Rămâi conectat

Cultură Educație

Daruri pentru romii din Blaj

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bucuria recentelor sărbătoria fost un bun prilej pentru organizarea unei manifestări cu totul aparte de către cei mai puţini avuţi care prin sinceritate, acurateţe (specifică lor) au lăsat o impresie deosebită spectatorilor ce au umplut până la refuz Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”din Blaj. Spectacolul de cântece, recitări şi dansuri de un înalt nivel artistic a întrecut aşteptările publicului. De la început am observat o revigorare a Partidei Romilor Pro – Europa Blaj care prin noua reorganizare a dat un suflu nou acestei organizaţii care de la o zi la alta este tot mai puternică. În deschiderea spectacolului a vorbit domnul Alexandru Rupa care a arătat că, deşi Partida Romilor Pro – Europa Blaj are o nouă conducere, a reuşit într-un timp foarte scurt să încropească acest ansamblu şi să urce pe scenă o orchestră de certă valoare, cu un bun solist vocal şi cu interpreţi şi în special dansatori care au primit din partea publicului repetate şi frenetice aplauze. S-au remarcat în mod deosebit soliştii dansatori Iulia Faghiura şi Alexandru Coşercar, dar şi Remus, Denisa, Răzvan, Dana, Oli, Gabriela etc.
În ceea ce priveşte orchestra, compusă din: Gheorghe Cocan (şef orchestră), Adalber Szabo, Valentin Lăcătuş şi Stelian Gabor solist vocal, aceştia au susţinut cu mult profesionalism întregul spectacol, impulsionând interpreţii şi în special dansatorii a căror virtuozitate s-a datorat ritmului alert, impus de aceşti valoroşi instrumentişti. Aş vrea să-l scot în evidenţă pe acest solist vocal, Stelian Gabor, foarte cunoscut în zonă, posesor al unei frumoase voci, un foarte bun doinitor, despre care vom mai auzi. Întreg spectacolul a fost regizat de Angela Rupa, ea asigurând şi coregrafia întregului program.
Domnul Alexandru Rupa, care e noul preşedinte al Partidei Romilor Pro-Europa Blaj, m-a rugat să-i evidenţiez şi pe apropiaţii colaboratori ai dânsului al căror aport a fost determinant în reuşita acestui spectacol: Dumitru Liviu, prim vicepreşedinte; Mihai Viorel, vicepreşedinte (cel mai în vârstă, înţeleptul organizaţiei); Ion Mureşan, vicepreşedinte; Sabin Dorian Mureşan, vicepreşedinte şi Alexandru Ionescu, secretar. La acest spectacol au fost invitaţi o serie de personalităţi din Blaj (care pot regreta că nu au fost prezenţi). Totuşi se aduc mulţumiri conducerii primăriei, personal domnului primar Gheorghe Rotar care a şi asigurat locul de desfăşurare a spectacolului şi conducerii Poliţiei Blaj care prin angajaţii dânşilor au asigurat ordinea. Nu în ultimul rând trebuie să remarcăm prezenţa în sală a protopopului greco-catolic Ioan Fărcaş care în final a urcat pe scenă, i-a felicitat pe toţi interpreţii dăruindu-le iconiţe cu Naşterea Domnului nostru Iisus Cristos, un gest ce a impresionat, fiind mult aplaudat de toţi cei din sală.
Rică ROMAN, Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea