Decizia justiției de anulare a unei licitații a CJ Alba dă peste cap transportul de persoane pe ruta Aiud–Teiuş–Alba Iulia

Joi, 25 aprilie, consilierii județeni din Alba au adoptat în unanimitate un proiect de hotărâre privind punerea în executare a unei sentinţe definitive și irevocabile a Curții de Apel Cluj.

Este vorba despre situația prezentată recent în premieră de ziarul “Unirea” care a dezvăluit atunci imlicațiile pe care această decizie judecătorească le are asupra unor firme de transport public de persoane din județul Alba, care au câștigat după 4 ani procesul intentat CJ Alba. În fapt este vorba despre anularea unei licitații câștigate de SC “Aitrans” din Aiud, prin care firma respectivă a obținut în 2009 licenţa de transport de persoane pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia.

ELIT

SC Transgilyen SRL este societatea care a pierdut atunci licitația, dar care a atacat în justiție rezultatele licitației și a câștigat, consiliul județean fiind acum obligat să anuleze licența  SC “Aitrans” și să o atribuie SC Transgilyen SRL, ceea ce s-a și întâmplat în ședința ordinară de joi.

Pe lângă obligația de o repune în drepturi operatorul de transport SC Transgilyen SRL, Consiliul Judeţean Alba a fost obligat de instanță la plata unor cheltuieli de judecată de 12.000 lei.

Situația privind punerea efectivă în aplicare a deciziei judecătorești este una foarte complicată. Unul dintre motive este faptul că după pierderea licitației în urmă cu 4 ani pentru SC Transgilyen afacerile au mers tot mai rău, aflându-se acum în insolvență. Practic,, societatea de transport nu mai are infrastructura necesară (autobuze) pentru asigurarea unuii transport de persoane optim pe ruta Aiud – Teiuş – Alba Iulia, pentru care oficial are de astăzi licență.

La ședința de consiliu a participat și avocatul firmei SC “Aitrans” din Aiud căreia instanța i-a anulat licența în favoarea SC Transgilyen. Avocatul Aitrans, fostul judecător Ioan Cibu (foto stânga) a încercat să convingă consilierii întruniți în ședință să nu voteze hotărârea judecătorească a Curții de Apel Cluj, sugerând că aceasta nu poate fi pusă în aplicare, iar în caz contrar operatorul de transport pe care îl reprezintă, și a cărui interese vor fi grav afectate, ar putea da în judecată CJ Alba și solicita despăgubiri administrației județene. (vezi video)

Juriștii consiliului județean au explicat că sentimţa Curţii de Apel Cluj este irevocabilă: “Acesta este motivul pentru care în şedinţa trecută am iniţiat proiectul de hotărâre pentru punerea sentinţei în executare, întrucât în caz contrar ne supunem sancţiunilor prevăzute de legea contenciosului-administrativ. Acţiunea în revizuire de care vorbeşte domnul avocat, potrivit Codului de Procedură Civilă, se poate iniţia numai în situaţia în care există hotârâri judecătoreşti potrivnice în una şi aceeaşi pricină. Hotărârile judecătoreşti din 2009 şi 2010 de care vorbeşte domnul avocat au fost invocate ca putere de lucru judecat al unei hotărâri judecătoreşti irevocabile de care instanţa nu a ţinut cont”.

 “Prin sentinţa Tribunalului Cluj, CJ Alba a fost obligat cu privire la SC Transgilyen SRL Aiud să reia procedura de atribuire din 30.04.2008 pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia, în sensul recalculării vechimii neîntrerupte pe traseu cu consecinţa eliberării licenţei de traseu inconvenientei, în calitate de câştigătoare pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia. Această sentinţă a fost menţinută în stadiul procesual de recurs de către Curtea de Apel Cluj”, se menţionează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre aprobat de CJ Alba.

Ziarulunirea.ro vă va ține la curent cu evoluția acestui caz încâlcit, care  riscă să afecteze pe lângă bugetul public, bunul mers al transportului public de persoane pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

7 Comentarii

Andreea 25 aprilie 2013 at 18:55

Felicitari SC Transgilyen SRL si justitie din cluj

Dede 25 aprilie 2013 at 19:08

…pana aici toate bune dar intrebarea care se pune este alta si anume oare cine va intra in puscarie pt ilegalitatile comise odata ce este clar ca au fost comise ilegalitati in forma de atribuire a castigatorului licitatiei?…eu zic ca nimeni pt ca in Romania justitia si dreptatea nu functioneaza desi politicienii nostrii incearca prin minciuni sa ne convinga ca da sau si mai clar justitia functioneaza doar pt prosti nu si pt jmecheri.
P.S. Bravo Transgylen!!!

talis 26 aprilie 2013 at 8:04

Licitatia s-a tinut la Bucuresti asa ca interesati-va acolo la ministerul transporturilor cine plateste

matahala 26 aprilie 2013 at 8:21

La bucuresti se tin licitatiile pentru transporturile nationale. Pentru transporturile in judet, licitatia o organizeaza CJ

talis 26 aprilie 2013 at 9:05

Nu-i adevarat la Bucuresti exista o agentie in cadrul ministerului transporturilor care tine electronic licitatiile pt. transporturile din judet. Aici se stabilesc doar traseele. si orarul. Am participat si stiu. Ca nu-i normal e adevarat dar asta cred ei ca-i descentralizare

Un calator 26 aprilie 2013 at 15:19

Ma bucur ca s-a rezolvat problema ca la CJ-Dumitrelus Alba.
Sc Transgilien are 3 autobuse 2 soferi si o contabila ceva sotie dar asta este mai putin important. Sa vedeti ce o sa circulam acum Aiud-alba Iulia si retur cu DACOS-ul NORMANDIA si COTOFANA valcenilor. DJ-ul Dumitrel este un mare patriot sudist.

Calatorul 26 aprilie 2013 at 15:46

PCJ-istul Dumitrelus a rezolvat ca si la inceput problema. SC Transgilyen are in dotare 3 autobuze si doi soferi, deci cei care circulam mai des pe traseul Aiud-Alba Iulia si retur avem marea posibilitatea sa circulam de acum cu DACOS-ul, NORMANDIA si COTOFANA valcenilor. Si uite asa PCJ-istul Dumitrel ne demonstreaza inca odata ca este un mare patriot sudist.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...