De râsul lumii! Pot candida la alegerile locale, dar nu vor putea ocupa funcții publice

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Doi candidați care au primit decizii definitive de incompatibilitate și conflict de interese pot fi înscriși în competiția electorală. Tribunalul Alba a motivat hotărârile prin care s-a stabilit că cei doi candidați vor putea participa la alegerile locale din 27 septembrie.

În esenţă, în ambele cazuri, instanţa se referă la faptul că niciunul dintre cei doi candidaţi nu are interdicţie de a alege şi de a fi ales, ci doar de a ocupa o funcţie publică. Cu alte cuvinte, pot candida, dar, dacă vor fi aleşi, la momentul validării mandatelor, aceştia nu vor putea să ocupe funcţiile câştigate.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Este vorba despre Traian Ursaleş, care candidează pentru Primăria Meteş şi Dănuţ Bârzan, candidat pentru Primăria comunei Lupşa, ambii din partea PSD. Al doilea este primar în funcţie, cu şanse mari să fie reales, în timp ce primul poate spera cel mult la un mandat de consilier local.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Potrivit Tribunalului Alba, din interpretarea art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, rezultă că acesta interzice exercitarea unei funcţii sau a unei demnităţi publice pentru persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii sau încetării de drept a mandatului.

”Mandatul de consilier judeţean al candidatului Ursaleş Traian Nicolae a încetat înainte de expirarea duratei normale, şi anume la data de 25.04.2019 şi sub aspect temporal în termenul de 3 an, care se calculează potrivit disp. art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, acesta nu mai poate ocupa o funcţie eligibilă datorită stării de incompatibilitate însă care nu-i interzice dreptul de a candida. Dreptul de a fi ales este un drept recunoscut de Constituţia României”, a precizat de Tribunalul Alba, instanţă care a judecat apelul formulat în legătură cu hotărârea Biroului Electoral de Circumscripţie Meteş.

Tot Tribunalul a admis, în 20 august 2020, o contestaţie formulată de Traian Ursaleş cu privire la hotărârea Biroului Electoral Judeţean care i-a interzis candidatura pe lista de consilieri judeţeni a PSD Alba. Prin urmare, Ursaleş, cu decizie definitivă de incompatibilitate, va candida atât la Primăria Meteş, cât şi la Consiliul Judeţean.

Motivarea instanţei este similară şi în cazul candidatului Dănuţ Bârzan de la Lupşa. ”Exercitarea unei funcţii presupune practicarea, îndeplinirea unei profesii şi nu are nicio legătură cu dreptul de a candida pentru a fi ales într-o funcţie publică. Condiţiile legale pentru a fi ales, interpretate per a contrario, conduc la concluzia că exceptând persoanele ce nu pot fi alese, restul persoanelor pot fi alese, prin urmare pot candida. Candidatul din prezenta cauză nu se află în niciuna din ipotezele pentru care textul de lege interzice candidarea în vederea ocupării funcţiilor dorite. La primirea cererii, Biroul electoral de circumscripţie examinează respectarea condiţiilor legale pentru ca o persoană să poată candida, respectarea condiţiilor de fond şi de formă ale listelor de candidaţi, precum şi ale listei susţinătorilor. Condiţiile legale sunt cele prevăzute în mod expres de textul de lege, între acestea neregăsindu-se interdicţia de a fi ales, de a candida, motivat de faptul că s-a constatat definitiv existenţa unui conflict de interese”, a precizat Tribunalul, prin hotărârea din 17 august 2020.

În ambele cazuri, situaţia va fi rediscutată cu ocazia validării mandatelor, în cazul în care cei doi candidaţi vor fi aleşi, deciziile urmând să fie luate de Consiliul local, dacă este vorba despre mandatul de consilier local sau de instanţa de judecată, unde este validat mandatul de primar.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419