Rămâi conectat

Curier Județean

Cultură pentru cultură – sărbătoare mocănească cu oaspeți străini

Dragoş Suciu

Publicat

în

cultura pentru cultura AlbaDuminică 6 iulie 2014 pe Tarcău va avea loc cea de a IV-a etapă a Festivalului „Cultura pentru cultură”. Ediția va fi supervizată de trei delegații străine provenite din Anglia, Turcia și Islanda.

Demarată pe data de 8 mai la Blaj, pe Câmpia Libertății, cea de a IX-a ediție a Festivalul-concurs „Cultură pentru Cultură” își desfășoară cea de a patra etapă zonală duminică, 6 iulie 2014 pe vârful „Tarcău” în comuna Râmeț. Denumit generic „Sărbătoarea mocanilor de pe Tarcău” și având ca scop revitalizarea tradițiilor, obiceiurilor și a vieții culturale din mediul rural, evenimentul va reuni pe scenă șapte reprezentative ale căminelor culturale din administrațiile publice din împrejurimile municipiului Aiud, toate având drept scop pecuniar câștigarea sumei de 100.000 lei, bani ce vor fi folosiți pentru reabilitarea Căminelor Culturale din comune.

Vor fi prezente ansambluri folclorice din localitățile Ponor și Râmeț, cu comunele Ciugud, Fărău, Livezile, Cricău, Noșlac și Stremț, iar ca invitat special, care va oferi celor prezenți un spectacol „pe cinste” va fi Ansamblul folcloric al județului Alba condus și dirijor de profesorul Alexandru Pal sub bagheta căruia vor interpreta cele mai frumoase cântece populare ale județului soliștii: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Cătălin Hașa, Nicolae Tuhuț și Maria Filimon.

Spre deosebire de alte etape zonale, festivalul de la Râmeț va avea și oaspeți străini, delegații de iubitori și cercetători ai folclorului românesc, oameni care iubesc muntele și tradițiile ancestrale ale acestuia. Provenite din Anglia, Turcia și Islanda cele trei delegații au venit în comună în urmă cu câteva zile la invitația Primăriei, a Consiliului Local al comunei  Râmeț și a asociației „Satul Verde” din Sibiu, asociație condusă de conjudețeana noastră doamna Monica Oprean, originală din Gârbova, localitate aparținătoare municipiului Aiud.

Mai specificăm faptul că pe lângă participarea la cea de a patra etapă a festivalului „Cultura pentru Cultură” asociația sibiană și cele trei delegații urmăresc implementarea unui proiect de dezvoltare și mediatizare a potențialului socio-turistic a comunei, care în urmă cu 30-40 de ani găzduia chiar pe locul în care se va desfășura concursul-festival unul dintre cele mai important de și mai mari târguri (loc de întâlnire) pentru mocani și nu numai, aici participând târgoveți ce veneau de la mari depărtări: Luduș, Ocna Mureș, Mihai Viteazu, Turda, Ighiu, Mogoș, Sălciua, Cîmpeni, Abrud, s.a.

Vasile Raica, edilul comunei Râmeț spune că împreună cu Consiliu Județean Alba și centrul Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia, a făcut toate pregătirile astfel că la această oră comuna pe care o gospodărește, este pregătită să facă față tuturor cerințelor realizării uneia dintre cele mai bine realizate etape ale festivalului.

Potrivit acestuia programul manifestărilor va începe la ora 9,00 cu un Te Deum, după care începând cu ora 10,00 va începe marea întrecere pentru cucerirea celor 100.00 lei destinați căminului cultural de proveniență a ansamblului desemnat câștigător.

Autor: Dorel Lazăr


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea