Rămâi conectat

Politică Administrație

Decizia justiției de anulare a unei licitații a CJ Alba dă peste cap transportul de persoane pe ruta Aiud–Teiuş–Alba Iulia

Publicat

în

Joi, 25 aprilie, consilierii județeni din Alba au adoptat în unanimitate un proiect de hotărâre privind punerea în executare a unei sentinţe definitive și irevocabile a Curții de Apel Cluj.

Este vorba despre situația prezentată recent în premieră de ziarul “Unirea” care a dezvăluit atunci imlicațiile pe care această decizie judecătorească le are asupra unor firme de transport public de persoane din județul Alba, care au câștigat după 4 ani procesul intentat CJ Alba. În fapt este vorba despre anularea unei licitații câștigate de SC “Aitrans” din Aiud, prin care firma respectivă a obținut în 2009 licenţa de transport de persoane pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia.

SC Transgilyen SRL este societatea care a pierdut atunci licitația, dar care a atacat în justiție rezultatele licitației și a câștigat, consiliul județean fiind acum obligat să anuleze licența  SC “Aitrans” și să o atribuie SC Transgilyen SRL, ceea ce s-a și întâmplat în ședința ordinară de joi.

Electrica Furnizare Discount

Pe lângă obligația de o repune în drepturi operatorul de transport SC Transgilyen SRL, Consiliul Judeţean Alba a fost obligat de instanță la plata unor cheltuieli de judecată de 12.000 lei.

Situația privind punerea efectivă în aplicare a deciziei judecătorești este una foarte complicată. Unul dintre motive este faptul că după pierderea licitației în urmă cu 4 ani pentru SC Transgilyen afacerile au mers tot mai rău, aflându-se acum în insolvență. Practic,, societatea de transport nu mai are infrastructura necesară (autobuze) pentru asigurarea unuii transport de persoane optim pe ruta Aiud – Teiuş – Alba Iulia, pentru care oficial are de astăzi licență.

La ședința de consiliu a participat și avocatul firmei SC “Aitrans” din Aiud căreia instanța i-a anulat licența în favoarea SC Transgilyen. Avocatul Aitrans, fostul judecător Ioan Cibu (foto stânga) a încercat să convingă consilierii întruniți în ședință să nu voteze hotărârea judecătorească a Curții de Apel Cluj, sugerând că aceasta nu poate fi pusă în aplicare, iar în caz contrar operatorul de transport pe care îl reprezintă, și a cărui interese vor fi grav afectate, ar putea da în judecată CJ Alba și solicita despăgubiri administrației județene. (vezi video)

Juriștii consiliului județean au explicat că sentimţa Curţii de Apel Cluj este irevocabilă: “Acesta este motivul pentru care în şedinţa trecută am iniţiat proiectul de hotărâre pentru punerea sentinţei în executare, întrucât în caz contrar ne supunem sancţiunilor prevăzute de legea contenciosului-administrativ. Acţiunea în revizuire de care vorbeşte domnul avocat, potrivit Codului de Procedură Civilă, se poate iniţia numai în situaţia în care există hotârâri judecătoreşti potrivnice în una şi aceeaşi pricină. Hotărârile judecătoreşti din 2009 şi 2010 de care vorbeşte domnul avocat au fost invocate ca putere de lucru judecat al unei hotărâri judecătoreşti irevocabile de care instanţa nu a ţinut cont”.

 “Prin sentinţa Tribunalului Cluj, CJ Alba a fost obligat cu privire la SC Transgilyen SRL Aiud să reia procedura de atribuire din 30.04.2008 pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia, în sensul recalculării vechimii neîntrerupte pe traseu cu consecinţa eliberării licenţei de traseu inconvenientei, în calitate de câştigătoare pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia. Această sentinţă a fost menţinută în stadiul procesual de recurs de către Curtea de Apel Cluj”, se menţionează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre aprobat de CJ Alba.

Ziarulunirea.ro vă va ține la curent cu evoluția acestui caz încâlcit, care  riscă să afecteze pe lângă bugetul public, bunul mers al transportului public de persoane pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia.

Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Radu Cristian: „Am promovat produsele locale din Sebeș în Parlamentul European și voi continua sprijinirea producătorilor locali”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Radu Cristian: „Am promovat produsele locale din Sebeș în Parlamentul European și voi continua sprijinirea producătorilor locali”

Am promovat în Parlamentul European produsele locale, bune, proaspete și sănătoase, cultivate și preparate de către locuitori harnici și gospodari ai Sebeșului cu care trebuie să ne mândrim. Voi sprijini, în continuare, cu tot ceea ce îmi stă în putință, activitatea producătorilor locali.

De câțiva ani, cumpăr pentru mine și familia mea doar produse locale, iar de un an am ales să promovez intens fiecare producător din Sebeș deoarece merită cu prisosință. Pe lângă piața agroalimentară, Sebeșul are nevoie de un centru de vânzare, acoperit și bine dotat, în care producătorii să își poată valorifica marfa.

Electrica Furnizare Discount

Cu ocazia unei vizite la Bruxelles am promovat produsele noastre și am înmânat europarlamentarului de Alba, Victor Negrescu, un coș cu bunătăți din Sebeș: mere, pere, sucuri, miere, cozonac, dulcețuri, siropuri, cârnat, tobă și salam, dar și câte o sticlă de coniac și țuică.

Am ales să îi înmânez toate acestea europarlamentarului Victor Negrescu deoarece este unul dintre cei care au sprijinit producătorii locali, meșterii populari, păstrătorii de tradiții și obiceiuri îndeobște din județul Alba.

„Promovarea produselor tradiționale și a producătorilor din județul Alba, în mod special din Sebeș, reprezintă o prioritate pentru mine și colegii mei din PSD Alba. Sunt bucuros să pot face acest lucru din Parlamentul European”, este mesajul transmis de europarlamentarul Victor Negrescu

De asemenea, am transmis și principalele doleanțe ale producătorilor din Sebeș. Aceștia au nevoie de granturi de sprijin, măsuri dedicate pentru ei și subvenții pentru creșterea productivității, respectiv eficientizarea activității.

În același timp nu putem uita că viitorul producătorilor locali depinde de conduita și conștiința fiecăruia dintre noi, de cât de mult ne dorim alimente cu mai puține pesticide, substanțe anti-microbiene și îngrășăminte chimice. Cu alte cuvinte, viitorul lor depinde și de prețul pe care îl punem pentru propria sănătate.

Cu stimă,
Consilier local PSD Sebeș și purtător de cuvânt al PSD Alba,
Radu Cristian

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Daniel-Gheorghe Rusu, deputat AUR prezent la Alba Iulia, pe data de 1 Decembrie, pentru a celebra 103 ani de la Marea Unire: La mulți ani, România!

Publicat

în

Comunicat de presă| Daniel-Gheorghe Rusu, deputat AUR prezent la Alba Iulia, pe data de 1 Decembrie, pentru a celebra 103 ani de la Marea Unire: La mulți ani, România!

Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă Ziua Națională a României, celebrată anual ca zi națională din 1990. Sărbătoarea aniversează Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina ,Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României.

Alba Iulia fusese aleasă de către Consiliul Național Român Central, care avea sediul la Arad, pentru a adăposti între zidurile ei pe reprezentanții poporului românesc din Transilvania din două motive istorice: la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul își făcuse intrarea triumfală în Alba Iulia, cetatea fiind capitala domnitorului pe scurta perioadă cât a durat Unirea celor trei principate (Muntenia, Moldova și Transilvania); in 1784, pe același platou al Cetății, Horia și Cloșca erau trași pe roată în urma condamnării lor.

Electrica Furnizare Discount

Deputatul AUR de Alba, Rusu Daniel-Gheorghe, împreună cu cei doi co-președinți AUR, George Simion și Claudiu Târziu, precum și ceilalți deputați, senatori și membrii și simpatizanții partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), au fost prezenți la Alba Iulia, pe data de 1 Decembrie, pentru a celebra 103 ani de la Marea Unire.

Deputat AUR de Alba, Daniel-Gheorghe Rusu.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Alexandru Dumitru USR Alba: USR lansează un proiect național pentru susținerea persoanelor cu dizabilități

Publicat

în

„Nimic pentru noi, fără noi”

Astăzi, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, împreună cu colegii mei din USR, din întreaga țară și diaspora, lansăm proiectul USR Dizabilități, ca structură de reprezentare a persoanelor cu dizabilități din partid și din afara acestuia.

În USR, avem numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și parlamentare de anul trecut (inclusiv cu mandate obținute în Consilii Locale), alții au fost aleși în funcții de conducere. Numeroși parlamentari USR au elaborat inițiative legislative importante în beneficiul cetățenilor cu dizabilități, iar reprezentanții partidului din administrația locală sunt preocupați de dezvoltarea localităților, astfel încât să fie accesibilizate și incluzive.

Electrica Furnizare Discount

Inițiativa acestui proiect, aprobat și susținut de către Biroul Național al USR, are ca punct de plecare dorința de a combate discriminările grave pe care colegii noștri, persoanele cu dizabilități, le confruntă frecvent în România, reușind totuși, chiar și într-un asemenea context socio-politic dificil, să obțină performanțe în domeniile lor de activitate (inclusiv IT-iști și alpiniști nevăzători, profesori cu diferite dizabilități, sportivi în scaun rulant, elevi olimpici etc) și să își revendice dreptul la o viață independentă, împlinită în comunitate.

În privința nenumăratelor situații discriminatorii la care persoanele cu dizabilități sunt expuse în România, există inclusiv o analiză realizată de către Banca Mondială, într-un raport numit Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România (raport trimis către ANDPDCA în noiembrie 2020). Câteva dintre problemele grave existente: segregarea școlară a elevilor cu dizabilități, precum și copiii lăsați complet în afara sistemului de învățământ; discriminările în plan profesional (dificultăți în a se angaja – în anul 2019, rata de angajare a acestor persoane era de doar 7, 25% în România, iar coeficientul de sărăcie în rândul acestor cetățeni era, la acea dată, cu 70% mai ridicat decât cel al mediei din UE); dificultățile mari de mobilitate (din cauza lipsei aproape totale de accesibilizare la standarde europene a spațiilor publice, a instituțiilor și transportului); probleme de incluziune în viața socială și obstacole mari în încercările de a trăi o viață independentă (din cauza tuturor factorilor menționați aici); imposibilitatea exercitării efective a unor drepturi politice (dreptul de vot, de exemplu), iar în cazuri grave, persoanele cu dizabilități sunt complet excluse din societate și private de libertate prin instituționalizarea lor în centre rezidențiale, unde li se încalcă frecvent drepturile fundamentale și demnitatea umană.

În funcții politice și în partide, există un număr infim de persoane cu dizabilități, subreprezentarea în viața politică făcând ca deciziile publice în privința acestei categorii de cetățeni să fie luate, de cele mai multe ori, de către persoane și organizații insuficient informate în domeniu și nu de către persoanele direct afectate. Lipsa aproape completă de participare a persoanelor cu dizabilități la viața politică este îngrijorătoare și din perspectiva nesincronizării cu situația de la nivelul Uniunii Europene, unde prezența miniștrilor sau eurodeputaților cu dizabilități face deja parte din normalitate.

Prin grila deformatoare a prejudecăților, persoanele cu dizabilități sunt adesea tratate de către stat într-un mod infantilizant și paternalist, conceptul de drepturi fundamentale ale acestora fiind substituit, inclusiv la nivelul retoricii publice, cu ideea „protejării” lor (a se vedea, de exemplu, noua denumire a Autorității Naționale pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, denumire ce substituie sintagma „pentru drepturile persoanelor cu dizabilități”).

Alături de colegii din cadrul USR susținem educația incluzivă, accesibilizarea tuturor spațiilor publice pentru toate tipurile de dizabilități, precum și accesibilizarea mesajelor politice și a participării la viața publică, incluziunea socio-profesională și, în general, un mod de raportare liberal, social și incluziv față de cetățenii cu dizabilități, prioritizând dreptul lor la o viață independentă.

Ca parte a unei mișcări politice de centru-dreapta modern, grupul USR Dizabilități nu promovează discriminările pozitive (de tipul „cotelor” de candidați cu dizabilități), ci invită și sprijină concret persoanele cu dizabilități să-și asume acțiuni civico-politice pe baza competenței lor, pentru a se putea autoreprezenta cu succes în luarea oricărei decizii publice privitoare la domeniul dizabilității.

Încurajăm cetățenii cu dizabilități să ni se alăture în acest demers, ca împreună să construim o cultură a autoreprezentării politice, întemeiată pe bine cunoscutul principiu proclamat în Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: „Nimic pentru noi, fără noi”.

#Viațăindependentă
#Autoreprezentarepolitică
#USRDizabilități

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare