Rămâi conectat

Ştirea zilei

De ce a pierdut Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia procesul pentru Biblioteca Batthyaneum – Motivarea Curții de Apel Alba Iulia

Publicat

în

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat hotărârea prin care a respins acțiunea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia privind restituirea în natură a clădirii în care funcționează Biblioteca Batthyaneum, precum și a bunurilor mobile din interiorul acesteia.

Este vorba despre fondul de carte, fondul manuscriselor, fondul incunabulelor, colecția de obiecte liturgice, arhiva Capitlului romano-catolic de Alba Iulia și a conventului de Cluj, observatorul astronomic cu toată dotarea, colecția de picturi, colecția de vestimentație ecleziastică, colecția de minerale, colecția de numismatică, mobilierul. Instituția religioasă a ”atacat” în instanța de contencios administrativ și a solicitat anularea deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins, în septembrie 2015, cererea acesteia de retrocedare în natură a bunurilor mobile și imobile din cadrul Bibliotecii Batthyaneum.

Curtea de Apel a constatat că imobilul în care funcționează Observatorul Astrologic și Biblioteca Batthyaneum, împreună cu colecțiile de obiecte, carte și documente, evidențiate în inventarele depuse, au constituit patrimoniul Fundației Batthyaneum, așa cum rezultă fără dubiu din traducerea testamentului contelui episcop Ignațiu Batthyany, redactat la 31 iunie 1798, document tradus de prof. dr. Ioan Aurel Pop și prof. dr. Buzogany Desideriu, desemnați ca experți traducători de către părțile din proces.

Electrica Furnizare Discount

*Încheiere de carte funciară, contestată de Episcopia Romano-Catolică

”Prin adresa nr. 5029/11.03.1960 emisă de către Sfatul Popular al Raionului Alba – Comitetul Executiv s-a solicitat Tribunalului Popular al Raionului Alba – Secția Carte Funciară, întabularea dreptului de proprietate în favoarea statului român, cu motivarea că «Fundația Batthyaneum nu mai există și nu mai este persoană juridică, așa cum prevede art. 26 din Ordonanța nr. 31/1954».

Conform încheierii de carte funciară nr. 296/11.03.1960, înscrisă la poz. B21 în CF nr.559 a localității Alba Iulia, în baza adresei nr.5029/1960 a Sfatului Popular al Raionului Alba – Comitetul Executiv și în conformitate cu dispozițiile art. 26 și 53 din Decretul nr. 31/1954, imobilul de sub nr. de ordine A.I.3., cu nr. top. 1973/1, se transcrie în cartea funciară nr. 6193 nou înființată, în favoarea Statului Român. Încheierea de carte funciară prin care s-a întabulat dreptul de proprietate al statului român asupra imobilului cu nr. top. 1973/1, a fost contestată de către Episcopia Romano-Catolică din Alba Iulia, care printre alte motive de recurs invocă o posesiune exercitată timp de 170 de ani, posesie care i-ar conferi un drept de proprietate dobândit prin uzucapiune, așadar la momentul preluării se recunoaște fără dubiu că proprietatea imobilului nu aparținea bisericii, așa cum se susține, fără suport probator, în cauză.

Prin Decizia civilă nr. 6226/19 decembrie 1961 pronunțată de Tribunalul Regional Hunedoara-Deva a fost respins definitiv recursul declarat împotriva încheierii nr. 296/1960”, se precizează în documentul Curții de Apel, publicat pe site-ul rolii.ro. Instanța susține, în continuare, că, din analiza actelor depuse rezultă fără nici un dubiu că proprietarul tabular este Institutul Observatorului Astrologic Romano-Catolic Alba Iulia.

”Susținerea reclamantei că acesta nu putea să revendice bunul imobil și bunurile mobile care erau în proprietatea lui până la deposedare deoarece această entitate nu mai există, confirmă situația de fapt care a condus la întabularea dreptului de proprietate în favoarea statului român motivat de împrejurarea că Fundația Batthyaneum nu mai există și nu mai este persoană juridică. Din înscrisurile depuse la dosarul cauzei rezultă în mod evident că la data preluării acestui imobil de către Statul Român, reclamanta Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia nu-l deținea cu titlu de proprietar, așadar în mod corect cererea de retrocedare nr. 6458/28.02.2003, formulată în temeiul O.U.G. nr. 94/2000, a fost respinsă”, se susține în motivare.

*Testamentul episcopului Batthyany, important, dar fără relevanță juridică

Curtea de Apel Alba Iulia mai afirmă că Arhiepiscopia avea obligația de a proba existența dreptului său de proprietate asupra imobilului în discuție la data preluării acestuia de către Statul Român.

”Din înscrierile cărții funciare nr. 559 în extenso se constată că primul proprietar al imobilului este Observatorul astronomic înscris cu titlu de posesor la localizare, iar faptul că Arhiepiscopia Romano-Catolică este o autoritate bisericească superioară de care «a aparținut» acesta, nu echivalează cu recunoașterea în favoarea acestei autorități a calității de proprietar asupra imobilului în discuție, contrar susținerilor reclamantei”, se afirmă în document. Arhiepiscopia Romano-Catolică și-a fundamentat pretențiile pe faptul că prin testamentul redactat la 31 iulie 1798, episcopul Batthyany Ignațiu a donat Biblioteca și Institutul Batthyaneum, Bisericii și Provinciei Transilvania, încredințând, astfel, în opinia reclamantei, conducerea bibliotecii și dreptul de dispoziție asupra bunurilor mobile și imobile, în totalitate, Bisericii.

”Fără a nega importanța istorică și culturală a Testamentului Episcopului Batthyany, instanța constată că față de cele anterior reținute, din punct de vedere juridic acest act nu are nicio relevanță probatorie atâta timp cât atestă o situație faptică și juridică la data de 31 iulie 1798, or litigiul dedus judecății se raportează la întabularea dreptului de proprietate în favoarea statului român conform încheierii de carte funciară nr. 296 din data de 11.03.1960. Susținerea reclamantei că între anii 1798 și 1947 Episcopia Romano-Catolică a fost singurul posesor și proprietar al Bibliotecii și al Institutului Astronomic iar prin actul administrativ din 1960 s-a procedat la o preluare abuzivă de către stat, nu poate fi primită, fiind contrazisă tocmai de înregistrările din cartea funciară a imobilului în litigiu”, se mai precizează în motivarea deciziei din 4 iulie 2018. Curtea mai constată că sistemul de publicitate imobiliară și înființarea cărților funciare la data de 28 mai 1878 a fost reglementat în a doua jumătate a secolului XIX de legislația austriacă și ungară până la apariția decretului lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispozițiilor referitoare la CF, și a fost aplicabil provinciilor din Ardeal.

Instanța a reținut, la analiza cărții funciare nr. 559, că imobilul a fost înscris în proprietatea Observatorului Astronomic Romano-Catolic Alba Iulia, în cotă de 1/1 părți, de la localizare, adică de la 1878, momentul înființării sistemului de publicitate imobiliară, iar dacă acest imobil se afla atunci în proprietatea și posesia Episcopiei Romano-Catolice, așa cum se susține, ar fi trebuit să fie declarat și înregistrat în CF cu o atare situație juridică.

”În concluzie, Curtea constată că reclamanta nu a probat faptul că imobilul a cărui retrocedare o solicită ar fi existat în patrimoniul său la data când s-a dispus trecerea lui în proprietatea Statului Român, astfel că argumentele sale legate de nevalabilitatea preluării imobilului nu sunt relevante în contextul în care nu a dovedit existența titlului său, prin urmare contestația formulată de reclamantă împotriva Deciziei nr. 3509 din data de 16.09.2015 emisă de Guvernului României – Comisia Specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România, va fi respinsă ca neîntemeiată”, se concluzionează în document.

Publicitate

Ştirea zilei

LISTA| Unde se pot VACCINA anti-COVID cetățenii din județul Alba, în acest weekend: PROGRAMUL centrelor și unde se organizează maratoanele de vaccinare

Publicat

în

Unde se pot VACCINA anti-COVID cetățenii din județul Alba, în acest weekend: PROGRAMUL centrelor și unde se organizează maratoanele de vaccinare

Cetățenii din județul Alba, care doresc să se imunizeze împotriva virusului pandemic, se pot deplasa la centrele de vaccinare organizate pentru aceștia de către autorități, în această perioadă.

Astfel, la solicitarea ziarulunirea.ro, DSP Alba a transmis următoarea listă, care conține adresele centrelor de vaccinare din județul nostru.

CENTRE DE VACCINARE

Electrica Furnizare Discount
 • Sala de sport Liceul Alexandru Domșa ALBA IULIA, Str.Tudor Vladimirescu nr. 143 – program 8.00-20.00
 • Sala de sport Universitatea 1 Decembrie ALBA IULIA, Str. V. Alecsandri FN -program 8.00-20.00
 • Centrul de zi pentru persoane vîrstnice SEBEȘ, Str. Aleea Lac nr. 12 – program 8.00-20.00
 • Sala de sport AIUD Str. Tribun Tudoran nr. 5 – program 8.00-20.00
 • Sala de sport Liceul Tehnologic Silvic CÂMPENI, Str. Izvoarelor nr. 2 – program 8.00-20.00
 • Centrul Cultural Iacob Mureșianu BLAJ, Str. Republicii nr. 36 – program 8.00-20.00
 • Foaierul Centrului Cultural CUGIR – Str. I. L.Caragiale nr. 5, CUGIR – program 8.00-20.00
 • Sala de sport TEIUȘ – Str. Clujului nr. 80 – program 8.00-20.00
 • Sala de sport Școala Gimnaziala Lucian Blaga OCNA MUREȘ, Str. 9 Mai nr. 2 – program 8.00-15.00
 • Cantina Liceului Corneliu Medrea ZLATNA, Str. T. Vladimirescu nr. 14 – program 14.00-20.00
 • Centrul de zi pentru persoane vârstnice IGHIU, Str. Școlii nr. 56, vineri-sâmbătă – program 14.00-18.00, duminică 31.10.2021 – program 14.00-20.00

MARATONUL VACCINĂRII

 • Sala de sport Liceul Alexandru Domșa ALBA IULIA, Str.Tudor Vladimirescu nr. 143 – program vineri-sâmbătă 20.00-3.00
 • Centrul de zi pentru copii și persoane adulte cu dizabilități SEBEȘ, Str. Lucian Blaga nr. 45 A – program vineri-sâmbătă 8.00-20.00â

Aproape 151.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, au anunţat miercuri reprezentanţii CNCAV. Dintre aceştia, peste 111.000 au făcut prima doză.

Astfel, din cele 150.935 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 111.556 au primit prima doză, 11.607 pe cea de-a doua, iar 27.772 de români au fost vaccinaţi cu a treia doză.

6.732.868 de români au primit de la începutul campaniei de vaccinare prima doză, iar 6.110.949 au schema completă de vaccinare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier MORTAL pe raza localității Lancrăm: Un pieton a fost acroșat de un autoturism

Publicat

în

FOTO| ACCIDENT rutier MORTAL pe raza localității Lancrăm: Un pieton a fost acroșat de un autoturism

Miercuri, 28.10.2021, pe raza localității Lancrăm, un pieton s-a angajat în traversarea autostrăzii A1 și a fost lovit mortal de un autoturism.

Traficul a fost îngreunat în zona accidentului și s-a circulat pe banda 1 și pe banda de urgență. Banda 2  a fost închisă până aproximativ în jurul orei 23:30.

Traficul a fost deviat de pe autostrada A1 prin Sebeș, în urma accidentului care a avut loc la km 309, sensul de mers spre Sibiu. Transmit reprezentanții DRDP prin canalul specific de comunicare.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se va deschide circulația în acest an?

Publicat

în

Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se vadeschide circulația în acest an?

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda, grecii de la Aktor, în mod paradoxal, s-au mobilizat mai bine ca niciodată. În acest moment, aproape tot acest segment de autostradă este asfaltat, cel puțin în ce privește corpul autostrăzii. Potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro, în următoarele cinci zile lucrătoare, cu excepția zonei de la alunecarea de teren de la Oiejdea, vom avea asfalt pe tot lotul.

Cea mai mare problemă a acestui segment de autostradă a reprezentat-o alunecarea de teren de la Oiejdea, dar ea nu constituie un impediment, pentru deschiderea traficului, întrucât deja este asfaltat un sens de mers și se va putea circula cu restricții și limitări de viteză.

Electrica Furnizare Discount

La kilometrul 26, în zona pasajului rutier peste calea ferată de la Teiuș, s-a asfaltat deja un sens de mers și se lucrează la al doilea. Tot aici, firma Retter, lucrează la ridicarea CIM-ului, dar aceste lucrări vor putea fi finalizate după deschiderea traficului rutier.

Pe o mare parte din autostradă sunt deja efectuate maracajele rutiere, și se lucrează în continuare la acestea.

A fost montată o parte din semnalizarea rutieră și se lucrează în continuare la parapeți și la montarea gardurilor exterioare de protecție a autostrăzii.

La kilometrul 40, un alt punct cheie, lucrările au avansat considerabil, supratraversarea pe care DJ 142L o are la autostradă, fiind aproape realizată. Au fost făcute rampele, iar astăzi se montau panouri fonoabsorbante.

Lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda arată în acest moment incredibil de bine și există toate premisele ca în acest an să fie dat în trafic. Nu credem că cineva va dori să lase un segment de autrostradă muzeu, în conditiile în care traficul pe DN1 este infernal. Deci există toate șansele ca în acest an să circulăm pe autostradă de la Alba Iulia până la Cluj.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare