Rămâi conectat

Ştirea zilei

Debut TRAGIC al anului 2020: Două persoane au murit și alte șase au fost grav afectate în urma intoxicațiilor cu monoxid de carbon

Unirea Ziarul

Publicat

în

Debut nefast al anului: Două persoane au murit și alte șase au fost grav afectate în urma intoxicațiilor cu monoxid de carbon

• Tragediile s-au produs din cauza coșurilor de fum înfundate, a defecțiunilor de la sobe sau a unor neetanșeități la centralele termice care funcționează cu gaz;

• Numărul persoanelor care și-au pierdut viața asfixiate cu monoxid de carbon s-a dublat anul trecut, fiind înregistrate 24 de decese față de 12 în 2018;

Tânărul de 36 de ani venise în țară pentru a-și îngropa fratele. Ajuns acasă după înmormântare, epuizat, s-a culcat chiar în camera acestuia. Nu avea de unde să știe că soba de teracotă din încăpere avea fisuri mari. Asta avea să îi fie fatal. Monoxidul de carbon rezultat în urma arderii gazului s-a acumulat în încăpere. A murit în somn, asfixiat. Se întâmpla în urmă cu câteva zile într-o localitate din județul Caraș-Severin.

Este unul din cazurile tragice de intoxicații cu monoxid de carbon înregistrate în primele două săptămâni ale acestui an în județele Sibiu, Mureș, Maramureș și Caraș-Severin. În urma evenimentelor, două persoane și-au pierdut viața și alte șase au fost grav afectate.

În aceste cazuri, acumularea în încăperi a monoxidului de carbon s-a produs din cauza defecțiunilor la sobe, a unor racorduri neetanșe de evacuare a gazelor arse la centrala termică sau urmare a unor coșuri de fum înfundate.

“Este foarte trist că astfel de drame continuă să se întâmple, deși pot fi ușor prevenite. Ține de fiecare dintre noi să ne verificăm sobele, centralele sau coșurile de fum, cu ajutorul specialiștilor, cu precădere înainte de începerea sezonului rece”, spune Radu Petre, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Monoxidul de carbon nu are culoare și miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat, însă există câteva simptome care trebuie să ne pună în alertă, atunci când acesta s-a acumulat în încăpere, devenind periculos pentru sănătatea noastră. Simptomele intoxicaţiei depind de concentrația monoxidului de carbon şi de durata expunerii și se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de
cap. De aceea, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă.

În decursul anului trecut, în cele 20 de județe din jumătatea de Nord a țării în care compania noastră activează, s-au produs 26 de intoxicații cu monoxid de carbon, cu 3 mai puține decât în anul 2018. Însă, din păcate, în 2019 numărul persoanelor care au murit prin asfixiere a crescut față de anul precedent. Dacă în 2018 au fost înregistrate 12 decese din cauza intoxicației cu monoxid de carbon, anul trecut au fost raportate 24 de decese. Totodată, alte zeci de persoane au avut de suferit, fiind înregistrate 24 de cazuri în 2019 față de 43 în 2018.

Prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon pornește de la verificarea periodică a sistemelor de evacuare a gazelor arse:

– În blocuri de locuințe trebuie să ne asigurăm că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate mașini de gătit tip aragaz, orificiile de evacuare a gazelor arse spre exterior şi să verificăm dacă canalul de evacuare a gazelor arse nu este obturat, iar în cazul în care observăm probleme, să le remediem cu specialişti autorizaţi.

– La case trebuie să verificăm coşurile de fum şi hornurile. Acestea trebuie curăţate de cel cel puţin două ori pe an, recomandat o dată înainte de începerea sezonului rece, numai de către persoane autorizate. Totodată, trebuie să verificăm şi îmbinările între sursele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă sunt afumate. Nu mai puţin importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.

 -Nu trebuie să uităm de aragazuri, care trebuie supravegheate în timp ce preparăm hrana, existând riscul ca acestea să se stingă provocând în acest fel acumulări de gaze. De asemenea, aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei.

– Să nu lăsăm copiii nesupravegheați în încăperi în care sunt mijloace de încălzire în funcțiune.

Recomandarea este să avem în locuinţe montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore şi ne avertizează cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicațiile cu monoxid de carbon.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 MARTIE : 455 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 MARTIE : 455 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea