Actualitate
De azi începe adevăratul bacalaureat – probele scrise
Azi, 2 iulie, debutează probele scrise ale sesiunii iunie – iulie a examenului de bacalaureat, cele care contează, de fapt, în stabilirea mediei, pentru absolvenţii de liceu acesta fiind primul examen cu adevărat important din viaţa lor. Examenul se va desfăşura în baza OMECTS nr. 5218/2011, pe baza metodologiei de anul trecut. Astfel, azi, 2 iulie, toţi liceenii din seria curentă şi cei din promoţiile anterioare înscrişi vor susţine prima probă, la limba şi literatura română, în săli supravegheate cu camere video.
Potrivit metodologiei, accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30, pe baza actului de identitate al candidatului.
Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie-tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
Se interzice candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi, după caz, la sancţionarea asistenţilor.
Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de catre Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele matematică şi geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen.
Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.
În continuare, calendarul examenului de bacalaureat este următorul: l3 iulie: limba şi literatura maternă – proba E b) – probă scrisă, l4 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – probă scrisă, l6 iulie: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E d) – probă scrisă, l8 iulie: afişarea rezultatelor, l9 iulie: depunerea contestaţiilor (orele 8.00 – 12.00), l10 – 12 iulie: rezolvarea contestaţiilor, l13 iulie: afişarea rezultatelor finale. Pentru a promova examenul, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5.00 la fiecare probă de BAC şi cel puţin media generală 6.00. Candidaţii care nu reuşesc să treacă examenul mai au o şansă, fiind organizată a doua sesiune de bacalaureat, în august – septembrie, la care elevii picaţi la finalul primei sesiuni se pot înscrie în perioada 16 – 20 iulie. Mult succes tuturor!
Robert GHERGU

Actualitate
Vânătoarea cocoșilor de munte, oprită de instanță: Recoltarea cotelor a fost suspendată
Vânătoarea cocoșilor de munte, oprită de instanță: Recoltarea cotelor a fost suspendată
În cursul zilei de joi, 10 noiembrie, magistrații Curții de Apel Brașov au decis suspendarea Ordinului Ministrului Mediului privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte.
Printr-un ordin de ministru publicat pe 10 octombrie în Monitorul Oficial s-a decis ca în perioada septembrie – noiembrie 2022 să fie vânate 239 de exemplare pe teritoriul României. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita, locul de baștină al ministrului Tanczos Barna.
Asociațiile ornitologice sau de mediu se opun categoric vânătorii de cocoș de munte. Ordinul de ministru este semnat de secretarul general al Ministerului Mediului. Practic, ordinul a redeschis vânătoarea pentru cocoșul de munte, după 10 ani de interdicție. În 2011, ultimul an în care s-au mai alocat cote de vânat, prețul pe care îl plătea un vânător pentru un singur exemplar ajungea și la 1.000 de euro.
Cocoșul de munte este o specie extrem de rară și greu de capturat. Potrivit unor estimări realizate la nivel național cu privire la efectivele de cocoși de munte din România, numărul exemplarelor din această specie a ajuns la 11.957.
Sursa: digi24.ro
Actualitate
Pensii speciale 2023. Ciolacu și Ciucă îi liniștesc pe pensionarii speciali din magistratură, armată, poliție și jandarmerie
Pensii speciale 2023. Ciolacu și Ciucă îi liniștesc pe pensionarii speciali din magistratură, armată, poliție și jandarmerie
Premierul Nicolae Ciucă a susținut în această săptpmână că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală şi că doreşte să reitereze acest mesaj, deoarece „zvonurile” au produs „o serie întreagă de atitudini şi decizii” care nu sunt potrivite cu realitatea.
Citește și: Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie
Premierul a luat în discuție, în acest context și pensiile magistraților. În ultimele zile, zeci de magistrați au depus cereri de pensionare, în contextul discuțiilor privind pensiile speciale.
Ciolacu, mesaj liniștitor pentru militari, jandarmi și polițiști
„Nu va exista o ordonanță de urgență dată peste noapte în ce privește pensiile speciale sau modificări speciale la armată, Jandarmerie sau magistrați. Nimeni nu își va permite să dea peste noapte o astfel de ordonanță. Obligativitatea guvernului prin jalon PNRR este să vină în Guvern cu un proiect avizat de toți miniștrii și care apoi va intra în dezbatere la Parlament.
Îmi asum în totalitate cele declarate, că nu va exista peste noapte o Ordonanță de urgență astfel încât magistrați, militari, polițiști, jandarmi să se trezească cu regulile jocului schimbate de către politicieni fără să fie o dezbatere și o claritate a legii”, a spus Marcel Ciolacu.
Actualitate
FOTO | Fenomen extrem de rar, surprins în Munții Rodnei
FOTO | Fenomen extrem de rar, surprins în Munții Rodnei
Romsilva a publicat, vineri, imagini spectaculoase din Munţii Rodnei, unde a fost surprins un fenomen rar, Efectul Gloria.
Potrivit specialiştilor, Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”.
”În condiţii propice, umbra observatorului este proiectată pe ceaţă. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
Condiţiile rare se referă la refracţia şi dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceaţa situată mai jos decât poziţia acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, a transmis Romsilva, alături de mai multe fotografii care înfăţişează fenomenul.
sursa: stiripesurse.ro
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitateacum 9 ore
Doctoriță arestată pentru luare de mită: Nu este la prima faptă de acest fel
-
Ştirea zileiacum 17 ore
11 noiembrie| Ziua Veteranilor: Cum a ajuns să fie marcată această zi
-
Ştirea zileiacum 6 ore
VIDEO OFICIAL| S-A DESCHIS Târgul de Crăciun de la Sibiu: SURPRIZE la ediția cu cel mai mare număr de căsuțe
-
Actualitateacum 7 ore
Un elev de 16 ani și-a bătut dirigintele, tatăl și un coleg, cu un baston telescopic. Tânărul ar fi consumat droguri
-
Ştirea zileiacum 13 ore
VIDEO| 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Paradă militară, concerte pentru toate vârstele, masă populară și foc de artificii
-
Sportacum 3 ore
FOTO: Industria Galda, campioana turului în Liga a 4-a, după victoria de la Zlatna, în nocturnă
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Tânăr, DROGAT la volan, pe străzile din Alba Iulia: Șofer de 25 de ani, prins sub influența substanțelor psihoactive