Decizie finală în Parlament: Indemnizația de creștere a copilului – 85% din salariu timp de 2 ani

Noile prevederi privind indemnizația de creștere a copilului au fost adoptate, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Prevederile intră în vigoare de la 1 iulie.

Principalele modificări sunt:

ELIT

– eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizației pentru creșterea copilului
– acordarea indemnizației pe perioada până când copilul împlinește vârsta de doi ani.
– persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creșterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
– calculul indemnizației se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
– în situaţia în care decide să se întoarcă în câmpul muncii, părintele va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită – indemnizația minimă este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.
– nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. (Z.U.)

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419