Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

De ce a pierdut senatorul Călin Matieș procesul cu primarul Gabriel Pleșa: ”Afirmațiile făcute sunt de natură a afecta onoarea, demnitatea și reputația unei persoane”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De ce a pierdut senatorul Călin Matieș procesul cu primarul Gabriel Pleșa: ”Afirmațiile făcute sunt de natură a afecta onoarea, demnitatea și reputația unei persoane”

Tribunalul Alba a finalizat motivarea hotărârii prin care a respins apelul senatorului PSD, Călin Matieș, obligat să-i plătească daune morale primarului USR, Gabriel Pleşa, după ce a lansat o serie de acuzaţii care s-au dovedit neadevărate. Matieş, care este candidatul PSD la Primăria Alba Iulia, a fost obligat să plătească daune morale în valoare de 15.000 de lei şi să publice hotărârea judecătorească în toate ziarele care au găzduit știrea respectivă, dar şi pe pagina sa de pe o rețea de socializare, unde a făcut declaraţiile. Primarul Pleşa a cerut, inițial, daune în valoare de 100.000 de lei.

Afirmaţiile făcute de Matieş sunt legate de activitatea a două clinici de recuperare din Alba Iulia. Matieş a declarat în comunicate de presă, la un post TV, dar şi în plenul Senatului că „firmele familiei primarului Pleşa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc, prin bunăvoinţa CAS Alba”. ”Cu numai 2 firme se goleşte la propriu bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Alba şi nimeni nu îşi poate explica modul în care plafoanele CAS Alba ajung cu precădere, în majoritate, către 2 firme susţinute din umbră de primarul de Alba Iulia, Gabriel Pleşa.

Că doar sunt afacere de familie…”, a mai susţinut, printre altele, senatorul PSD de Alba în articolul publicat în presă şi pe internet. Matieș a susținut, în apel, că, fiind senator, beneficiază de imunitate și a invocat faptul că ”afirmațiile au beneficiat de un suport probator minimal și că au fost făcute în scopul informării cetățenilor și în limitele libertății de exprimare reglementată inclusiv la nivel constituțional, dar și la nivelul unor Convenții internaționale asumate de către statul român”.

”Afirmații cu caracter denigrator”

Tribunalul Alba a respins, însă, afirmațiile senatorului PSD și a constatat că ”materialul publicat pe pagina de socializare a apelantului la data de 27.10.2021 conține afirmații cu caracter denigrator la adresa intimatului, ce deține funcția de primar al municipiului Alba Iulia”.

”Tribunalul reține că informațiile din cuprinsul materialului publicat și reluate ulterior în mass-media cuprind acuzații grave la adresa intimatului (primarul Gabriel Pleșa – n.r.), prezentându-l pe acesta ca acționând din umbră, în spatele a două societăți comerciale ce prestau servicii de recuperare medicală și încasau de o manieră suspectă sume de bani de la bugetul CAS Alba, mai mari decât toate spitalele publice la un loc, inclusiv prin folosirea unor angajați care lucrau, în fapt, în altă parte. Aceste afirmații au un caracter denigrator la adresa intimatului”, se susține în hotărârea instanței. Afirmațiile parlamentarului au determinat reprezentanți ai CNAS să dispună un control la CAS Alba, care nu a scos în evidență niciun fel de nereguli de genul celor reclamate de senator.

”Afirmațiile făcute de apelant sunt de natură a afecta onoarea, demnitatea și reputația unei persoane, și, deși vizează dezbaterile asupra unor chestiuni de interes general, ele depășesc cadrul libertății de exprimare prevăzute de art. 10 din Convenția europeană.

Din probele administrate în cauză, tribunalul reține că apelantul nu a făcut dovada existenței unei baze factuale cu privire la afirmațiile cu caracter denigrator făcute la adresa intimatului. (…) Tribunalul reține că în prezenta speță nu pot fi invocate garanțiile imunității politice conferite de mandatul de senator, atât timp cât acestea nu îl pot proteja pe parlamentar dincolo de limitele exercitării mandatului, respectiv nu îl pot proteja pentru opinii exprimate în afara activității parlamentare”, se mai afirmă în hotărârea din 20 aprilie 2023.

Magistratul a concluzionat că ”nu s-a făcut dovada că afirmațiile denigratoare cuprinse în materialul postat pe pagina de socializare a apelantului reprezintă afirmații cu caracter politic, parte a luptei politice dintre părți”. Călin Matieș mai poate contesta hotărârea cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dorin ȚIMONEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferi ”BEȚI MANGĂ”, depistați de polițiști pe drumurile din Alba: Bărbat cu o alcoolemie de 0,88 mg/l și fără permis, din Sebeș, prins în Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferi ”BEȚI MANGĂ”, depistați de polițiști pe drumurile din Alba: Bărbat cu o alcoolemie de 0,88 mg/l și fără permis, din Sebeș, prins în Alba Iulia Polițiștii din Alba au depistat trei șoferi ”beți mangă”, pe drumurile din județ. Un bărbat din Sebeș cu o alcoolemie de 0,88 mg/l și fără permis, prins în Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea