Rămâi conectat

Ştirea zilei

Decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia: Primăria Cugir a cheltuit LEGAL cei peste 2,7 milioane de lei pentru finanțarea echipei de fotbal Metalurgistul

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria și Consiliul Local Cugir au scăpat de obligația de a recupera la bugetul local suma de 2.772.000 de lei (aproximativ 600.000 de euro), bani alocați în perioada 2013 – 2016 clubului de fotbal Metalurgistul din localitate pentru finanțarea activităților sportive.

Suma respectivă a fost ”imputată” administrației locale în urma unui control al Camerei de Conturi Alba derulat în anul 2016. Primăria a contestat raportul în instanță și a câștigat definitiv printr-o decizie a Curții de Apel Alba Iulia, pronunțată în 19 septembrie 2017.

Controlul realizat de inspectorii Camerei de Conturi a constatat faptul că ”în perioada semestrul II 2013 – aprilie 2016, UATO Cugir a asigurat finanţarea Asociaţiei «Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939» din bugetul local cu suma de 2.772.000 lei, fără să existe un Contract de finanţare nerambursabilă în condiţiile Legii nr. 350/2005 (finanţare nerambursabilă pe baza de selecţie de proiecte) sau un Contract de finanţare în condiţiile Legii nr. 69/2000 (contract pentru finanţarea programelor sportive de utilitate publică din alocaţii de la bugetul local)”.

În raport s-a mai precizat că ”plăţile pe care UATO Cugir le-a efectuat către Asociaţia «Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939», trebuiau să urmeze regulile unui contract încheiat în vederea realizării în comun de activităţi sportive în interesul comunităţii şi nu a «finanţării» aproape în totalitate a activităţii asociaţiei în cauză, care în fapt este de drept privat”.

La instanța de fond, Tribunalul Alba, Primăria Cugir a pierdut procesul, dar a avut câștig de cauză la instanța superioară, în faza de recurs. În esență, Curtea de Apel a considerat că în acest caz sunt aplicabile prevederile Ordonanței de Urgență nr. 26/2000, în baza căreia a fost înființată asociația, care, pe lângă Consiliul local, mai cuprinde Asociația „Pro Sport Cugir“ și Sindicatul Liber ”SC UM Cugir SA”.

”Curtea reține că dispozițiile art. 69 alin. 1 și 2 din Legea nr. 69/2000, a educației fizice și sportului, stabilesc că structurile sportive fără scop patrimonial și Comitetul Olimpic Român, în condițiile prezentei legi, pot beneficia de sume de la bugetul de stat și de la bugetele locale pentru finanțarea de programe sportive.

Aceste sume se asigură pe bază de contracte încheiate între structurile sportive respective și organele administrației publice centrale sau locale, după caz. În speță, având în vedere statutul reclamantului UATO Cugir de membru asociat al Asociației Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939, astfel cum s-a reținut anterior, se constată că nu sunt aplicabile prevederile menționate, ci sunt aplicabile dispozițiile OG nr. 26/2000, în baza căreia a fost înființată asociația, precum și dispozițiile Legii nr. 215/2001”, se afirmă în motivarea deciziei de la Curtea de Apel.

Potrivit ordonanței menționate, veniturile asociațiilor sau federațiilor provin din cotizațiile membrilor, ”astfel că contribuțiile plătite de către reclamant pot fi asimilate unor cotizații plătite ca membru asociat”. ”În raport de împrejurarea că pârâta (Camera de Conturi – n.r.) nu contestă legalitatea constituirii asociației, se reține că în cadrul acesteia nu au fost acordate finanțări în înțelesul Legii nr. 69/2000, ci cotizații în baza OG nr. 26/2000, ca membru asociat, astfel că abaterea reținută în sarcina entității auditate a fost în mod nelegal stabilită”, se mai afirmă în motivare.

Prin urmare, Curtea de Apel a hotărât anularea documentelor încheiate de Camera de Conturi a judeţului Alba în ceea ce priveşte ”angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata de către reclamant a unor cheltuieli bugetare pentru activităţi sportive desfășurate de «Asociaţia Clubul de fotbal Metalurgistul Cugir 1939»”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea