Cum a ajuns o comună din Alba să devenină primul „smart village” din țară

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Comuna Ciugud, campioană la absorbția de fonduri europene, a reușit să atragă în ultimii ani peste 30 de milioane de lei din fonduri europene pentru proiecte de infrastructură şi dezvoltare, iar începând cu acest an, administrația locală și-a propus să pună în aplicare mai multe soluţii inteligente pentru protejarea mediului înconjurător.

În acest scop, administraţia locală a cumpărat deja un autoturism electric, prin programul ”Rabla” şi a început construcţia unei parcări acoperite cu panouri fotovoltaice care vor asigura alimentarea cu energie electrică a instituţiei şi încărcarea vehiculelor care funcţionează pe baterii. De asemenea, alte panouri vor fi amplasarea pe clădirea centrului de informare turistică, lângă care va fi montată o altă staţie de încărcare pentru autovehiculele electrice, după cum a declarat, pentru Mediafax, primarul Gheorghe Damian.

USR - Alegeri parlamentare 2020

”Comuna Ciugud s-a angajat în acest an să devină la nivel naţional promotorul conceptului „smart village”, respectiv o comunitate rurală care se dezvoltă inteligent folosind soluţii tehnice inovatoare dar respectând şi păstrând identitatea satului românesc. În acest concept un pilon important este protejarea inteligentă a mediului înconjurător. În orice comunitate şi mai ales în cele rurale, natura este importantă şi trebuie să o protejăm pentru viitorul copiilor noştri. De aceea noi implicăm copiii în colectarea selectivă a gunoiului şi am înfiinţat „Patrula Eco”, folosim un autoturism electric în activitatea curentă a primăriei sau producem energia electrică din surse regenerabile: eolian sau solar”, a declarat primarul Damian.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Investiţia în construirea celor două zone care vor produce energie verde este de circa 110.000 de euro, în majoritate bani europeni, la care se adaugă fonduri din bugetul comunei.

Proiectul nu este primul de acest fel şi face parte din angajamentul de a reduce cu 20% emisiile de dioxid de carbon, până în anul 2020, pe care administraţia locală l-a făcut ca primă semnatară a Convenţiei Primăriilor.

În anul 2014, la Ciugud s-a mai construit o centrală eoliană, pe un deal, care alimentează cu energie electrică două dintre satele comunei. Lucrarea a fost realizată în cadrul unui parteneriat cu Universitatea Politehnică din Timişoara şi a avut o finanţare de un milion de euro din partea Guvernului Norvegiei.

De asemenea, Alba Iulia este pe primele locuri pe ţară la atragerea de fonduri europene pentru investiţii, cheltuind peste 200 de milioane de euro în zece ani pentru refacerea şi valorificarea turistică a cetăţii, construcţia de drumuri, piste de biciclete sau spaţii verzi. În ultima perioadă, însă, banii par să fie mai greu de atras iar proiectele nu mai sunt de anvergură.

Întrebaţi care este cauza acestei schimbări, reprezentanţii administraţiei locale spun că, de fapt, este vorba despre o strategie de management şi că proiectele mai mici necesită mai puţine eforturi la scriere şi depunere.

sursa: Mediafax

Darius BUZGURE