Ziarul Unirea

Cunoscut consumator și traficant de droguri din Alba Iulia, condamnat a doua oară la închisoare. Cum a fost prins de un investigator sub acoperire

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Cel mai cunoscut consumator și traficant de droguri din Alba Iulia a fost condamnat a doua oară la închisoare. Cum a fost prins de un investigator sub acoperire

Mircea Marian Ispas, un consumator şi traficant de droguri din Alba Iulia a primit recent o a doua condamnare la închisoare cu executare într-un interval de 1 an şi jumătate. Acesta trebuie să execute 5 ani şi 6 luni în regim de detenţie pentru efectuarea de operaţiuni cu produse psihoactive, respectiv deţinerea de droguri de risc.

ELIT

Faptele au fost săvârşite în timp ce era judecat în primul dosar pentru infracţiuni similare. Bărbatul a ajuns la închisoare în ianuarie 2018 după o condamnare de 3 ani şi 10 luni primită tot pentru trafic de etnobotanice, alături de alţi 21 de membri ai unei grupări din Alba, Hunedoara, Cluj şi Bucureşti în urma aşa-zisei operaţiuni ”Transilvania”.

Recent, Ispas Mircea Marian, considerat cel mai cunoscut traficant de etnobotanice din Alba Iulia, a primit ce-a de-a doua pedeapsă de 1 an şi 8 luni de închisoare. Prin contopire, instanţa a decis că acesta trebuie să stea 5 ani şi 6 luni la închisoare.

Cercetările efectuate de poliţiştii de la BCCO Alba Iulia au relevat faptul că acesta comercializa, în cursul anului 2017, noi substanţe psihoactive sub formă de praf, cu preţuri cuprinse între 40-100 lei gramul, în principal altor persoane care se ocupă cu vânzarea unor astfel de substanţe, de obicei în cantităţi de peste 100 grame. Pentru dovedirea faptelor a fost autorizat un investigator sub acoperire, care a cumpărat de la bărbat, prin intermediul unui colaborator, substanţe psihoactive în valoare de 4.000 de lei.

Cumpărarea autorizată a avut loc în noiembrie 2017, la un mall din Cluj-Napoca. ”Investigatorul i-a înmânat colaboratorului suma de 1.500 lei pentru a-i plăti inculpatului un avans pentru 100 grame de noi substanţe psihoactive. După ce s-a despărţit de colaborator, acesta s-a deplasat în parcarea centrului comercial, a intrat în incinta acestuia şi s-a întâlnit cu Ispas Mircea Marian în faţa restaurantului KFC.

După ce şi-au cumpărat de mâncare cei doi s-au aşezat la masă. Inculpatul era însoţit de prietena sa şi de încă o persoană de sex masculin neidentificată. Cei patru au discutat aproximativ 30 de minute. La un moment dat I. Mircea Marian împreună cu persoana neidentificată au părăsit centrul comercial şi s-au deplasat până la autoturism, loc în care au efectuat un schimb, fără a se putea identifica obiectul schimbului. Inculpatul s-a reîntors iar persoana neidentificată a părăsit zona.

După ce s-au despărţit, investigatorul s-a întâlnit cu colaboratorul, care i-a relatat faptul că i-a înmânat lui Ispas suma de 1.100 lei, drept avans pentru 100 grame de noi substanţe psihoactive. Inculpatul i-a spus că îi va aduce personal în cursul săptămânii viitoare sau peste două săptămâni cele 100 grame de substanţe, moment în care colaboratorul va trebui să îi plătească acestuia restul sumei de 2.900 lei.

Totodată, i-a mai spus că substanţele sunt comandate din străinătate, acesta fiind motivul pentru care trebuie să aştepte mai multe zile până le va primi. Pentru 100 de grame plăteşte 670 euro şi le vinde de regulă cu 1.000 euro. I-a recomandat colaboratorului să cumpere cantităţi mai mari pentru a-i putea face un preţ mai bun”, se susţine în rechizitoriul DIICOT.

Predarea drogurilor a avut loc în 29 noiembrie în zona unei staţii de carburanţi din Cluj-Napoca. Ulterior, în 19 ianuarie 2018, în cadrul unor percheziţii efectuate în locuinţa şi autoturismul său, anchetatorii au descoperit mai multe plicuri în care se aflau diverse cantităţi de produse psihioctive. La audierile ce au avut loc ulterior, bărbatul a declarat că toate cantităţiel descoperite erau pentru consum popriu, iar vânzarea ce a avut loc la Cluj-Napoca a justificat-o prin faptul că se apropia condamnarea în dosarul penal aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia şi nu avea ce face cu cantitatea de 120 de grame de etnobotanice.

În faţa instanţei a recunoscut faptele, motiv pentru care a primit o pedeapsă spre minimul prevăzut de lege. Faptul că era, deja, recidivist i-a mărit considerabil perioada cât va sta în peniteciar, la 5 ani şi jumătate. Instanţa a mai dispus deducerea perioadei executate, din ianuarie 2018 şi până la pronunţarea deciziei, precum şi confiscarea cantităţilor de substanţe psihoactive cumpărate, respectiv descoperite la percheziţii. Bărbatul a contestat sentinţa, iar dosarul a fost transferat la Curtea de Apel.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419