Rămâi conectat

Actualitate

Daimler a dat lovitura, în Alba: Nemții au ridicat exporturile judeţului cu 85% într-un an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Exporturile companiilor din judeţul Alba s-au ridicat anul trecut la 2,45 de miliarde de euro, în creştere cu 85% faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS.).

Astfel, impactul deschiderii fabricii Daimler (Star Assembly) din Sebeş se vede în cifre, având în vedere că toată producţia de componente merge la export în condiţiile în care România nu are o fabrică de autoturisme Mercedes.

Star Assembly, companie responsabilă de producţia transmisiilor 9G-Tronic – cutiile de viteze automate cu nouă trepte care echipează autoturisme Mercedes-Benz, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 7,3 mld. lei (1,6 mld. euro), de aproape cinci ori mai mult decât în anul anterior.

În 2016, companiile înregistrate în judeţul Alba au trimis pe pieţele externe produse în valoare de 1,3 mld. euro, mai mult cu aproape 30% faţă de anul 2015, conform datelor de la INS, fapt suţinut de exportatorii tradiţionali din industria lemnului (Kronospan şi Holzindustrie Schweighoffer, ambele situate în Sebeş), dar mai ales de două companii de top din industria auto (Star Transmission şi Star Assembly, aparţinând grupului Daimler din Cugir, respectiv Sebeş şi Bosch Rexroth din Blaj).

Din valoarea totală a exporturilor României realizată în anul 2017, judeţul Alba deţine o pondere de 3,9%, importurile având o pondere de 1,9%. Comparativ cu anul 2016, exporturile au fost mai mari cu 1139825 mii euro (+86,5%), în timp ce importurile au crescut cu 536972 mii euro (+61,3%).

Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în anul 2017, situează judeţul Alba pe locul 7 la exporturi şi pe locul 12 la importuri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea