Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

CUGIR: Bugetul local în dezbatere publică – priorități: sănătatea, infrastructura și învățământul

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bugetul local al oraşului Cugir a intrat astăzi în dezbatere publică. Potrivit proiectului de buget, veniturile totale ale Cugirului pe anul 2013 sunt de 29.045 mii lei. Din această sumă, 14.396 mii lei sunt venituri proprii, iar restul, de 8810 mii lei, vin de la bugetul statului ca sume defalcate din TVA, sume pentru echilibrarea bugetului local şi subvenţii.

Priorităţile administraţiei locale sunt sănătatea, infrastructura şi învăţământul. Anul acesta vom avea importante lucrări de investiţii la Spitalul Orăşenesc Cugir, unde vom executa o serie de lucrări capitale, şi mă refer la Reabilitarea secţiei de chirurgie din cadrul Spitalului Orăşenesc Cugir şi la amenajarea parcării policlinicii. Totodată vom investi şi în dotarea cu aparatură performantă a unităţii medicale, astfel încât să contribuim la creşterea calităţii actului medical. Totodată vom realiza un proiect tehnic necesar derulării programului european pe baza căruia va fi reabilitat, modernizat şi dotat ambulatoriul din cadrul spitalului. Suma totală pe care am repartizat-o investiţilor ce urmează a fi realizate la spital este de 1180 mii lei. La aceasta se adaugă cheltuielile materiale, adică plata utilităţilor, pentru acoperirea cărora am alocat 700 mii lei. Pe lângă sănătate, cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi pentru infrastructura stradală, adică 6.100 mii lei. Principalele lucrări prevăzute în proiectul de buget sunt finalizarea reabilitării străzii Drăgana (680 mii lei), a srăzii 21 Decembrie 1989 (1.750 mii lei) şi a programului de amenajare parcări (750 mii lei), etapa a III-a.Investiţii vor avea loc şi la instituţiile de învăţămând din oraş, fiind prevăzute lucrări la Colegiul I.D. Lăzărescu, Colegiul David Prodan şi la Şcoala Singidava (pentru localul fostei şcoli nr- 2)„, a precizat primarul Adrian Teban.

Pe lângă investiţiile enumerate, peste 880 mii lei sunt alocaţi în vederea extinderii iluminatului public, iar 200 mii lei vor merge către protecţia mediului.

Întregul buget de cheltuieli al Cugirului este de 30.880 mii lei, dintre care 8.429 mii lei vor ajunge în investiţii, 10.449 mii lei vor merge pentru plata salariilor personalului din adminisraţie, învăţămant, sănătate, ordine publica, 5.878 mii lei pentru cheltuieli materiale din aceste domenii, iar 6.154 mii lei vor fi transferuri.

În ceea ce priveşte sumele venite din bugetul statului, D.G.F.P. Alba a repartizat ca sume defalcate din TVA: 6.794 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor de personal în învăţământul preuniversitar de stat, conform nr. de elevi si formei de învăţământ; 187 mii lei pentru plata drepturilor salariale câştigate în instanţă, pentru care există hotărâri judecătoreşti definitive; 1.100 mii lei pentru finantarea cheltuielilor materiale în învăţământul preuniversitar de stat.

Tot ca sume defalcate din TVA au fost repartizate 631 mii lei pentru finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare.

Trebuie spus că aceste fonduri sunt insuficiente, astfel că administraţia locală se aşteaptă să întâmpine greutăţi în ceea ce priveşte acoperirea acestora din bugetul local, aşa cum prevede noua lege”, precizează reprezentanții administrației locale din Cugir.

În visteria Cugirului vor mai intre 80 mii lei pentru alte cheltuieli descentralizate, respectiv: servicii publice de evidenţă a persoanelor, ajutoare pentru încălzirea locuinţei.

Pentru echilibrarea bugetului au fost repartizate 69 mii lei ca sume defalcate din TVA, 111 mii lei ca sume alocate din impozitul pe venit (suma considerata venit propriu), la care se adaugă 400 mii lei de la Consiliului Judetean Alba.

La partea de venituri s-au mai cuprins subvenții din alte bugete pentru: ajutorul de incălzire cu lemne pt. persoanele nebeneficiare de ajutor social- 20 mii lei; plata drepturilor salariale pt. personalul medical din cabinetele școlare-145 mii lei; 5.181 mii lei – fonduri nerambursabile de la UE pentru plățile efectuate în anul 2012 și cele aferente anului 2013, reprezentând  cheltuielile pentru cele 2 proiecte aflate în derulare.

Proiectul de buget supus astăzi dezbaterii publice va fi analizat şi aprobat de către Consiliul Local Cugir în şedinţa de vineri, 29 martie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

15 mai: „Ziua Familiei” 2024 la Aiud. Familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie, sărbătorite în cadrul evenimentului Primăria municipiului Aiud organizează în data de 15 mai 2024 evenimentul „Ziua Familiei”, în cadrul căruia vor fi sărbătorite familiile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie în anul 2024. Citește și: Ziua Familiei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea