Cum trebuie să arate dieta pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă: Ce alimente trebuie să consumați pentru longevitate
Cum trebuie să arate dieta pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă: Ce alimente trebuie să consumați pentru longevitate
Genetica reprezintă circ 25% din durata de viață a unei persoane, restul fiind reprezentat de dietă mediul înconjurător, exercițiile fizice și alți factori legați de stilul de viață.
Dieta prea bogată în proteine, grăsimi saturate și zaharuri simple accelerează îmbătrânirea și patologiile asociate asociate acesteia, cum ar fi diabetul, obezitatea, tumorile, bolile cardiovasculare, neurodegenerative și autoimune.
Cercetătorii au demonstrat că niciodată nu este prea târziu să-ți schimbi dieta. Chiar dacă o faci după vârsta mijlocie, poți adăuga un deceniu sau mai mult la speranța de viață.
Cum trebuie să arate dieta ta
Legume, cereale integrale și leguminoase
Pentru un regim alimentar sănătos, trebuie să consumăm o varietate de legume și fructe de sezon. Studiile arată că persoanele de vârstă mijlocie care au mâncat echivalentul unei căni pe zi de legume gătite au șansa mai mare de a trăi mai mult cu patru ani decât cei care nu au făcut-0.
Făină integrală
Cerealele consumate trebuie să fie întregi: orez, paste și pâine. Cerealele integrale oferă un spectru larg de niveluri ridicate de nutienți și fibre, acestea fiind benefice pentru intestine.
Carne
Carnea trebuie să fie consumată cu moderație – puțin peste 50 de grame de cinci ori pe lună. Este bine să fiți atenți și de unde provine carnea pe care o consumați, ideal fiind ca aceasta să fie de la animale care cresc liber.
Leguminoase gătite
Leguminoasele trebuie să ocupe primul loc în alimentație, fiind folosite în locul proteinelor animale. Cheia longevității: fasole neagră, soia, linte, băut, fasole albă. Acestea sunt o sursă excelentă de fibre care reglează și măresc „bacteriile bune” prezente în intestine și conțin foarte mulți nutrienți.
Foarte mult pește
Persoanele care au o dietă bazată pe fructe și legume, dar care consumă și pește trăiec cel mai mult. Cele mai bune alegeri sunt sardinele, anșoa și codul, care nu sunt expuși la niveluri ridicate la niveluri ridicate de mercur sau alte substanțe toxice.
Mai puține produse lactate și brânzeturi grase
Laptele și derivatele sale trebuie să facă parte din dietă, fiind surse importante de calciu. Pot fi consumate degresate sau proaspete. Important este să nu fie foarte grase.
Ouă
Trebuie să nu consumăm mai mult de patru ouă pe săptămână. Ouăle sunt un aliment cu un profil nutriţional excelent. Studii recente au evidenţiat că nu există o corelaţie directă între consumul de ouă şi riscul cardiovascular crescut, atât de mult încât organizaţiile internaţionale nu mai impun o limită de consum. 2 până la 4 ouă pe săptămână reprezintă o cantitate optimă.
Sursa: romaniatv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale vor fi alimentate în curând cu prima tranşă de bani. Cine poate beneficia de ajutor
Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale vor fi alimentate în curând cu prima tranşă de bani. Cine poate beneficia de ajutor Cardurile sociale vor fi alimentate luna viitoare cu prima tranşă de bani. Voucherele pentru alimente vor fi încărcate cu 125 de lei, pentru prima dată în acest an. În 2025, programul „Sprijin pentru România” […]
„Luna Florilor”, fenomen astronomic inedit la sfârșitul primăverii: Ce este microluna și de ce se formează
„Luna Florilor”, fenomen astronomic inedit la sfârșitul primăverii: Ce este microluna și de ce se formează Un fenomen astronomic inedit, denumit „Luna Florilor” sau microluna, va avea loc la sfârșitul săptămânii 12-18 mai 2025 și, potrivit NASA este strâns legat de sfârșitul primăverii și debutul verii, transmite Live Science. „Luna Florilor”, fenomenul astronomic, care definește […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru duminică, 11 mai 2025 Duminică, 11 mai 2025 cerul va avea înnorări și temporar vor fi ploi, și cu caracter de aversă, la început în Maramureș, nordul Crișanei și al Moldovei, apoi și în Transilvania, restul Crișanei și al Moldovei, local în Banat, Oltenia și […]