Rămâi conectat

Ştirea zilei

De astăzi, amenzi pentru marile magazine dacă nu comunică preţurile produselor pe care le vând, Consiliului Concurenţei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Supermarketurile și hipermarketurile vor fi obligate să comunice Consiliului Concurenţei, la cererea acestuia, preţurile de vânzare ale produselor pe care le comercializează, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. În caz contrar, firmele în cauză vor risca amenzi de până la 50.000 de lei.

OUG 39/2017 privind acţiunile de despăgubire în cazurile de încălcare a dispozițiilor legislației în materie de concurență, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996 a apărut în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, entităţile care desfăşoară o activitate economică prin care comercializează produse alimentare şi nealimentare sunt obligate să comunice Consiliului Concurenţei, la cererea acestuia, preţurile de vânzare ale produselor.

Prin adoptarea măsurii, autorităţile doresc să protejeze consumatorii și să evite disfuncționalitățile ce pot apărea în sectorul de retail alimentar. Totodată, măsura este necesară și pentru că autoritățile obțin cu greu informațiile despre prețuri, din moment ce comunicarea lor nu reprezintă în prezent o obligație legală pentru marile magazine.

Potrivit OUG 39/2017, marile magazine care nu vor comunica preţurile pe care le practică, atunci când acest lucru le va fi solicitat de către Consiliul Concurenţei, vor putea fi sancţionate, din 8 iulie 2017, cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei.

Prevederile documentului analizat se regăseau, în cea mai mare parte, și în proiectul adoptat de Senat în luna martie a anului trecut, care a fost propus recent pentru respingere la Camera Deputaților. Mai amintim că, din noiembrie 2016, Consiliul Concurenţei a anunţat că a implementat Monitorul Preţurilor, o platformă online unde sunt afişate preţurile practicate de marile magazine pentru alimentele de bază ale populaţiei, astfel încât consumatorii să ştie unde găsesc cele mai bune preţuri ale produselor din coşul zilnic de cumpărături.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea