Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Cum a ajuns un bărbat din Alba Iulia care a vândut ilegal 13 tone de tutun să plătească daune de 8 milioane de lei la FISC

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Cum a ajuns un bărbat din Alba Iulia care a vândut ilegal 13 tone de tutun să plătească daune de 8 milioane de lei la FISC

Un bărbat din Alba Iulia care a vândut ilegal, în decursul mai multor ani, o cantitate totală de aproape 13 tone de tutun, a scăpat de latura penală a dosarului, dar trebuie să plătească daune uriașe către Autoritatea Vamală Română.

În total, bărbatul (Sabin H.) ar trebui să plătească 8,4 milioane de lei, respectiv aproape 1,7 milioane de euro. Suma reprezintă accize de 4,4 milioane de lei și dobânzi, respectiv majorări de întârziere, în valoare de 4 milioane de lei. Hotărârea definitivă a fost pronunțată în 10 iulie 2023 la Curtea de Apel Alba Iulia.

Instanța a constatat prescrierea infracțiunii de deținere și vânzare ilegală de tutun pentru fumar, dar a menținut decizia instanței de fond privind prejudiciul provocat la bugetul statului. S-a ajuns astfel, ca valoarea accizelor să fie aproximativ egală cu cea a dobânzilor și a majorărilor de întârziere.

Timp de 4 ani, acesta a vândut cantitatea de 12.736 de kilograme de tutun, cu o valoare totală de expediere de peste 1,3 milioane de lei către aproximativ 2.500 de persoane din toată ţara, prin intermediul a 8.540 de colete. Multe dintre aceste persoane au avut, la rândul lor, dosare penale, pentru că au cumpărat ilegal tutun și au plătit, în final, despăgubiri de mii de lei.

Potrivit achetatorilor, bărbatul a prelucrat tutunul într-o anexă a imobilului unde locuieşte cu tatăl său, l-a împachetat în pungi şi l-a oferit spre comercializare în toată țara. Astfel, în perioada 2011-2015, acesta a achiziţionat de la persoane necunoscute cantităţi mari de tutun sub formă de tabac şi l-a oferit spre comercializare folosindu-se de serviciile firmelor de curierat şi ale Poştei Române. În mediul on-line au fost postate de către inculpat anunţuri prin care acesta oferă spre vânzare „tutun de calitate superioară”.

Cum a fost calculat prejudiciul
Bărbatul judecat a susținut că nu a fost efectuată o expertiză care să stabilească dacă materia vegetală din coletele reținute a fi livrate de către inculpat în perioada 2011 – mai 2015 era tutun sau altă materie vegetală.

Probele administrate, inclusiv prin audierea de martori care au cumpărat tutun de la acesta, au contrazis declarațiile acestuia. Mai mult, în 23 mai 2017, la domiciliul său a fost realizată o percheziție fiind identificate mai multe cantități de tutun.

„Inculpatul deținea împreună cu tatăl său o instalație artizanală sub formă de moară pe care o utiliza pentru măcinarea și mărunțirea tutunului, pe care ulterior îl comercializa. Împrejurarea că o parte din tutunul comercializat de către inculpat era de proastă calitate este confirmată și de o parte din martorii audiați în cauză, însă calitatea tutunului comercializat de inculpat este irelevantă în reținerea faptelor și stabilirea prejudiciului”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

În hotărârea instanței de judecată se susține că, la calcularea prejudiciului s-a înmulțit cantitatea de 12.736,75 kg (greutate totală a tutunului exprimată în kg) cu 81 de lei (acciza unitară prevăzută în Codul Fiscal) și cu 4,2655 lei (cursul de schimb leu/euro din anul 2011), rezultând valoarea de 4.400.617,17 lei, reprezentând debit cu titlu de accize. De asemenea, au mai fost calculate dobânzi în cuantum de 2.828.056 lei și penalități de întârziere de 1.190.445 lei, calculate până la data de 16 noiembrie 2022.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bani nerambursabili pentru 46 de tineri fermieri din zona montană a judeţului Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bani nerambursabili pentru 46 de tineri fermieri din zona montană a judeţului Alba Recent, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat raportul de selecție aferent domeniului de intervenție DR-30 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, etapa 2, componenta montan. La nivelul județului Alba au fost selectate 46 de proiecte, cu o valoare totală de 3.220.000 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea