De azi începe adevăratul bacalaureat – probele scrise
Azi, 2 iulie, debutează probele scrise ale sesiunii iunie – iulie a examenului de bacalaureat, cele care contează, de fapt, în stabilirea mediei, pentru absolvenţii de liceu acesta fiind primul examen cu adevărat important din viaţa lor. Examenul se va desfăşura în baza OMECTS nr. 5218/2011, pe baza metodologiei de anul trecut. Astfel, azi, 2 iulie, toţi liceenii din seria curentă şi cei din promoţiile anterioare înscrişi vor susţine prima probă, la limba şi literatura română, în săli supravegheate cu camere video.
Potrivit metodologiei, accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30, pe baza actului de identitate al candidatului.
Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie-tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
Se interzice candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi, după caz, la sancţionarea asistenţilor.
Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de catre Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele matematică şi geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen.
Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.
În continuare, calendarul examenului de bacalaureat este următorul: l3 iulie: limba şi literatura maternă – proba E b) – probă scrisă, l4 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – probă scrisă, l6 iulie: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E d) – probă scrisă, l8 iulie: afişarea rezultatelor, l9 iulie: depunerea contestaţiilor (orele 8.00 – 12.00), l10 – 12 iulie: rezolvarea contestaţiilor, l13 iulie: afişarea rezultatelor finale. Pentru a promova examenul, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5.00 la fiecare probă de BAC şi cel puţin media generală 6.00. Candidaţii care nu reuşesc să treacă examenul mai au o şansă, fiind organizată a doua sesiune de bacalaureat, în august – septembrie, la care elevii picaţi la finalul primei sesiuni se pot înscrie în perioada 16 – 20 iulie. Mult succes tuturor!
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Dispariția unui mare campion: Mihai Leu a pierdut lupta cu o boală crâncenă Ziua de marți, 1 iulie 2025, s-a încheiat cu o veste extrem de tristă. Marele sportiv MIhai Leu a pierdut lupta cu o boală crâncenă. „Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât […]
Campanie de rechemare în service a aproape 100.000 de autovehicule, derulată de RAR, pentru probleme tehnice
Campanie de rechemare în service a aproape 100.000 de autovehicule, derulată de RAR, pentru probleme tehnice Registrul Auto Român derulează o campanie de rechemare în service a 26 de mărci de autovehicule fabricate în perioada 1998-2019, care au probleme tehnice. Oficialii RAR atrag atenția că aceste probleme tehnice vor avea un impact major asupra sistemelor […]
Lista prețurilor care cresc de la 1 iulie. Energia, RCA, carburanți și rovinieta vor fi mai scumpe începând de AZI, 1 iulie 2025
Lista prețurilor care cresc de la 1 iulie. Energia, RCA, carburanți și rovinieta vor fi mai scumpe începând de AZI, 1 iulie 2025 Prima zi a lunii iulie vine cu o serie de creșteri de prețuri care vor fi resimțite direct în bugetele familiilor. Odată cu încheierea mai multor măsuri de plafonare aplicate de stat, […]