Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Dan Șova confirmă dezvăluirile făcute în ziarul Unirea! Alunecările de teren între Sebeș și Sibiu zădărnicesc finalizarea Autostrăzii Nădlac – Sibiu

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aseară, prezent în studioul de știri al TVR, Ministrul Marilor Proiecte Dan Șova a dezvăluit că s-au născut contradicții între Comisia Europeană, autoritățile statului român și constructorii tronsoanelor de autostradă dintre Sebeș și Sibiu.

Contradicția a apărut după ce constructorii tronsoanelor de autostradă respective s-au confruntat cu probleme tehnice care nu pot fi depășite în limitele bugetului contractat. Astfel, problema tehnică este instabilitatea solului, pe două porțiuni, una de 6 kilometri iar alta de 600 de metri, fapt care, așa cum dezvăluiam în premieră, generează costuri suplimentare de zeci de milioane de euro. Însă, cine va trebui să suporte acest cost suplimentar? Conform ministrului aici au apărut contradicțiile. Constructorul solicită suplimentarea fondurilor atât direct Comisiei Europene cât și Guvernului României. Ministrul Șova spune că prin contract, constructorul era obligat să facă studiile de fezabilitate și geotehnice.

Un cititor al ediției on-line www.ziarulunirea.ro care se semnează HDD, precizează pentru toți cititorii:

”Înainte de realizarea unei investitii se face un studiu de fezabilitate ceea ce presupune o multime de studii si de variante posibile inclusiv intocmirea studiilor geotehnice (vezi HG 28/2008). Apoi pe baza SF-ului(studiul de fezabilitate) se intocmeste aplicatia de finantare care este aprobata la Bruxel de CE(Comisia Europeana n.n.). In continuare se intocmeste un contract de finantare intre o autoritate de management si beneficiar si in final sunt supuse procedurilor de licitatie contractele de lucrari din cadrul proiectului. Probabil contractul de lucrari semnat a fost de tip FIDIC galben (proiectare si executie). Carevasazica a stiut de problema instabilitatii solului atat beneficiarul cat si executantul si acum cere bani. Functionaru’ roman tre sa fie de acord cu marirea valorii contractului daca vrea sa-si pastreze postul, functionarii de la CE nu au un asemenea risc.”

Totuși, ministrul Dan Șova s-a arătat optimist în ceea ce privește finalizarea lucrărilor, avansând și un termen, care deși este deja amânat de 3 ori, poate părea optimist: vara lui 2015.

Vezi VIDEO 2, de la minutul 4’10”!

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea