Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum au bătut doi tineri din Alba o femeie de 81 de ani și i-au furat banii și 30 de litri de vin: Ce pedepse au primit aceștia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ce au tîlhărit și lovit o femeie în vârstă de 81 de ani, doi tineri din Blaj au fost condamnaţi la pedepse cu închisoare în regim de detenţie.

Faptele violente au avut loc în noaptea de 03/04 mai 2020. L. Romeo şi V. Dorel au pătruns prin escaladare gardului împrejmuitor în grădina şi apoi în curtea femeii de unde, cu ajutorul unui cuţit pe care îl aveau asupra lor, au forţat sistemul de închidere al uşii de la pivniţă. Cuţitul s-a rupt şi a fost abandonat la faţa locului, dar cei doi nu s-au lăsat păgubaşi.

Au pătruns în bucătăria locuinţei, pe uşa de acces închisă, dar neasigurată, de unde şi-au procurat un alt cuţit, reuşind cu acesta forţarea sistemului de închidere şi deschiderea uşii de acces în pivniţă. Aici, au răvăşit mai multe bunuri şi au sustras cantitatea de aproximativ 30 de litri de vin, îmbuteliat în recipiente din plastic (peturi) cu o capacitate de cinci şi şase litri.

În grădină pe sol, cât şi în bucătăria locuinţei au fost identificate şi ridicate, ulterior, prin fotografiere metrică, mai multe urme şi fragmente de urme de încălţăminte, de două modele. După părăsirea pivniţei, cei doi au spart un geam dinspre curte, aflat în imediata apropiere a uşii de acces în casa de locuit, cu intenţia de a deschide ulterior uşa de acces, moment în care au fost surprinşi de către femeia de 81 de ani care a deschis uşa din interior.

”Acesta este şi momentul probabil în care inculpaţii, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei înaintate a acesteia, au lovit victima în zona feţei, cauzându-i multiple leziuni, în urma cărora a fost transportată la data de 04.05.2020, în jurul orelor 19.00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia unde a rămas sub supraveghere medicală şi pentru tratament de specialitate. Investigaţiile medicale efectuate au decelat minimă hemoragie meningee, fractură cominutivă de mandibulă şi fisura unei coaste în dreapta”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj. Femeia a primit un certificat medico-legal care arăta că necesită 60-70 zile îngrijiri medicale. În continuare, agresorii au răvăşit lucrurile prin mai multe dulapuri după care au sustras suma de aproximativ 700 lei şi au părăsit locuinţa, şi apoi, curtea şi grădina, prin acelaşi loc prin care au pătruns în interior.

În baza informaţiilor obţinute, poliţiştii s-au deplasat în cartierul de romi al oraşului la domiciliul lui L. Romeo, cunoscut pentru activităţi infracţionale anterioare, ocazie cu care l-au identificat pe acesta, în camera sa, în pat, lângă care se afla un recipient din plastic de 5-6 litri, care conţinea un lichid de culoare roşiatică. Poliţiştii au mers, ulterior, la locuinţa celuilalt suspect, unde au găsit o pereche de încălţăminte a cărei talpă prezneta elemente de similitudine cu urmele de descoperite cu ocazia investigării tehnico -ştiinţifice a locului faptei, pe sol în grădina locuinţei persoanei vătămate, în apropierea locului prin care autorii au escaladat gardul acesteia şi în interiorul bucătăriei locuinţei acesteia, pe gresie.

Inculpatul minor a declarat că împreună cu celălalt tânăr au pătruns prin efracţie în locuinţa femeii, i-au aplicat lovituri şi i-au sustras bani şi o cantitate de vin. Au fost arestaţi preventiv, iar, în cursul anchetei, au recunoscut infracţiunile.

”Inculpaţii au lovit victima în zona feţei, producându-i leziuni pentru a căror vindecare au fost necesare un număr de 60-70 zile, Aceste manifestări de o violenţă accentuată denotă un grad ridicat de periculozitate socială a inculpaţilor şi o puternică motivaţie infracţională. Gravitatea faptei este sporită şi de faptul că victima este o persoană în vârsta (81 de ani), iar acţiunile violente ale inculpaţilor au generat un real pericol pentru integritatea fizică a acesteia şi ar fi putut conduce, în condiţiile date, şi la consecinţe mult mai grave. Inculpaâii au profitat de vârsta persoanei vătămate şi de neputinţa acesteia de a se apăra. Este de remarcat şi faptul că inculpaţii nu au exercitat actele de violenţă pentru a-şi asigura scăparea atunci când a fost descoperit de persoana vătămată, ci pentru a înfrânge rezistenţa acesteia şi pentru a-şi putea concretiza acţiunea ilicită. Această împrejurare relevă o vădită tenacitate infracţională, inculpaţii fiind capabili să recurgă la orice mijloace pentru a-şi duce la bun sfârşit planul”, a precizat magistratul în hotărârea de condamnare a celor doi din 9 februarie 2021.

L. Romeo a primit 2 ani de închisoare cu executare, iar V. Dorel urmează să fie internat într-un centru de detenţie dedicate minorilor pe o perioadă de 1 an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea