de curent vor fi introduse în subteran. Va fi o perioadă mai dificilă, se va circula mai greu, însă cred că la final orașul va arăta altcumva”, a mai spus viceprimarul Filimon.

Pe lotul 1, parte din primul proiect de mobilitate urbană din municipiu, va fi reabilitată și modernizată infrastructura rutieră, pe principalele artere de circulație din Alba Iulia, cuprinzând străzile: Regimentul V Vânători, bulevardul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea