Rămâi conectat

Actualitate

De ce bunicii își iubesc mai mult nepoții. Cum explică știința una dintre cele mai sincere iubiri

Ziarul Unirea

Publicat

în

De ce bunicii își iubesc mai mult nepoții. Cum explică știința una dintre cele mai sincere iubiri

Potrivit unui nou studiu, credința conform căreia bunicii își iubesc mai mult nepoții nu este un simplu mit, relatează CNN. Spre deosebire de alte primate, oamenii se bazează unii pe alții pentru a-și crește copiii și, adesea, acești descendenți se descurcă mai bine atunci când au alți adulți, cum ar fi bunicile lor, implicați în viața lor, a spus autorul principal al studiului James Rilling, profesor de antropologie și profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Emory din Atlanta. Importanța bunicilor poate fi urmărită neurologic, sugerează acest studiu.

Cercetătorii au descoperit că bunicile care au privit imagini cu nepoții lor biologici au avut un răspuns neurologic în zonele creierului care sunt responsabile cu empatia și motivația emoțională. Studiul, publicat de jurnalul Proceedings of the Royal Society B, a lucrat cu 50 de bunici care au raportat relații pozitive cu nepoții lor și un nivel ridicat de implicare în creșterea acestora.

Știința transformă un mit folcloric într-un fapt

Femeile au fost supuse unui RMN, care măsoară modificările fluxului sanguin care au loc în activitatea creierului, în timp ce li s-au arătat imagini cu nepoții lor, un alt copil pe care nu-l cunoșteau, un adult pe care nu-l cunoșteau și părintele de același sex cu nepotul în cauză. Pentru unii era vorba de propriul lor copil biologic, iar pentru alții era nora sau ginerele lor.

„Această lucrare indică faptul că există schimbări importante ale creierului la membrii unui grup care crește un copil. Nu doar creierul părinților și partenerilor care dau naștere se schimbă. Este incitant”, a spus Jodi Pawluski, doctor în neuroștiință și terapeut cu sediul în Franța, care nu a fost asociat cu studiul.

Nepoții provoacă un răspuns emoțional

Studiile au examinat funcțiile creierului matern și patern în trecut, dar aceasta este una dintre primele incursiuni asupra modului în care creierul unei bunici reacționează la nepoți, a spus Rilling.

„Studiul a fost parțial motivat de binecunoscuta ipoteză a bunicii, care presupune că longevitatea postmenopauză a femeilor umane a evoluat datorită beneficiilor pe care bunicile le-au putut oferi nepoților lor”, a adăugat Rilling.

Noutatea studiului și natura acestuia, rezultate din scanările creierului înseamnă că rezultatele sunt preliminare, a spus antropologul Sarah B. Hrdy, profesor emerit de antropologie la Universitatea din California, care nu a fost asociată cu studiul, a spus.

Unele constatări nu sunt surprinzătoare: bunicile au arătat un răspuns neuronal mai bun atunci când se uitau la nepoții lor decât la copiii pe care nu-i cunoșteau, potrivit studiului.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]

Citește mai mult

Actualitate

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea