Rămâi conectat

Actualitate

Dăm mai mulți bani pe medicamente? Criza energiei electrice afectează și companiile farmaceutice

Culda Ionică

Publicat

în

Dăm mai mulți bani pe medicamente? Criza energiei electrice afectează și companiile farmaceutice

Fabriciile de medicamente au declarat că ar putea înceta să mai producă medicamentele generice ieftine deoarece costurile de producție sunt mai mari. Potrivit repărezentanțiilor companiilor, aceștia așteaptă un ajutor de la Uniunea Europeană pentru a evita o  eventuală criză a medicamentelor.

Grupul de lobby al industriei medicamentelor generice Medicines for Europe, care reprezintă companii precum Teva, unitatea Sandoz a grupului Novartis şi divizia Kabi a Fresenius, a trimis marţi o scrisoare deschisă miniştrilor sănătăţii şi energiei din Uniunea Europeană, înaintea reuniunii lor extraordinare de la Consiliul UE de vineri, cerând măsuri pentru reducerea costurilor.

Scrisoarea a fost adresată şi comisarilor europeni cheie.

Destinatarii nu au răspuns solicitărilor de comentarii, având în vedere ora târzie.

Preţurile energiei electrice au crescut de zece ori pentru unele fabrici de medicamente din Europa, iar costurile materiilor prime au crescut cu între 50% şi 160%, potrivit scrisorii.

Asociaţiile de medicamente generice din statele membre solicită, de asemenea, autorităţilor sanitare naţionale mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte preţurile medicamentelor, a spus Medicines for Europe.

”Putem întrerupe poate trei, poate cinci produse, din cauza impactului direct şi indirect al creşterii costurilor cu energia”, a declarat Elisabeth Stampa, directorul executiv al Medichem SA, un producător de medicamente generice şi ingrediente farmaceutice cu sediul în apropiere de Barcelona, ​​Spania.

Directorul general al Medicine for Europe, Adrian Van Den Hoven, a declarat pentru Reuters că costurile mai mari ale energiei afectează un sector care a fost forţat să se consolideze din cauza presiunii preţurilor, făcând piaţa mai vulnerabilă la întreruperile şi penuria aprovizionării.

”Costurile mai mari ale energiei erodează toate marjele multor producători de medicamente, esenţiale în sistemul de preţuri fixe în care funcţionăm în Europa”, a spus el.

Problema se concentrează pe regimul de preţuri. Medicamentele fără brevet sunt vândute de obicei de producătorii de medicamente la preţuri reduse, la preţuri stabilite de agenţiile naţionale de sănătate sau de asociaţiile de asigurători, care deseori reduc şi preţurile.

Genericele reprezintă aproximativ 70% din toate medicamentele distribuite în Europa, multe dintre ele pentru tratarea unor afecţiuni grave precum infecţiile sau cancerul, dar reprezintă doar 29% din facturile de medicamente ale regiunii, potrivit grupului de lobby.

Creşterea costurilor cu energia riscă să submineze un impuls recent de stimulare a producţiei de medicamente în Europa şi de a face regiunea mai autosuficientă, după ce pandemia de Covid-19 a expus dependenţa de furnizorii din străinătate şi a dus la întreruperea anumitor rute de aprovizionare.

Lipsa aprovizionării cu medicamente, care uneori perturbă îngrijirea pacienţilor atunci când surse alternative nu sunt disponibile, are o istorie de un deceniu în sectorul medicamentelor generice fără brevet european, unde presiunea asupra preţurilor din partea sistemelor de sănătate cu lipsă de numerar, permite doar supravieţuirea celor mai eficienţi furnizori, din punct de vedere al costurilor.

Perfuziile standard pentru spitale sunt printre medicamentele care consumă cel mai mult energie, deoarece trebuie să fie încălzite şi răcite pentru sterilitate.

Preşedintele asociaţiei italiene a industriei farmaceutice, Marcello Cattani, a declarat că costurile energiei sunt de şapte ori mai mari decât anul trecut, în timp ce dolarul american, în care sunt plătite ingredientele internaţionale, este la peritate cu euro.

Sursă: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea