Rămâi conectat

Actualitate

De ce bunicii își iubesc mai mult nepoții. Cum explică știința una dintre cele mai sincere iubiri

Publicat

în

De ce bunicii își iubesc mai mult nepoții. Cum explică știința una dintre cele mai sincere iubiri

Potrivit unui nou studiu, credința conform căreia bunicii își iubesc mai mult nepoții nu este un simplu mit, relatează CNN. Spre deosebire de alte primate, oamenii se bazează unii pe alții pentru a-și crește copiii și, adesea, acești descendenți se descurcă mai bine atunci când au alți adulți, cum ar fi bunicile lor, implicați în viața lor, a spus autorul principal al studiului James Rilling, profesor de antropologie și profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Emory din Atlanta. Importanța bunicilor poate fi urmărită neurologic, sugerează acest studiu.

Cercetătorii au descoperit că bunicile care au privit imagini cu nepoții lor biologici au avut un răspuns neurologic în zonele creierului care sunt responsabile cu empatia și motivația emoțională. Studiul, publicat de jurnalul Proceedings of the Royal Society B, a lucrat cu 50 de bunici care au raportat relații pozitive cu nepoții lor și un nivel ridicat de implicare în creșterea acestora.

Știința transformă un mit folcloric într-un fapt

Femeile au fost supuse unui RMN, care măsoară modificările fluxului sanguin care au loc în activitatea creierului, în timp ce li s-au arătat imagini cu nepoții lor, un alt copil pe care nu-l cunoșteau, un adult pe care nu-l cunoșteau și părintele de același sex cu nepotul în cauză. Pentru unii era vorba de propriul lor copil biologic, iar pentru alții era nora sau ginerele lor.

Electrica Furnizare Discount

„Această lucrare indică faptul că există schimbări importante ale creierului la membrii unui grup care crește un copil. Nu doar creierul părinților și partenerilor care dau naștere se schimbă. Este incitant”, a spus Jodi Pawluski, doctor în neuroștiință și terapeut cu sediul în Franța, care nu a fost asociat cu studiul.

Nepoții provoacă un răspuns emoțional

Studiile au examinat funcțiile creierului matern și patern în trecut, dar aceasta este una dintre primele incursiuni asupra modului în care creierul unei bunici reacționează la nepoți, a spus Rilling.

„Studiul a fost parțial motivat de binecunoscuta ipoteză a bunicii, care presupune că longevitatea postmenopauză a femeilor umane a evoluat datorită beneficiilor pe care bunicile le-au putut oferi nepoților lor”, a adăugat Rilling.

Noutatea studiului și natura acestuia, rezultate din scanările creierului înseamnă că rezultatele sunt preliminare, a spus antropologul Sarah B. Hrdy, profesor emerit de antropologie la Universitatea din California, care nu a fost asociată cu studiul, a spus.

Unele constatări nu sunt surprinzătoare: bunicile au arătat un răspuns neuronal mai bun atunci când se uitau la nepoții lor decât la copiii pe care nu-i cunoșteau, potrivit studiului.

Sursa: dcnews.ro

Publicitate

Actualitate

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19: Șeful OMS din Europa o numește o soluție de ultimă instanță

Publicat

în

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19: Șeful OMS din Europa o numește o soluție de ultimă instanță

Vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului este ”o soluţie de ultimă instanţă”, a declarat marţi directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de agenţiile internaţionale de presă.

”Obligativitatea vaccinării este o soluţie de ultimă instanţă şi se aplică doar atunci când au fost epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare”, a declarat Hans Kluge într-o conferinţă de presă online.

”Eficacitatea obligativităţii depinde foarte mult de context”, a spus Kluge, adăugând că trebuie să se ţină cont de încrederea publicului în autorităţi. „Ceea ce este acceptabil într-o societate şi într-o comunitate poate să nu fie eficient şi acceptabil în alta”, a atras atenţia reprezentantul european al OMS, citat de Reuters.

Electrica Furnizare Discount

Din ce în ce mai multe ţări din Europa, inclusiv Germania, dezbat dacă să facă obligatorii vaccinurile COVID-19, după ce Austria a anunţat în noiembrie că va impune această obligativitate de la 1 februarie anul viitor, ceea ce a provocat proteste de amploare.

Totodată, în faţa creşterii cazurilor de COVID-19 în Europa, oficialul OMS a făcut apel la o mai bună protejare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, în prezent cea mai afectată grupă de vârstă, potrivit OMS-Europa.

Pentru a evita închiderea din nou a claselor şi revenirea la cursurile online, filiala europeană a OMS recomandă o creştere a testărilor în şcoli şi luarea în considerare a vaccinării elevilor.

„Folosirea măştilor şi o bună ventilaţie (a claselor), precum şi testarea regulată ar trebui să fie regula în toate şcolile primare, iar vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată şi luată în considerare la nivel naţional, pentru a proteja şcolile”, a afirmat Hans Kluge.

Potrivit OMS, cazurile sunt în creştere în prezent la toate categoriile de vârstă, „cele mai mari rate de infectare fiind observate în prezent în rândul copiilor de 5-14 ani”.

„Nu este neobişnuit în prezent să vedem incidenţe de două până la trei ori mai mari la copii decât la populaţia generală”, a mai spus Kluge.

OMS şi-a reiterat, de asemenea, îngrijorarea faţă de noua variantă Omicron de coronavirus, însă a cerut combaterea actualei variante dominante de COVID, Delta, pentru „o victorie mâine împotriva Omicron”.

„Omicron este în vizorul nostru şi este în creştere, şi avem dreptate să fim îngrijoraţi şi precauţi. Însă problema în prezent este Delta şi modul în care reuşim să luptăm împotriva Delta astăzi va fi o victorie împotriva Omicron mâine”, înainte ca numărul de cazuri să crească masiv, a mai spus oficialul OMS.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

PEDEPSE mai aspre pentru cei care agresează pădurarii: Legea, adoptată de Camera Deputaților

Publicat

în

PEDEPSE mai aspre pentru cei care agresează pădurarii: Legea, adoptată de Camera Deputaților

Un proiect de lege potrivit căruia infracţiunea de ultraj asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu să fie sancţionată cu pedepse majorate cu jumătate, la fel ca în cazul poliţiştilor şi jandarmilor, a fost adoptat, marţi, de către Camera Deputaţilor. S-au întregistrat 290 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Proiectul de lege – iniţiat de senatorul UDMR Tánczos Barna, ministrul Mediului – modifică alin.(4) al art.257 din Legea nr.286/2009 Codul penal, în sensul stabilirii drept variantă agravată a infracţiunii de ultraj a săvârşirii faptelor prevăzute la art.257 alin.(1)-(3) asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii.

„Faptele de ultraj comise asupra unui poliţist sau jandarm, precum şi asupra personalului silvic învestit cu exerciţiul autorităţii publice, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”, prevede textul adoptat.

Electrica Furnizare Discount

Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Doar 16 cazuri, confirmate la testul PCR, dintre elevii pozitivi la testele pe bază de salivă: 22 de cazuri au fost infirmate

Publicat

în

Doar 16 cazuri, confirmate la testul PCR, dintre elevii pozitivi la testele pe bază de salivă: 22 de cazuri au fost infirmate

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a transmis, marți, că doar 16 elevi au fost confirmați cu SARS-CoV-2 la testarea RT-PCR. Elevii ieșiseră pozitivi după ce li s-au luat probe din salivă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că la nivel național, până la această oră, au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri identificate pozitiv prin teste pe baza de salivă.

CITEȘTE ȘI: OFICIAL| Testele de salivă în școli: Primul CAZ POZITIV în Alba, depistat printre elevi. În ce localitate a fost înregistrat

Alte 22 de cazuri au fost infirmate prin teste PCR.

Electrica Furnizare Discount

Pentru restul testelor nu au fost încă raportate rezultatele.

În ceea ce privește modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unități de învățământ testele se vor administra la școală, iar în cazul a 467 de unități de învățământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la școală, diferențiat, pe niveluri de studiu.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare