Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Cultivarea trufelor, mult mai profitabilă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

– Cum vă gândiţi să valorificaţi potenţialul pe care spuneţi că îl are judeţul nostru văzând bogăţia de care dispune?
– Noi intenţionăm să propunem agricultorilor români un nou tip de cultură. Astfel, propunem înfiinţarea unei culturi de stejar, alun şi carpen, care sunt propice dezvoltării unei culturi de trufe, ştiut fiind că trufele au nevoie de plante gazdă, la a căror rădăcini se dezvoltă.
– Am înţeles, dar vă rog să ne spuneţi ce sunt de fapt aceste trufe, atât de căutate pe piaţa internaţională?
– Denumirea de „trufă” este atribuită unor ciuperci subterane (hipogeu) din categoria Ascomicetelor, care trăiesc în asociaţie micorizală (simbioză) cu anumite plante superioare, cu formă mai mult sau mai puţin rotundă, însă uneori şi neregulată, cu diverse adâncituri sau proeminenţe, în funcţie de specie şi de terenul pe care s-au format.
Trufa este compusă dintr-un corp de fructificaţie, produs de miceliul vegetativ al ciupercii în armonie cu rădăcinile arborilor simbionţi. Corpul de fructificaţie al ciupercii se formează în funcţie de condiţiile climaterice favorabile fiecărei specii în parte, acesta fiind responsabil pentru reproducerea sexuată a fungilor prin organisme asimilabile seminţelor Toate ciupercile au ca şi caracteristică comună lipsa totală a clorofilei, prin urmare nu pot să producă substanţa organică necesară propriei dezvoltări şi de aceea o iau din alte organisme, vii sau moarte, devenind astfel paraziţi sau saprofiţi, şi formează cu „musafirul” viu o simbioză reciproc avantajoasă şi o comuniune biologică, întrucât ambii au anumite avantaje din această asociaţie simbiotică, acest fenomen a luat denumirea de „micoriză”.
– De ce trufe?
– Trufa reprezintă un produs gastronomic extrem de preţios, atât pentru proprietăţile sale nutritive, superioare oricărui alt produs de natură vegetală, cât şi pentru aroma să specifică, devenind cu secole în urmă unul din produsele faimoase ale celor mai căutate şi rafinate bucătării din întreaga lume. De mulţi ani, Gruppo Milano operează activ în domeniul promovării, subvenţionării şi realizării de noi culturi de trufe pe teritoriul internaţional, insistând în ceea ce priveşte cunoaşterea şi comercializarea produsului pe piaţa italiană şi mondială.
Ceea ce vă propunem reprezintă o investiţie adevărată: aceea de a deveni şi voi cultivatori de trufe; să cultivaţi aurul negru, aşa cum mai este supranumit acest tubercul pentru rentabilitatea sa graţie cererii foarte ridicate la nivel mondial.
– Am înţeles, explicaţi-ne puţin ce tip de teren este necesar pentru înfiinţarea unei culturi de trufe ?
– Ai un teren şi vrei să-l faci să rodească în mod rentabil, fără să cheltuieşti mult timp? Adresează-te şi tu către Gruppo Milano, care de ani buni colaborează cu diverse Instituţii universitare de biologie pentru a oferi plante şi studii despre tehnici de cultivare serioase, sigure şi garantate. Unul din avantajele acestei culturi îl constituie faptul că pot fi utilizate şi terenuri care nu sunt altfel potrivite pentru culturile tradiţionale: terenuri abrupte, pietroase şi mărginaşe, care constituie ţinutul ideal al trufelor.
Pentru a înfiinţa o cultură de trufe trebuie doar să plantaţi plante de suport (stejar, carpen sau alun) special preparate, iar acesta în 3-4 ani vă vor oferi trufe din belşug.
– Am înţeles, care este de fapt avantajul oferit de firma dvs. agricultorilor români?
– Spre deosebire de alte culturi tradiţionale (porumb, grâu, viţa-de-vie, etc) cultura trufelor nu implică mari cheltuieli doar pentru început cu plantaţia puieţilor micorizati.
Despre întreţinerea şi îngrijirea acestor puieţi costurile sunt minime pe toată perioada lor de viaţă. Luăm ca exemplu plantaţia alunului micorizat care are o dublă cultură şi care este căutat pe piaţa externă de către cei din industria producătoare de dulciuri. În acest caz vă asigurăm desfacerea atât a alunelor cât şi a trufelor. Se ştie că în Italia cultura de alun se extinde pe sute de hectare.
– Ce se poate câştiga din cultivarea şi vinderea trufelor?
– Spre exemplu pe un teren de 1000 de mp pătraţi se pot planta între 60 şi 90 de plante de suport (în funcţie de tipul de plantă de suport). La o medie 300 grame de trufe pentru fiecare plantă anual se ajunge la o cantitate de 27 kg de trufe pentru mia de metri pătraţi. În acest an trufele negre s-au vândut între 100 şi 300 euro la kilogram. Asta înseamnă un venit de 5400 euro pentru o mie de metri, la o cultură la care nu ai costuri cu întreţinerea ei.
– Ne spuneaţi că aveţi o ofertă promoţională pentru primăvara care vine.
– Da, faţă de perioada de toamnă vă mai propunem un parteneriat ce presupune să suportăm în mod egal costurile cu achiziţionarea plantelor micorizate iar investitorul rămâne în continuare proprietarul terenului pe care se face plantaţia.
– De ce oferiţi reducerea aşa de avantajoasă?
– Vrem să aducem siguranţa tuturor clienţilor şi ne-am gândit că un parteneriat în care noi să suportăm jumătate din costuri urmând să ne recuperăm partea în perioada de recoltă a trufelor, va aduce credibilitate şi garanţie în această investiţie.
– Şi acum la final spuneţi-ne unde vă găsim?
– Sediul firmei GRUPPO MILANO este în Alba Iulia, str. Tudor Vladimirescu nr. 48 sau la telefoanele: 0258/812189, 0726/ 255501.
Ne oferim disponibilitatea de a organiza seminarii pentru instruirea celor interesaţi, astfel încât să înţeleagă ce mare oportunitate oferă cultura de trufe.(V.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea