Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cuprumin Abrud ar putea încasa în următorii 7 ani circa 500 de milioane de dolari pentru 332 de mii de tone de materie primă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bogdan Badea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, a participat astăzi la Alba Iulia, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Alba Florin Roman, la o conferință de presă organizată la sediul PNL Alba.

Ieri, secretarul de stat a efectuat vizite de lucru la companiile UM Cugir şi Cupru Min Abrud şi a avut întâlniri cu autorităţile locale şi judeţene.

Acesta a explicat că Ministerul Economiei a ajuns la concluzia ca cel puțin în această fază să nu se facă privatizare ci să se meargă pe varianta atragerii de investitori pentru a obține suma de 40 de milioane de euro absolut necesară pentru investiții partea de mediu, în retehnologizarea societății și în descopertă – extinderea suprafeței de exploatare de la Roșia Poieni. În lipsa acestor investiții compania de stat și-ar mai putea continua  activitatea maxim un an și jumătate.

„Ceea ce pot să spun în acest moment este că s-au depus oferte de calificare, am dorit firme cu expertiză și forță financiară reale, iar oferta finală va fi însoțită de o scrisoare de garanție bancară pentru suma de 40 de milioane de euro, pe care investitorul se angajează să o plătească în avans către Cuprumin Abrud. În acest fel vom evita situații neplăcute, de genul celor  care s-au întâmplat în trecut”, a spus Bogdan Badea.

Cei 40 de milioane de euro reprezintă suma pe care câștigătorul licitației, organizată de Ministerul Economiei, trebuie să o plătească în avans pentru minereul de cupru de la Abrud, în valoare de aproape o jumătate de miliard de dolari. Este vorba de exploatarea și vânzarea timp de 7 ani, a 330 mii de tone de concentrat de cupru, la o valoare minimă de 6.900 de $ pe tonă.

În primii 3 ani se vor realiza investițiile pentru retehnologizarea companiei și partea de descopertă (lucrare pregătitoare în cariere prin care se îndepărtează stratul de pământ aflat deasupra zăcământului), urmând ca recuperarea banilor plătiți în avans de investitor să se facă în următorii ani.

Guvernul a aprobat recent pentru Cuprumin Abrud un buget pe 2013, în valoare de 134.200.000 lei și a dat undă verde pntru angajarea unui număr de 11 specialiști în producție.

O tonă de concentrat conține circa 200 de kilograme de cupru, iar suma de 6.900 de $ pe tonă reprezintă pragul minim sub care investitorul îl va plăti pe perioada de exploatare de 7 ani. Suma va fi mai mare dacă prețul international al cuprului va creste.

Până în acest moment la licitație s-au inscris 3 companii. Doi dintre potențialii cumpărători sunt case de trading specializate in comerțul cu materii prime, iar al treilea este un grup turcesc specializat in minerit si energie.

Întrebat dacă contractul cu potențialul investitor de la Cupruminn Abrud conține clauze secrete, cum s-a întâmplat în cazul contractelor făcute de statul român cu Bechtel sau Gabriel Resources, secretarul de stat a evitat un răspuns direct, mulțumindu-se să spună că aceste aspecte sunt reglementate de legislația națională și internațională în domeniu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea