Rămâi conectat

Actualitate

Cum VOTEAZĂ astăzi persoanele izolate, carantinate, aflate în spital sau arestate. Secțiile de votare, deschise până la ora 21:00

Ziarul Unirea

Publicat

în

La alegerile parlamentare din acest an, românii din ţară, aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu din cauza COVID-19, care au formulat cereri pentru a-şi exercita dreptul electoral, votează duminică, cu urna specială, relatează Agerpres.

Tot cu urna mobilă votează şi alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi care au solicitat să voteze.

În acest caz, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor dispune măsurile necesare, astfel încât duminică la ora 21,00 urna specială să se afle în localul de vot.

Pentru prima dată alegerile se desfăşoară cu localităţi aflate în carantină din cauza numărului de îmbolnăviri de COVID-19, dar alegătorii se vor putea prezenta la urne fără să fie nevoiţi să dea o declaraţie pe propria răspundere.

O situaţie aparte o reprezintă cazurile de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul candidaţilor diferitelor partide, dar şi al unor membri BEC, aflaţi în prezent în izolare sau carantină. Unii dintre aceştia au optat să ceară urna mobilă pentru a vota.

Printre aceştia se numără deputatul USR Iulian Bulai, George Scarlat – secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care deschide lista PNL Galaţi la Senat, sau preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică. Şi copreşedintele USR PLUS Dan Barna a fost testat pozitiv, el aflându-se în imposibilitatea de a vota chiar şi cu urna mobilă, având în vedere că este izolat în Bucureşti, iar domiciliul său este în Sibiu. Au mai fost confirmaţi cu COVID-19 deputatul USR Tudor Benga, deputatul PNL de Timiş Ben Oni Ardelean, dar şi Mihail Neamţu de la PMP.

Votul cu urna mobilă se desfăşoară cu respectarea regulilor anti-COVID impuse de autorităţi.

În ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă.

Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială trebuie să poarte mască şi mănuşi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluţie dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte.

Totodată, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială nu vor intra în locuinţa în care se află alegătorul şi vor realiza toate formalităţile la intrarea în aceasta, asigurând o distanţă de minimum un metru faţă de alegător.

Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Alegătorul îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT”, îşi va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat şi îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura. Alegătorul va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal. Ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/ lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool.

În cazul persoanelor internate în unităţi sanitare votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice; echipamentul de protecţie pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secţiei respective. Toate materialele de protecţie utilizate vor fi introduse într-un sac dedicat.

Scrutinul de duminică se va organiza şi în localităţile carantinate, astfel că locuitorii din aceste zone se vor putea prezenta la urne pentru a alege noul Parlament.

Preşedintele AEP, Florin Constantin Mituleţu-Buică, spune că cetăţenii din zonele aflate în carantină nu trebuie să fie nevoiţi să dea o declaraţie pe propria răspundere pentru a se deplasa la secţia de votare în vederea exercitării dreptului de a alege.

Recent, preşedintele Klaus Iohannis declara că alegerile parlamentare se organizează în toată ţara, inclusiv în localităţile carantinate, menţionând că nu vor exista îngrădiri şi fiecare român va avea dreptul să meargă să voteze la circumscripţia electorală la care este arondat.

„Carantina presupune ca în acea localitate să se renunţe la toate deplasările care pot fi evitate şi alegerile nu fac parte din această categorie. Este foarte bine să ştie toată lumea că alegerile se organizează peste tot, inclusiv în localităţile carantinate. (…) Nu vor exista îngrădiri, nici în localităţile carantinate, nici în alte localităţi”, sublinia Klaus Iohannis.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele mâine, 7 decembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Avertisment al Autorității de Supraveghere Financiară: Ce se întâmpla cu polițele EuroIns mâine, 7 decembrie 2023 Polițele de asigurare emise de către Societatea Euroins Asigurare Reasigurare S.A. își vor înceta valabilitatea automat pe data de joi, 7 decembrie, conform anunțului făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Un avertisment al ASF, menționează că toate polițele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare