Rămâi conectat

Actualitate

De la 1 august, rovinieta se poate achita prin SMS din toate rețelele de telefonie. PAȘI de urmat

Ziarul Unirea

Publicat

în

rovinietaÎncă din 2012, șoferii au posibilitatea de a achita rovinieta și prin SMS. Dacă la acel moment serviciul era disponibil doar pentru o singură rețea de telefonie mobilă, de la 1 august acesta poate fi folosit de către toți clienții celor patru mari operatori de pe piața autohtonă.

 Începând din 1 august, rovinieta poate fi plătita prin SMS și de către abonatii Digi Mobil, a informat recent Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi din Romania (CNADNR). Până la această dată, serviciul era disponibil pentru rețelele Orange, Vodafone și Telekom.

Conform comunicatului de presă, pentru achitarea rovinietei prin SMS soferii trebuie sa urmeze acesti pasi:

  1. Sa transmita prin SMS, la numarul 7500, numarul de inmatriculare al vehiculului si categoria rovinietei. (Categoria rovinietei este stabilita in functie de tipul vehiculului. De exemplu, in cazul unui autoturism, soferul trebuie sa transmita un SMS de acest fel: B01AVN A.)
  2. Dupa trimiterea SMS-ului, soferii vor primi un mesaj prin care vor fi informati cu privire la emiterea rovinietei pentru datele furnizate si costul acesteia.
  3. Sa confirme emiterea rovinietei prin transmiterea unui SMS cu textul „DA” (tot la numarul 7500).
  4. In fine, soferii vor primi un SMS de confirmare ce va include: seria rovinietei; numarul de inmatriculare al vehiculului; categoria rovinietei; anul, luna, ziua si ora expirarii valabilitatii acesteia.

Persoanele care vor sa afle informatii suplimentare despre achitarea rovinietei pot trimite un SMS cu textul „INFO” la numarul 7500 sau pot apela numarul unic 1761.

Rovinieta poate fi achitata prin SMS, in reteaua Orange, din decembrie 2012 In retelele Vodafone si Telekom, acest lucru este posibil din mai si decembrie 2013.

Atentie! In retelele Orange, Vodafone si Telekom, rovinieta poate fi achitata atat de abonati, cat si de cei care au cartela prepay. In cazul retelei Digi Mobil, doar clientii cu abonament pot folosi serviciul.

Șoferii care nu platesc rovinieta risca amenzi de pana la 4.500 de lei

Prin intermediul rovinietei, soferii capata dreptul de a circula, pe o perioada de timp determinata, pe reteaua de drumuri nationale a Romaniei. De aceea, persoanele care n-o achita risca sa fie amendate de catre autoritati.

In momentul de fata, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 15/2002, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse intre 250 si 4.500 de lei, in functie de tipul vehiculului. Cele mai mici amenzi se dau soferilor de autoturisme (250-500 de lei), in timp ce soferii vehiculelor de transport de marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) mai mare sau egala cu 12 tone se afla la polul opus (3.000-4.500 de lei).

In functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale, rovinieta poate fi valabila timp de una, sapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, iar tariful este cuprins, dupa caz, intre 3 si 1.210 euro.

De exemplu, tariful este de 3 euro (sapte zile valabilitate), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile) sau 28 de euro (12 luni) in cazul autoturismelor. Pentru vehiculele de transport de marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone, tariful poate fi de 11 euro (o zi), 55 de euro (sapte zile), 143 de euro (30 de zile), 374 de euro (90 de zile) sau 1.210 euro (12 luni). Reteaua drumurilor nationale include autostrazile, drumurile expres, drumurile nationale europene (care de la 15 august vor avea denumirea de drumuri internationale), drumurile nationale principale si drumurile nationale secundare.

sursa:avocatnet.ro

(C.M.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea