Rămâi conectat

Politică Administrație

Decizia justiției de anulare a unei licitații a CJ Alba dă peste cap transportul de persoane pe ruta Aiud–Teiuş–Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Joi, 25 aprilie, consilierii județeni din Alba au adoptat în unanimitate un proiect de hotărâre privind punerea în executare a unei sentinţe definitive și irevocabile a Curții de Apel Cluj.

Este vorba despre situația prezentată recent în premieră de ziarul “Unirea” care a dezvăluit atunci imlicațiile pe care această decizie judecătorească le are asupra unor firme de transport public de persoane din județul Alba, care au câștigat după 4 ani procesul intentat CJ Alba. În fapt este vorba despre anularea unei licitații câștigate de SC “Aitrans” din Aiud, prin care firma respectivă a obținut în 2009 licenţa de transport de persoane pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia.

SC Transgilyen SRL este societatea care a pierdut atunci licitația, dar care a atacat în justiție rezultatele licitației și a câștigat, consiliul județean fiind acum obligat să anuleze licența  SC “Aitrans” și să o atribuie SC Transgilyen SRL, ceea ce s-a și întâmplat în ședința ordinară de joi.

Pe lângă obligația de o repune în drepturi operatorul de transport SC Transgilyen SRL, Consiliul Judeţean Alba a fost obligat de instanță la plata unor cheltuieli de judecată de 12.000 lei.

Situația privind punerea efectivă în aplicare a deciziei judecătorești este una foarte complicată. Unul dintre motive este faptul că după pierderea licitației în urmă cu 4 ani pentru SC Transgilyen afacerile au mers tot mai rău, aflându-se acum în insolvență. Practic,, societatea de transport nu mai are infrastructura necesară (autobuze) pentru asigurarea unuii transport de persoane optim pe ruta Aiud – Teiuş – Alba Iulia, pentru care oficial are de astăzi licență.

La ședința de consiliu a participat și avocatul firmei SC “Aitrans” din Aiud căreia instanța i-a anulat licența în favoarea SC Transgilyen. Avocatul Aitrans, fostul judecător Ioan Cibu (foto stânga) a încercat să convingă consilierii întruniți în ședință să nu voteze hotărârea judecătorească a Curții de Apel Cluj, sugerând că aceasta nu poate fi pusă în aplicare, iar în caz contrar operatorul de transport pe care îl reprezintă, și a cărui interese vor fi grav afectate, ar putea da în judecată CJ Alba și solicita despăgubiri administrației județene. (vezi video)

Juriștii consiliului județean au explicat că sentimţa Curţii de Apel Cluj este irevocabilă: “Acesta este motivul pentru care în şedinţa trecută am iniţiat proiectul de hotărâre pentru punerea sentinţei în executare, întrucât în caz contrar ne supunem sancţiunilor prevăzute de legea contenciosului-administrativ. Acţiunea în revizuire de care vorbeşte domnul avocat, potrivit Codului de Procedură Civilă, se poate iniţia numai în situaţia în care există hotârâri judecătoreşti potrivnice în una şi aceeaşi pricină. Hotărârile judecătoreşti din 2009 şi 2010 de care vorbeşte domnul avocat au fost invocate ca putere de lucru judecat al unei hotărâri judecătoreşti irevocabile de care instanţa nu a ţinut cont”.

 “Prin sentinţa Tribunalului Cluj, CJ Alba a fost obligat cu privire la SC Transgilyen SRL Aiud să reia procedura de atribuire din 30.04.2008 pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia, în sensul recalculării vechimii neîntrerupte pe traseu cu consecinţa eliberării licenţei de traseu inconvenientei, în calitate de câştigătoare pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia. Această sentinţă a fost menţinută în stadiul procesual de recurs de către Curtea de Apel Cluj”, se menţionează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre aprobat de CJ Alba.

Ziarulunirea.ro vă va ține la curent cu evoluția acestui caz încâlcit, care  riscă să afecteze pe lângă bugetul public, bunul mers al transportului public de persoane pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea