Rămâi conectat

Cultură Educație

De la Abrud la Geamăna, prin proza lui Mihai Pascaru

Publicat

în

    Dacă în „Piramida. Satul şi copilăria lui Andrei Dumitriu” (Editura Eikon, 2010, Prefaţă de Diana Câmpan), Mihai Pascaru ne prezenta un Andrei Dumitriu explorator al lumii care îl înconjura, în „Cuţitul de vânătoare. Întâmplări din Munţii Apuseni” personajul Andrei Dumitriu devine observatorul, cel care înregistrează cu meticulozitate balzaciană viaţa din satul Geamăna şi oraşul Abrud: „19 h 22´/ În balconul I apare o tânără cu ochelari pe care nu am mai văzut-o aici; Rodica închide fereastra la camera ei; tânăra cu ochelari aşează fetiţele pe taburet, să poată privi în faţa blocului; în balconul III apare pentru câteva clipe un bărbat; şi în balconul II se observă silueta unui bărbat.” („Balconul”).
Din observaţiile lui Andrei, oraşul Abrud  apare ca o scenă de teatru, avându-l uneori ca regizor şi actor pe Alex Denunţiu. Primar al oraşului şi exponent al „bărbaţilor în toată firea din Abrud”, aşa cum singur se declară, acesta este personajul principal din viaţa tuturor celorlalte personaje, cu voia, fără voia, cu ştiinţa sau fără ştiinţa acestora. Aparent sensibil la problemele comunităţii şi aproape omniprezent, primarul are soluţii pentru dileme şi probleme de orice fel, făcând întotdeauna apel la logica lui… imbatabilă: „Acestei femei i s-a spânzurat bărbatul. Un bărbat de nimic deoarece nu se spânzură decât un bărbat de nimic. Fiind exclus faptul ca brusc, fără nicio motivaţie Vasile Câmpeanu să fi devenit un bărbat de nimic este clar că Măria nu a avut niciodată lângă ea un bărbat în toată firea. Astfel, ea a rămas cu o treaptă mai jos decât femeile din Abrud, care, fără excepţie, au bărbaţi în toată firea. O asemenea frustrare a Măriei nu se poate să nu constituie un motiv serios de gândire pentru un primar ca mine.” („Achiziţia”).
Imaginea satului Geamăna este dată de o serie de portrete ale unor personaje unice prin ciudăţenie şi prin iniţiativele ori dilemele lor ieşite din comun. Vasile Man este unul dintre ele. Fost miner, la pensie, Vasile Man şi-a dedicat mulţi ani ca să-şi înveţe raţele să zboare. Întâi aplică o dresură prin şoc, la prăpastia de la marginea satului, iar mai apoi, din vârful unui turn de lemn, raţele sunt eliberate cu ajutorul unei sfori. Într-un sfârşit, trei exemplare dau rezultatul aşteptat, dar zboară spre ţările calde într-un cârd de raţe sălbatice, „pierderile” atrăgând  atenţia „tovarăşilor” care se declară nemulţumiţi pentru faptul că raţele nu au ajuns la fondul de stat. („Raţele”).
Cristian Pop, protagonistul povestirii „Arhitectul”, era relativ necunoscut până să creeze o capodoperă în sala de şedinţe a primăriei. El îmbracă sala de şedinţe astfel încât fiecare secţiune de spaţiu să fie acoperită sau reflectată într-o oglindă, în încercarea de a reprezenta în concret un ideal democratic. Inovaţia lui nu este însă primită după cum s-ar fi aşteptat pentru că tot ce îi trezea primarului capodopera de oglinzi era imaginea auditoriului stând cu spatele la el.
Doza de realism pare să vină de la femeia născută fără picioare care se plimbă printre personaje şi frânturi de dialoguri despre problemele cotidiene, certuri şi şedinţe exclamând într-una: „Ce lume măruntă!” („Femeia”).
Lupa de sociolog a lui Andrei Dumitriu, personajul cheie al volumului, pare să surprindă în special ridicolul lumii „mărunte” din Geamăna şi Abrud, rezultat de cele mai multe ori din raporturile cauză-efect pe care le stabilesc personajele („Câinele”, „Cocoşul”, „Chiromanţie” ş.a.).
În ansamblul volumului „Cuţitul de vânătoare”, Mihai Pascaru alcătuieşte un univers din portrete al căror fel de a raţiona depăşeşte de cele mai multe ori normele logicii şi ale moralei („Economia”, „Cheia”, „Mama” ş.a.), dar tonul firesc al satirei se îmbină sau îmbină o aglomerare de detalii, de situaţii (tragi)- comice, creând, în mod paradoxal, o atmosferă de linişte şi  – de ce nu? – de confort estetic aparte.
Ana-Maria OPREA
Mihai Pascaru, Cuţitul de vânătoare. Întâmplări din Munţii Apuseni, Editura Eikon, 2011, Prefaţă de Constantin Cubleşan, volum distins cu Premiul Saloanelor „Liviu Rebreanu” Bistriţa, Ediţia XXIX, 25-27 noiembrie 2011.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare