Rămâi conectat

Actualitate

De la 1 martie, toate medicamentele vor putea fi luate de pacienţi doar pe baza prescripţiei medicului. Se elimină comisiile de specialitate de la CJAS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

medicamenteDe la 1 martie, toate medicamentele vor putea fi luate de pacienţi doar pe baza prescripţiei medicului. Guvernul a decis să elimine comisiile de specialitate care aprobau tratamentele scumpe şi pe cele speciale, cum ar fi citostaticele.

„Avem pe ordinea de zi o hotărâre de guvern pe Sănătate… Conform programului de guvernare. O hotărâre de guvern care face dreptate, până la urmă. Pe scurt, desfiinţează acele comisii de specialitate care hotărau aprobarea sau nu a anumitor dosare”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: „Prin hotărârea de guvern eliminăm comisiile de experţi de la nivelul caselor judeţene şi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, demers care va duce la creşterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. Această măsură este prevăzută în planul de guvernare pentru care am fost aleşi. În acest fel, medicul curant va putea prescrie direct medicamentele, conform protocoalelor terapeutice. Până la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, care se va face începând cu data de 1 martie, comisiile vor soluţiona toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi, astfel încât începând cu 1 martie să putem să intrăm direct pe prescripţie directă.”

Comisiile de experţi de la nivelul fiecărei case de asigurări de sănătate aprobă tratamentele în cazul pacienţilor cărora le sunt prescrise, gratuit sau compensat, medicamente scumpe sau speciale.

În cadrul unui comunicat  Guvernul precizează că pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare.

În prezent, comisiile de experţi din CNAS aprobă tratamente cu 70 de DCI-uri unice pentru afecțiuni oncologice, boli rare (hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc.), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate. Comisiile din casele de asigurări de sănătate aprobă tratamente cu 36 de DCI-uri unice pentru afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

sursa:digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea