Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum a scăpat o șoferiță de amenda primită în Alba, chiar dacă încălcase legea. Ce greșeală a făcut polițistul în procesul verbal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum a scăpat o șoferiță de amenda primită în Alba, chiar dacă încălcase legea. Ce greșeală a făcut polițistul în procesul verbal

După ce a fost surprinsă de un echipaj de poliţie rutieră cu viteză mai mare decât limita legală pe raza localităţii Ciugud din județul Alba, o femeie din Sibiu a obţinut în justiţie anularea procesului-verbal de sancţionare.

S. Nicoleta a condus în 16 mai 2021 un autoturism pe DJ 107 în localitatea Ciugud cu viteza de 85 km/h. Viteza maximă admisă pe respectivul sector de drum este de 50 km/h.

Echipajul de poliţie rutieră a scanţionat-o cu şase puncte amendă şi cu suma de 870 de lei. Femeia a plătit ulterior jumătate din cuantumul amenzii, respectiv suma de 435 de lei.

Ulterior a constatat că pe procesul verbal nu este specificată ziua, luna şi anul producerii contravenţiei, conform legislaţiei în vigoare. În 20 mai a înregistrat o plângere la Judecătoria Alba Iulia, care s-a soluţionat definitiv pe 4 octombrie 2021. A solicitat admiterea plângerii contravenţionale cu consecinţa anulării procesului-verbal de contravenţie şi exonerarea de la plata amenzii contravenţionale.

Poziţia contravenientei a fost susţinută chiar şi de către reprezentantul IPJ Alba în proces, care a solicitat, de asemenea, anularea sancţiunii.

”Examinând procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei sub aspectul legalităţii întocmirii sale, instanţa apreciază că acesta nu a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale incidente, conţinând vicii care duc la necesitatea anulării lui sub acest temei. În procesul verbal de contravenţie nu s-a menţionat data comiterii faptei, respectiv nu figurează ziua, luna, anul în care s-a fi săvârşit presupuse faptă de natură contravenţională, fiind precizată doar ora, respectiv 15.48. un astfel de viciu inerent al actului administrativ individual atacat nu poate fi complinit prin probaţiune extrinsecă”, a precizat magistratul care a judecat cauza.

Potrivit instanţei, menţiunea datei este una esenţială pentru calcularea termenului de prescripţie, dar şi a termenului de a depune plângerea contravenţională.

„În măsura în care se contestă lipsa caracterului contravenţional al unei fapte, data săvârşirii acesteia este importantă pentru asigurarea dreptului la apărare, deoarece doar prin menţionarea unei date exprese contravenientul poate face dovada contrară negativă, respectiv că nu s-a aflat la acea dată în locul respectiv unde ar fi fost săvârşită fapta de natură contravenţională ce i se impută. Nimeni nu poate face dovada faptului că nu s-a aflat niciodată într-un anumit loc, motiv pentru care lipsa datei o vatămă iremediabil pe persoana sancţionată contravenţional.

În acest context, lipsa datei duce automat la nulitatea procesului verbal de contravenţie, deoarece instanţa nu poate determina momentul săvârşirii contravenţiei în absenţa oricărui dubiu rezonabil, iar contravenientul este pus în situaţia de a nu se putea apăra în mod efectiv”, se mai precizează în hotărârea instanţei.

Mgistratul critică poliţiştii susţinând că „trebuie să manifeste diligenţă sporită în exercitarea funcţiilor încredinţate, iar încălcarea dispoziţiilor legale şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale prin procese verbale completate în mod vicios, fără menţionarea tuturor elementelor imperativ prevăzute de către legiuitor trebuie să fie sancţionată cu anularea actului administrativ nelegal”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Ultimul apel de seară al Promoției 2024, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia: Tradiție și momente emoționante pentru absolvenții claselor a XII-a

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ultimul apel de seară al Promoției 2024, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia: Tradiție și momente emoționante pentru absolvenții claselor a XII-a Conform tradiției, miercuri 19 iunie 2024, de la ora 21:00, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia se desfășoară ultimul apel al Promoției 2024. Citește și: Călin Hartzos, absolvent al […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea