Rămâi conectat

Politică Administrație

Decizia justiției de anulare a unei licitații a CJ Alba dă peste cap transportul de persoane pe ruta Aiud–Teiuş–Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Joi, 25 aprilie, consilierii județeni din Alba au adoptat în unanimitate un proiect de hotărâre privind punerea în executare a unei sentinţe definitive și irevocabile a Curții de Apel Cluj.

Este vorba despre situația prezentată recent în premieră de ziarul “Unirea” care a dezvăluit atunci imlicațiile pe care această decizie judecătorească le are asupra unor firme de transport public de persoane din județul Alba, care au câștigat după 4 ani procesul intentat CJ Alba. În fapt este vorba despre anularea unei licitații câștigate de SC “Aitrans” din Aiud, prin care firma respectivă a obținut în 2009 licenţa de transport de persoane pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia.

SC Transgilyen SRL este societatea care a pierdut atunci licitația, dar care a atacat în justiție rezultatele licitației și a câștigat, consiliul județean fiind acum obligat să anuleze licența  SC “Aitrans” și să o atribuie SC Transgilyen SRL, ceea ce s-a și întâmplat în ședința ordinară de joi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe lângă obligația de o repune în drepturi operatorul de transport SC Transgilyen SRL, Consiliul Judeţean Alba a fost obligat de instanță la plata unor cheltuieli de judecată de 12.000 lei.

Situația privind punerea efectivă în aplicare a deciziei judecătorești este una foarte complicată. Unul dintre motive este faptul că după pierderea licitației în urmă cu 4 ani pentru SC Transgilyen afacerile au mers tot mai rău, aflându-se acum în insolvență. Practic,, societatea de transport nu mai are infrastructura necesară (autobuze) pentru asigurarea unuii transport de persoane optim pe ruta Aiud – Teiuş – Alba Iulia, pentru care oficial are de astăzi licență.

La ședința de consiliu a participat și avocatul firmei SC “Aitrans” din Aiud căreia instanța i-a anulat licența în favoarea SC Transgilyen. Avocatul Aitrans, fostul judecător Ioan Cibu (foto stânga) a încercat să convingă consilierii întruniți în ședință să nu voteze hotărârea judecătorească a Curții de Apel Cluj, sugerând că aceasta nu poate fi pusă în aplicare, iar în caz contrar operatorul de transport pe care îl reprezintă, și a cărui interese vor fi grav afectate, ar putea da în judecată CJ Alba și solicita despăgubiri administrației județene. (vezi video)

Juriștii consiliului județean au explicat că sentimţa Curţii de Apel Cluj este irevocabilă: “Acesta este motivul pentru care în şedinţa trecută am iniţiat proiectul de hotărâre pentru punerea sentinţei în executare, întrucât în caz contrar ne supunem sancţiunilor prevăzute de legea contenciosului-administrativ. Acţiunea în revizuire de care vorbeşte domnul avocat, potrivit Codului de Procedură Civilă, se poate iniţia numai în situaţia în care există hotârâri judecătoreşti potrivnice în una şi aceeaşi pricină. Hotărârile judecătoreşti din 2009 şi 2010 de care vorbeşte domnul avocat au fost invocate ca putere de lucru judecat al unei hotărâri judecătoreşti irevocabile de care instanţa nu a ţinut cont”.

 “Prin sentinţa Tribunalului Cluj, CJ Alba a fost obligat cu privire la SC Transgilyen SRL Aiud să reia procedura de atribuire din 30.04.2008 pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia, în sensul recalculării vechimii neîntrerupte pe traseu cu consecinţa eliberării licenţei de traseu inconvenientei, în calitate de câştigătoare pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia. Această sentinţă a fost menţinută în stadiul procesual de recurs de către Curtea de Apel Cluj”, se menţionează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre aprobat de CJ Alba.

Ziarulunirea.ro vă va ține la curent cu evoluția acestui caz încâlcit, care  riscă să afecteze pe lângă bugetul public, bunul mers al transportului public de persoane pe traseul Aiud – Teiuş – Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate

Marți, 15 noiembrie, vor începe efectiv lucrările la lotul 1 din primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia. Anunțul a fost făcut de către viceprimarul Marius Filimon la Radio Unirea FM. Investiția are o valoare de 28.693.035,22 lei, fără TVA.

„Marți vor începe efectiv lucrările la primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia, cel care începe de la podul peste Mureș. Firma ne-a asigurat că începând de marți, utilajele și muncitorii vor fi la lucru”, a declarat viceprimarul Marius Filimon.

În ce va consta modernizarea

Elit - Gustul Desăvârșit

„Pe tot traseul vom avea piste de biciclete, bandă dedicată pentru autobuze, inclusiv trotuarle vor fi refăcute, iar liniile de curent vor fi introduse în subteran. Va fi o perioadă mai dificilă, se va circula mai greu, însă cred că la final orașul va arăta altcumva”, a mai spus viceprimarul Filimon.

Pe lotul 1, parte din primul proiect de mobilitate urbană din municipiu, va fi reabilitată și modernizată infrastructura rutieră, pe principalele artere de circulație din Alba Iulia, cuprinzând străzile: Regimentul V Vânători, bulevardul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea