Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Dan Simedru: Alba Iulia nu poate fi pusă pe tuşa proiectului de regionalizare a României

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Declaraţie politică a deputatului PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru

Regionalizarea României este un proiect extrem de important, prin care trebuie urmărit cu prioritate felul în care va răspunde intereselor pe termen mediu şi lung ale cetăţenilor. Suntem aici, datorită faptului că cetăţenii acestei ţări ne-au încredinţat, prin vot, încrederea lor, speranţele şi aşteptările lor, pe care nu avem dreptul să le desconsiderăm sub nicio formă.
Am încredere că fiecare dintre noi este conştient de faptul că datoria primordială a factorilor de decizie este aceea de a pune interesul românilor înaintea celui personal şi mai presus de orice orgolii subiective. Suntem  cu toţii responsabili de soarta celor care ne-au ales şi de felul în care, acum, prin deciziile noastre, scriem istoria care trasează viitorul României.
Regionalizarea rămâne încă un proiect, nedefinit, pe care şi-l asumă mai mulţi autori. Nu există încă date prea concrete, criterii foarte clare, nici măsuri şi etape bine stabilite de urmat. Deocamdată, regionalizarea este doar un subiect, asupra căruia mulţi îşi exprimă punctul personal de vedere şi enunţă judecăţi de valoare, care însă nu pot înlocui criteriile obiective, cuantificabile.
L-am urmărit, zilele trecute, pe domnul ministru Liviu Dragnea, în cadrul unei emisiuni televizate, în care domnia sa ne asigura pe toţi românii că, în varianta sa de proiect, actuala compoziţie a regiunilor nu va fi schimbată. Până aici, nimic de obiectat cu privire la raţiunea domnului ministru Dragnea. Nu există niciun motiv care să justifice modificarea configuraţiei actuale a celor 8 regiuni de dezvoltare ale României.
Odată ce ideea domnului ministru Dragnea a evoluat în explicaţiile pe care le-a oferit cu privire la proiectul regionalizării, logica din retorica domniei sale s-a pierdut undeva pe parcurs. Spun asta, pentru că, vorbind despre regiunea Centru, domnul ministru Dragnea a precizat că bătălia pentru capitala de regiune se dă între Braşov şi Sibiu. A fost invocat şi un sondaj de opinie, potrivit căruia cetăţenii ar plasa, în această competiţie, Braşovul pe primul loc. În acest context, Alba Iulia este marginală, fără importanţă, scoasă din ecuaţie, fără să existe în acest sens cea mai mică explicaţie plauzibilă.
Domnule ministru Liviu Dragnea, Alba Iulia nu poate fi pusă pe tuşa unui proiect atât de important, care, indiferent ce spuneţi dumneavoastră, nu poate fi asumat pur şi simplu de către Guvern. Regionalizarea trebuie să fie rezultatul dezbaterii publice, expresie a voinţei cetăţenilor şi a celei parlamentare, pentru că noi, cei trimişi în Parlamentul României prin votul cetăţenilor, avem în primul rând datoria de a fi corecţi şi obiectivi pe teme de o asemenea însemnătate.
În competiţia pentru titulatura de capitală a regiunii Centru, Alba Iulia are tot dreptul de a primi şansa unei competiţii corecte, bazată pe criterii clare, acele criterii despre care dumneavoastră nu aţi pomenit încă nimic. Nimeni nu poate exclude  Alba Iulia din ecuaţie în mod arbitrar, pentru că procesul regionalizării nu trebuie bazat pe impresii  sau emoţii personale, ci pe argumente, în primul rând istorice.
Istoria, domnule ministru, nu e doar trecutul înscris în cărţi despre care ni se vorbeşte la şcoală, ea este cea mai importantă sursă de inspiraţie pe care o putem avea în deciziile pe care le luăm, ea ne ajută să reiterăm ceea ce a fost bun şi să evităm gravele erori. Iar Alba Iulia, domnule ministru, a fost dintotdeauna o capitală, un simbol veritabil, încă de pe timpurile geto-dacilor. Şi-a păstrat statutul şi după cucerirea romanilor, când a devenit cea mai puternică cetate militară şi sediul Legiunii a XIII-a Gemina. Atât de impunătoare a rămas Alba Iulia, încât, în vremea popoarelor migratoare, a fost capitala Voievodatului lui Gyula. Centru de voievodat, Alba Iulia a fost şi centru episcopal, politic şi cultural al principatului, dar şi loc de întâlnire a dietelor. Alba Iulia a fost prima capitală a Ţărilor Române, după Unirea de la 1600 a lui Mihai Viteazul, iar după cucerirea de către austrieci, la Alba Iulia s-a construit cea mai puternică şi mai impozantă cetate de tip Vauban din Europa. La Alba Iulia, stimate domnule ministru, a avut loc Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, un loc ales deloc întâmplător. Şi, mai presus de toate, Alba Iulia este Capitala Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, un loc, iată, pe care cei care au scris istoria pe parcursul a două milenii l-au ales întotdeauna drept capitală, simbol şi punct de reper.
Nimeni nu are dreptul să ignore istoria, nici să sfideze cetăţenii. Îna­intaşii noştri, de la principii transilvăneni la Mihai Viteazul şi-au ales capitala la Alba Iulia.  Acum există voci ministeriale care încearcă să arunce în derizoriu un act istoric important care a consacrat acest oraş drept simbol al unităţii românilor de pretutindeni. Washington-ul este capitala Statelor Unite ale Americii, chiar dacă New York-ul este un oraş mai mare şi mai puternic. Acest exemplu ar trebui să vă dea de gândit.
Această lege a regionalizării nu poate şi nu trebuie schimbată la fiecare ciclu electoral, pentru că România nu este o bucată de lut pe care o remodelăm când şi cum ne dorim noi, cei care, vremelnic, contribuim la scrierea istoriei şi totodată a viitorului acestei ţări.
Iar dacă cele două mari oraşe, Braşov şi Sibiu, îşi dispută supremaţia pentru titulatura de capitală a regiunii Centru, Alba Iulia trebuie să câştige fără drept de apel, pentru că istoria este cea care o susţine. Nu în ultimul rând, domnule ministru şi stimaţi colegi parlamentari, ca să nu se supere nici braşovenii, nici sibienii, este bine ca Alba Iulia să rămână în joc, pentru că această capitală de suflet a tuturor românilor, instituită, împreună cu zona înconjurătoare, prin Legea nr. 344/2001 a Parlamentului României ca obiectiv de interes naţional în vederea implementării proiectului Alba Iulia – Millenium, prin care se recunoştea încă o dată valoarea ei inestimabilă, are de partea ei argumentul imbatabil al istoriei care nu poate fi vreodată şters cu buretele, de nimeni şi sub nicio formă!

Dan Coriolan SIMEDRU,
deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea