Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Cum a scăpat un afacerist din Alba de acuzația de evaziune fiscală: Prejudiciul aproape un milion de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Cum a scăpat un afacerist din Alba de acuzația de evaziune fiscală: Prejudiciul aproape un milion de lei

Un afacerist din Alba, proprietar al unei societăţi de transport intern şi internaţional de marfă, a scăpat de acuzaţia de evaziune fiscală după ce a plătit tot prejudiciul la bugetul de stat, plus un procent de 20 la sută, graţie unei legi iniţiate de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră”

Bărbatul (N. M.) a fost trimis în judecată, în iunie 2020, pentru un prejudiciu la bugetul de stat de aproape un milion de lei, faptele având loc în perioada 2013 – 2015. Acesta a evidenţiat în actele contabile ale societăţii al cărei administrator de fapt era cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, respectiv un număr de 878 facturi de achiziţie de piese auto emise în numele altor firme cu scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, provocând un prejudiciu de 988.865 lei.

Din raportul de constatare criminalistică grafică, coroborat şi cu celelalte probe administrate, anchetatorii au ajuns la concluzia că facturile au fost emise de trei persoane neidentificate, contracost, a căror preocupare a fost aceea de a vinde “facturi şi chitanţe” către diferite societăţi comerciale, fără ca aceste persoane să desfăşoare activităţi economice reale, precum comercializarea de piese auto.

Suma totală plătit de administratorul societăţii pentru a scăpa de consecinţele penale ale infracţiunii este de 2.057.412 lei, care include şi majorările calculate de ANAF. Hotărârea Tribunalului Alba din 4 aprilie 2022 poate fi contestată la Curtea de Apel.

Potrivit modificării legislative intrate în vigoare în aprilie 2021, după ce legea iniţiată de deputatul Cătălin Rădulescu a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, ”dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte”. În aceste condiţii, afaceristul din Sebeş a făcut dovada plăţii la stat a sumelor de bani corespunzătoare, astfel încât magistratul de la Alba Iulia a dispus încetarea procesului penal.

”În rechizitoriu s-a reţinut în sarcina inculpatului producerea unui prejudiciu de 988.865 lei. 20% din acest prejudiciu reprezintă 197.773 lei, rezultând suma totală de 1.186.638 lei. Accesoriile aferente debitului în sumă de 988.865 lei sunt în sumă de 870.774 lei, calculate de la data naşterii obligaţiei şi până la data plăţii efective a debitului, sume care au fost achitate integral de către inculpat. Concluzionând, întrucât a achitat în totalitate prejudiciul format din debit, accesorii şi majorarea de 20%, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”, se precizează în hotărârea instanţei.

De asemeena, s-a constatat recuperarea prejudiciului şi s-a respins acţiunea civilă formulată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Vârstnică de 82 de ani, lovită de către o mașină pe trecerea de pietoni în Baia de Arieș: A fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale

Bogdan Ilea

Publicat

în

Vârstnică de 82 de ani, lovită de către o mașină pe trecerea de pietoni în Baia de Arieș: A fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale Un bărbat de 33 de ani, din comuna Lupșa, care efectua o manevră de mers înapoi, a lovit o bătrănică de 82 de ani care se afla pe trecerea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea