Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

De noaptea minții: Primăria Alba Iulia a încheiat contractul cu PORR pe un lot de mobilitate, deși exista contestație la CNSC. Cum se justifică reprezentanții instituției

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De noaptea minții: Primăria Alba Iulia a încheiat contractul cu PORR pe un lot de mobilitate, deși exista contestație la CNSC. Cum se justifică reprezentanții instituției

Primăria Alba Iulia a semnat în data de 12 octombrie, în cadrul unui eveniment anunțat cu surle și trâmbițe contractele pentru loturile de mobilitate cele mai mari proiecte aflate în derulare, deși exista o contestație pe unul dintre loturi, mai precis este vorba de lotul 2, unde s-a semnat contractul cu firma austriacă PORR.

Potrivit datelor de pe portalul CNSC, în aceeași dată, când se semnau contractele, era înregistrată o contestație din partea „ANTREPRIZA REPARATII SI LUCRARI ARL CLUJ”.

Conform informațiilor din dosarul cu numărul 2464, înregistrat pe portalul CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), contestația formulată de ANTREPRIZA REPARATII SI LUCRARI ARL CLUJ a fost înregistrată în data de 12 octombrie 2022, a fost achitată cauțiunea în data de 13.10.2022 și depusă dovadă la dosar. Consiliul a solicitat Primăriei Alba Iulia în 14.10 dosarul complet al achiziției publice.

Potrivit legii, este ilegal să închei un contract de achiziție publică atât timp cât s-a depus o contestație la CNSC. E adevărat, contestatarul a formulat și depus contestația prin intermediul Poștei, dar legea este foarte clară și nu lasă loc de interpretare.

Conform legislației privind achizițiile publice, autoritatea contractantă poate semna contractul imediat ce intră în posesia Deciziei CNSC favorabile acesteia dacă pe perioada soluționării contestației se împlinește și termenul de așteptare, dar o semnare a contractului după ce s-a depus contestație este ilegală.

La nivelul instituțiilor din Alba, a achizițiilor publice este o situație fără precedent, potrivit avocaților consultați de ziarulunirea.ro, este o greșeală de gâgă, care ar putea avea consecințe juridice, mai ales că în speță este vorba de un contract pe fonduri europene, care necesită cu atât mai mult o respectare riguroasă, strictă, a legislației privind achizițiile publice.

Contactați de ziarulunirea.ro, societatea ANTREPRIZA REPARATII SI LUCRARI ARL CLUJ, care este o subsidiară a STRABAG susține că a depus contestația în termenul legal, 12 octombrie 2022 fiind data de intrare la CNSS, nu data depunerii și nu dorește să comenteze în niciun fel situația, defapt și juridică.

Contactat telefonic de ziarulunirea.ro, Nicolae Mărginean, purtătorul de cuvânt al ADR Centru, a declarat că instituția pe care o reprezintă nu este parte în procedura de achiziție publică, iar din punctul de vedere al instituției pe care o reprezintă, se va verifica legalitatea documentației la momentul în care vor fi solicitate plăți din fonduri europene.

De asemenea, au fost solicitate mai multe puncte de vedere din partea ANAP, precum și a Primăriei Alba Iulia, în ceea ce privește anunțul de participare cu numărul CN1041940.

Până la această oră, Primăria Alba Iulia încă nu ne-a comunicat un punct de vedere, urmând deci ca acesta să fie publicat ulterior, după ce ne va fi remis.

Potrivit contestației depuse de ANTREPRIZA REPARAȚII Șl LUCRĂRI-ARL CLUJ, în cadrul prezentei proceduri de atribuire, pentru a dovedi capacitatea profesională de a executa/presta aceste tipuri de lucrări necesare și menționate în Avizul nr. 13/ZP/08.02.2018, Subscrisa am declarat ca și subcontractant pe MUZEUL NATIONAL AL UNIRII ALBA IULIA (CIF 4331457), o entitate care deține personalul calificat și experiența necesară în ceea ce privește îndeplinirea cerinței.

Așadar, în lumina celor mai sus menționate, este relevant că serviciile de supraveghere arheologică absolut necesare trebuie realizate doar de personal de specialitate autorizat, iar toți ofertanții aveau obligația nominalizării unui subcontractant specializat în cadrul ofertei, corelativ cu obligația Autorității Contractante de a verifica îndeplinirea cerinței și de a „sancționa” neîndeplinirea acesteia în raport cu cerințele documentației de atribuire.

Notificarea transmisă de Subscrisa Autorității Contractante a fost complet ignorată. Singura acțiune realizată de Autoritatea Contractantă (conform celor menționate în Procesul -verbal privind evaluarea conformității propunerilor tehnice cu prevederile caietului de sarcini și, după caz, cu factorii de evaluare nr. 98273/26.08.2022) a constat în solicitarea de clarificări ambilor ofertanți urmare constatării faptului că „Propunerea tehnică conține Metodologia pentru realizarea lucrărilor însă nu se regăsesc următoarele: – modalitatea de realizare a activității de supraveghere arheologică pt. lotul 2″.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea