Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

Cum sunt suspendaţi preşedinţii în alte ţări europene

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Suspendarea preşedintelui diferă de la o republică la alta. În multe ţări europene, preşedintele poate fi demis doar prin votul Parlamentului, fără ca întrebarea să ajungă la oameni. În cele mai multe ţări, Curtea Constituţională este cea care dă avizul pentru destituirea preşedintelui.

Francezii nu îşi pot destitui preşedintele decât dacă este găsit vinovat de înaltă trădare. Procedurile de demitere pot fi demarate dacă acţiunea va avea votul a două treimi dintre parlamentarii uneia dintre cele două camere ale Parlamentului francez, însă Înalta Curte este cea care judecă acuzaţiile şi
hotărăşte dacă şeful statului va fi sau nu destituit.

   În Italia, asemănător procedurii din România, parlamentarii italeni trebuie să voteze pentru demitere în şedinţa comună a celor două Camere, după care cazul demiterii preşedintelui este judecat de Curtea Constituţională. Spre deosebire de practica românească, însă, în Italia, celor 15 judecători ai Curţii Constituţionale li se alătură alţi 16 membri, aleşi prin tragere la sorţi dintr-o listă întocmită de Parlament cu reprezentanţii societăţii civile. Completul format judecă acuzaţiile aduse preşedintelui, iar verdictul hotărât nu poate fi contestat. Preşedintele italian nu poate fi judecat pentru acţiunile comise în timpul mandatului său, cu excepţia trădării şi încălcării Constituţiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nici nemţii nu sunt implicaţi în procesul de suspendare al preşedintelui lor. Asemănător României, în cazul în care preşedintele german nu îşi mai poate exercita atribuţiile, preşedinte interimar devine şeful Bundesrat, camera superioară a Parlamentului german, echivalenul Senatului din Parlamentul României. Însă, în cazul în care Parlamentul vrea demiterea preşedintelui, interimatul va fi asigurat de o persoană desemnată de Curtea Constituţională Federală. Cererea pentru destituirea preşedintelui poate fi înaintată de oricare dintre cele două Camere dacă are susţinerea a două treimi dintre parlamentari. Acuzaţiile aduse preşedintelui sunt, pe urmă, prezentate Curţii Constituţionale Federale, care în cazul unei pronunţări în favoarea demiterii şefului statului, îl va desemna şi pe cel care va asigura interimatul.

Austriecii votează plecarea preşedintelui
În Austria, preşedintele este destituit în urma unui referendum. Decizia privind demiterea preşedintelui este luată de Adunarea Federală (cele două Camere reunite ale Parlamentului). Dacă majoritatea parlamentarilor austrieci votează în favoarea demiterii şefului statului, cazul este trimis la Curtea Constituţională, ce urmează să dea avizul pentru organizarea unui referendum.

Americanii nu sunt implicaţi în procesul de destituire al preşedintelui
În Statele Unite, destituirea din funcţie a preşedintelui nu este un proces în care să fie implicaţi cetăţenii americani. Decizia de suspendare trebuie, mai întâi aprobată de Camera Reprezentanţilor, după care Senatul se întruneşte pentru evalurea cazului şi pentru a decide dacă şeful statului va rămâne sau nu în funcţie. Pentru destituirea preşedintelui, e nevoie de două treimi din voturile senatorilor prezenţi la şedinţă.

   Şi lituanienii şi-au demis preşedintele
România nu este primul caz din Europa de preşedinte suspendat. În aprilie 2004, fostul preşedinte lituanian Roland Paksas a fost suspendat de Parlament după luni întregi de polemici aprinse. Parlamentul de la Vilnius a votat, în aprilie 2004, în favoarea destituirii preşedintelui Roland Paksas, acuzat că ar fi avut legături cu un om de afaceri rus în schimbul finanţării campaniei sale electorale. Paksas a fost, de asemenea, acuzat că ar fi divulgat secrete oficiale de stat şi, de asemenea, că şi-ar fi folosit influenţa pentru a schimba rezultatele unei privatizări. Ulterior, presa lituaniană a scos la lumină informaţii potrivit cărora Paksas l-ar fi însărcinat pe unul dintre consilierii săi, aflat în legătură cu mafia rusă, să adune informaţii despre afacerile murdare ale opozanţilor politici, pe baza cărora preşedintele să susţină că are dovezi privind corupţia. (A.V.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

PENSII 2022: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

PENSII 2022: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

Casa Naţională de Pensii Publice face precizări pentru cetățeni și răspunde la întrebarea: Când se depune cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

„Pensia pentru limita de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condiţiile realizării stagiului minim de cotizare. Cererea de pensionare se depune începând cu data indeplinirii condițiilor de pensionare și nu înaintea acestei date”, este răspunsul oferit de către Casa de Pensii.

Fiecare român poate afla dacă are sau nu datorii la sitemul public de pensii fără a fi nevoie de cereri, solicitări, de deplasări la sediul vreunei case de pensii, de stat la cozi, nervi și așa mai departe.

Elit - Gustul Desăvârșit

O astfel de informație poate fi aflată online. Singura condiție este ca persoanele care doresc să știe care este situația lor, dacă au sau nu datorii către sistemul public de pensii, să își facă un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Mai departe, trebuie efectuați patru pași

Conform instrucțiunilor de pe site-ului CNPP, pentru a activa un cont, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP pentru a verifica dacă figurezi cu datorii la sistemul public de pensii.

1. Autentificarea în contul de utilizator se face apăsând butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Pe pagina care se deschide se va introduce adresa e-mail anunțată anterior și parola comunicată de CNPP, după care se apasă „Autentificare”

2. Odată intrat în cont, din meniul ce apare în partea stângă a paginii se selectează „Datele mele din sistemul public de pensii”.

3. În această secțiune, se intră pe „debite executare silită” și se activează secțiunea „Generează raport actualizat”.

4. Când raportul este gata, solicitantul primește un e-mail de notificare, după care documentul poate fi descărcat, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP (din aceeași pagină în care s-a cerut generarea raportului). Dacă nu există datorii, aproape imediat se va genera un fișier în care scrie că asemenea informații sunt inexistente în sistem. Dacă sunt datorii, ele vor fi detaliate în fișier (și s-ar putea să dureze mai mult până este generat de sistem).

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Controale la credite: Cei care au girat împrumuturi bancare în ultimii ani, verificați de ANAF

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Controale la credite: Cei care au girat împrumuturi bancare în ultimii ani, verificați de ANAF

O serie de controale antifraudă fiscală sunt derulate de inspectorii ANAF la contribuabili ce au intermediat obţinerea unor poliţe/scrisori de garanţie bancară pentru societăţi care deţineau calitatea de beneficiari ai unor contracte încheiate cu diverse autorităţi publice.

„Documentele aveau ca presupuşi emitenţi o instituţie bancară din Lituania şi două societăţi de asigurări din Franţa, respectiv Cipru.

Controalele se realizează pe baza unor informații furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inspectorii antifraudă au analizat circuitele financiare și au constatat că societățile implicate în operaționalizarea mecanismului de intermediere a obținerii acestor polițe/scrisori de garanție bancară au încasat sume în cuantum de 3.496.919 de lei, iar o parte semnificativă din acestea au fost retrase în numerar din conturile bancare, prin intermediul bancomatelor.

În fapt, polițele/scrisorile de garanție bancară (pentru bună execuție și/sau participare) au fost utilizate de beneficiari pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, în cadrul procedurii de achiziții publice a contractelor de execuție diverse lucrări, cu posibila finanțare a acestora din fonduri naționale sau europene.

Pentru crearea unei aparențe de legalitate se proceda la realizarea unei corespondențe electronice între beneficiarii documentelor de garantare și persoane cu bonitate și notorietate în domeniul consultanței în cadrul procedurii de achiziții publice, prin intermediul căreia erau transmise draft-ul scrisorilor de garanție sau al polițelor de asigurare, documentele de înființare ale emitenților, documentele de decontare, precum și bilete la ordin avalizate.

În privința persoanele juridice care sunt înscrise în documentele de garantare, au fost obținute date și informații de la societățile beneficiare, potrivit cărora acestea nu au emis, respectiv intermediat astfel de operațiuni.

Din accesarea surselor deschise au fost regăsite informații potrivit cărora, de exemplu, instituția bancară din Lituania a fost sancționată de către Banca Națională a Lituaniei întrucât nu a reușit să asigure un sistem și proceduri de control interne eficiente în gestionarea riscurilor clienților, neavând în aplicare măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de spălare a banilor și finanțare a terorismului”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii ANAF, potrivit Antena3.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Scutire de accize pentru țuica fabricată acasă, din fructe: Ce prevede un proiect de HG

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Scutire de accize pentru țuica fabricată acasă, din fructe: Ce prevede un proiect de HG

Un proiect de Hotărâre de Guvern care reglementează modalitatea de acordare a scutirii de la plata accizelor pentru alcoolul etilic din fructe, realizat și consumat de o persoană fizică, în limita anuală de 50 de litri de produs, a fost pus în dezbatere public de Ministerul Finanțelor.

Persoanele fizice care dețin în temeiul unui drept real livezi de pomi fructiferi și suprafețe vitivinicole și care nu dețin în proprietate instalații de producție alcool din fructe pot să producă pentru consum propriu din propria recoltă alcool din fructe în sistem de prestări de servicii numai în antrepozite fiscale autorizate.

Antrepozitele fiscale sunt obligate să țină o evidență distinctă care să cuprindă următoarele informații: numele persoanei fizice și datele de identificare ale acesteia, cantitatea de materii prime dată pentru prelucrare, cantitatea de produs finit rezultată, cantitatea de produs finit preluată, data preluării, numele, datele de identificare și semnătura persoanei care a preluat alcoolul din fructe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cantitățile de alcool din fructe preluate de persoana fizică de la antrepozitul fiscal de producție, în limita maximă de 50 de litri de produs pe an care urmează a fi consumată de persoana fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, sunt însoțite de avizul de însoțire a mărfii emis de antrepozitul fiscal care a efectuat prestarea de servicii, în care se înscrie mențiunea „scutit de la plata accizelor”.

Scutirea de la plata accizelor se aplică cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc.

Această condiție se consideră a fi îndeplinită dacă nu are loc nicio formă de înstrăinare a produselor respective urmată de o formă de reprezentare a beneficiului pe care deținătorul o poate obține ca rezultat al înstrăinării. Se consideră ca fiind un rezultat al înstrăinării, fără a se limita la acestea, următoarele: încasarea oricăror sume de bani, realizarea sau promisiunea realizării unei contraprestații, achiziția altor bunuri sau servicii la o fracțiune din valoarea acesteia, diferența fiind reprezentată de valoarea produselor înstrăinate.

Pentru cantitatea de produs preluată de persoana fizică care depășește limita de 50 de litri de produs/an, nivelul accizei datorate este nivelul standard al accizei pentru alcoolul etilic, beneficiarul prestației, respectiv persoana fizică, plătește prestatorului contravaloarea accizelor aferente cantităților de alcool din fructe înainte de preluarea acestora.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea