Dan Simedru: Alba Iulia nu poate fi pusă pe tuşa proiectului de regionalizare a României

Declaraţie politică a deputatului PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru

Regionalizarea României este un proiect extrem de important, prin care trebuie urmărit cu prioritate felul în care va răspunde intereselor pe termen mediu şi lung ale cetăţenilor. Suntem aici, datorită faptului că cetăţenii acestei ţări ne-au încredinţat, prin vot, încrederea lor, speranţele şi aşteptările lor, pe care nu avem dreptul să le desconsiderăm sub nicio formă.
Am încredere că fiecare dintre noi este conştient de faptul că datoria primordială a factorilor de decizie este aceea de a pune interesul românilor înaintea celui personal şi mai presus de orice orgolii subiective. Suntem  cu toţii responsabili de soarta celor care ne-au ales şi de felul în care, acum, prin deciziile noastre, scriem istoria care trasează viitorul României.
Regionalizarea rămâne încă un proiect, nedefinit, pe care şi-l asumă mai mulţi autori. Nu există încă date prea concrete, criterii foarte clare, nici măsuri şi etape bine stabilite de urmat. Deocamdată, regionalizarea este doar un subiect, asupra căruia mulţi îşi exprimă punctul personal de vedere şi enunţă judecăţi de valoare, care însă nu pot înlocui criteriile obiective, cuantificabile.
L-am urmărit, zilele trecute, pe domnul ministru Liviu Dragnea, în cadrul unei emisiuni televizate, în care domnia sa ne asigura pe toţi românii că, în varianta sa de proiect, actuala compoziţie a regiunilor nu va fi schimbată. Până aici, nimic de obiectat cu privire la raţiunea domnului ministru Dragnea. Nu există niciun motiv care să justifice modificarea configuraţiei actuale a celor 8 regiuni de dezvoltare ale României.
Odată ce ideea domnului ministru Dragnea a evoluat în explicaţiile pe care le-a oferit cu privire la proiectul regionalizării, logica din retorica domniei sale s-a pierdut undeva pe parcurs. Spun asta, pentru că, vorbind despre regiunea Centru, domnul ministru Dragnea a precizat că bătălia pentru capitala de regiune se dă între Braşov şi Sibiu. A fost invocat şi un sondaj de opinie, potrivit căruia cetăţenii ar plasa, în această competiţie, Braşovul pe primul loc. În acest context, Alba Iulia este marginală, fără importanţă, scoasă din ecuaţie, fără să existe în acest sens cea mai mică explicaţie plauzibilă.
Domnule ministru Liviu Dragnea, Alba Iulia nu poate fi pusă pe tuşa unui proiect atât de important, care, indiferent ce spuneţi dumneavoastră, nu poate fi asumat pur şi simplu de către Guvern. Regionalizarea trebuie să fie rezultatul dezbaterii publice, expresie a voinţei cetăţenilor şi a celei parlamentare, pentru că noi, cei trimişi în Parlamentul României prin votul cetăţenilor, avem în primul rând datoria de a fi corecţi şi obiectivi pe teme de o asemenea însemnătate.
În competiţia pentru titulatura de capitală a regiunii Centru, Alba Iulia are tot dreptul de a primi şansa unei competiţii corecte, bazată pe criterii clare, acele criterii despre care dumneavoastră nu aţi pomenit încă nimic. Nimeni nu poate exclude  Alba Iulia din ecuaţie în mod arbitrar, pentru că procesul regionalizării nu trebuie bazat pe impresii  sau emoţii personale, ci pe argumente, în primul rând istorice.
Istoria, domnule ministru, nu e doar trecutul înscris în cărţi despre care ni se vorbeşte la şcoală, ea este cea mai importantă sursă de inspiraţie pe care o putem avea în deciziile pe care le luăm, ea ne ajută să reiterăm ceea ce a fost bun şi să evităm gravele erori. Iar Alba Iulia, domnule ministru, a fost dintotdeauna o capitală, un simbol veritabil, încă de pe timpurile geto-dacilor. Şi-a păstrat statutul şi după cucerirea romanilor, când a devenit cea mai puternică cetate militară şi sediul Legiunii a XIII-a Gemina. Atât de impunătoare a rămas Alba Iulia, încât, în vremea popoarelor migratoare, a fost capitala Voievodatului lui Gyula. Centru de voievodat, Alba Iulia a fost şi centru episcopal, politic şi cultural al principatului, dar şi loc de întâlnire a dietelor. Alba Iulia a fost prima capitală a Ţărilor Române, după Unirea de la 1600 a lui Mihai Viteazul, iar după cucerirea de către austrieci, la Alba Iulia s-a construit cea mai puternică şi mai impozantă cetate de tip Vauban din Europa. La Alba Iulia, stimate domnule ministru, a avut loc Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, un loc ales deloc întâmplător. Şi, mai presus de toate, Alba Iulia este Capitala Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, un loc, iată, pe care cei care au scris istoria pe parcursul a două milenii l-au ales întotdeauna drept capitală, simbol şi punct de reper.
Nimeni nu are dreptul să ignore istoria, nici să sfideze cetăţenii. Îna­intaşii noştri, de la principii transilvăneni la Mihai Viteazul şi-au ales capitala la Alba Iulia.  Acum există voci ministeriale care încearcă să arunce în derizoriu un act istoric important care a consacrat acest oraş drept simbol al unităţii românilor de pretutindeni. Washington-ul este capitala Statelor Unite ale Americii, chiar dacă New York-ul este un oraş mai mare şi mai puternic. Acest exemplu ar trebui să vă dea de gândit.
Această lege a regionalizării nu poate şi nu trebuie schimbată la fiecare ciclu electoral, pentru că România nu este o bucată de lut pe care o remodelăm când şi cum ne dorim noi, cei care, vremelnic, contribuim la scrierea istoriei şi totodată a viitorului acestei ţări.
Iar dacă cele două mari oraşe, Braşov şi Sibiu, îşi dispută supremaţia pentru titulatura de capitală a regiunii Centru, Alba Iulia trebuie să câştige fără drept de apel, pentru că istoria este cea care o susţine. Nu în ultimul rând, domnule ministru şi stimaţi colegi parlamentari, ca să nu se supere nici braşovenii, nici sibienii, este bine ca Alba Iulia să rămână în joc, pentru că această capitală de suflet a tuturor românilor, instituită, împreună cu zona înconjurătoare, prin Legea nr. 344/2001 a Parlamentului României ca obiectiv de interes naţional în vederea implementării proiectului Alba Iulia – Millenium, prin care se recunoştea încă o dată valoarea ei inestimabilă, are de partea ei argumentul imbatabil al istoriei care nu poate fi vreodată şters cu buretele, de nimeni şi sub nicio formă!

ELIT

Dan Coriolan SIMEDRU,
deputat PNL de Alba

ADEZIUNE PLUS ALBA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

9 Comentarii

samy 10 aprilie 2013 at 12:13

In sfarsit un liberal cu creier! Nu va lasati dl. deputat. Macar atat sa faca si liberalii pt. Alba!

Aurelian 11 aprilie 2013 at 12:37

Sañedru, @Samy, se da mare numai in Alba, ca in Parlament, ii a 5-cea roata de la caruta, colegiiu lui evita chiar sa de-a mana cu el, de frica la SIDA!
Cel putin din partea PeNaL-ilor, soarta Albei ii pecletuita, Johhanes de la Sibiu, ii Prim Vice la PNL, si ii normal ca sa „traga focul la oala Sibiului”, asa ca adio, „Alba-Iulia, Capitala Regiunii Centru”!! Desigur ca Eutanasiu, Sañedru, Piticul Atomic, ca si Potorina, au un cuvant de spus la Bucuresti, cand se duc sa vorbeasca cu Cacarau, ii intampina portarul, care le transmite ca, Cacarau, ii foarte ocupat, SI NU II LOC PENTRU EI! Desigur ca ei ca niste „buni psihopati”, dau vina pentru nereusita, pe oricine le iasa, sau le sta in cale, si nu m-ar mira, ca daca Piticul Atomic, se intalneste intamplator cu clopotarul Catredalei, cand coboara din scorbura, sa doarma la serviciu, se deie vina de nereusita pe sarmanul clopotar!

Adrian SIMION 10 aprilie 2013 at 14:03

… iar domnul Simedru (membru in comisia din Camera) nu este singurul membru PNL Alba Iulia implicat in proces.

Aurelian 11 aprilie 2013 at 12:40

Simioane, inainte sa scrii, trezestete dragule din betie, ca o da-i in bara iar, cum ai dat-o cu Arhiepiscopia Albei-Iulia, ca apartine de Mitropolia Clujului, si nu a Sibiului!!

ion codru 10 aprilie 2013 at 14:36

Bine gândit, corect spus! Dacă s-ar face o evaluare corectă şi s-ar ţine seama de rolul care l-a jucat Alba Iulia de-a lungul istoriei, cinstea acordată de tot felul de înaintaşi, şi de alte popoare decât cel român care au condus şi ele acesată parte a României, romani, unguri, austrieci de a fi fost capitala ţinutului nici nu s-ar opune problema ca din nou să nu fie capitala regiunii. De aceea cred şi zic că politicienii, istoricii, cultele din judeţ, trebuie să-şi unească forţele şi să nu cedeze în nici un chip. Altfel se zvârcolesc în mormânt înaintaşii, regii, domnitorii… Să se insiste şi pe altă variantă de exemplu cu Hunedoara, de ce tebuie sacrificaţi locuitorii din judeţul Alba în cazul în care se tot insistă a fi capitală Braşovul. Cum oraşul nostru a putut aduce unele instituţii ca de exemplu Curtea de Apel, Univesitate, ADR şi acum – din ce am văzut până acum din articolele cu subiectul regionalizarea, excepţie acst articol al Domnului Simedru – ni se taie răsuflarea, ni se înmoaie picioarele din start!?

pdlistu 10 aprilie 2013 at 18:13

.uite ca cu toate ca nu va simpatizez, apreciez initiativa dumneavoastra de a incerca ceva constructiv pentru acest oras si faptul ca nu v-ati limitat la doar a da cu noroi in altii!!!
in acelasi timp mi-as dori ca si ceilalti colegi ai dumneavoastra sa incerce sa va urmeze exemplul —si— sa nu uitati ca motivul pentru care ne putem plimba cu mandrie in tot orasul Alba Iulia (din orasul de jos, in cetatea Alba Carolina, intre blocurile din cartierul Cetate ect) este datorata guvernarii Orasului de un grup de oameni capabili si bine intentionati care fac parte din PDL. Mai sper ca peste 4 ani se vor vedea si beneficiile pentru Alba Iulia a parlamentarilor PSD si PNL pe care populatia i-a votat sa ne reprezinte regiunea..

Gainar 10 aprilie 2013 at 18:49

Deja a-ti puso pe tusa, voi PeNaLi!

Timp liber 11 aprilie 2013 at 17:45

Acum ca parlamentarii au timp liber berechet, nu fac altceva decit lectureaza si pe urma se afiseaza care mai de care in presa, de parca lucrul acesta ar tine de foame. Problema este ca majoritatea au fost s-au sunt sefi la institutii ale statului platiti din banii oamenilor, si nu au facut absolut nimic.Ar fi bine daca ar face ceva la modul real, dac nu macar sa nu mai comlice si sa incurce vietile oamenilor.

gogosi 13 aprilie 2013 at 22:02

Cum ati facut si inelul de racordare a Cugirului la autostrada !

Comentariile sunt oprite