Rămâi conectat

Actualitate

Cu ce propuneri de premier merg partidele luni la Cotroceni. PSD și AUR propun un guvern de specialiști

Publicat

în

Cu ce propuneri de premier merg partidele luni la Cotroceni. PSD și AUR propun un guvern de specialiști

Președintele Klaus Iohannis a convocat prima rundă de consultări cu partidele politice pentru luni, 11 octombrie, la șase zile distanță de la căderea guvernului, dar există deja premisele ca nici unul dintre cele trei mari partide, PNL, USR și PSD, să nu facă o propunere concretă de prim-ministru.

Șeful statului a anunțat deja că este foarte posibil să existe două runde de consultări.

Cabinetul Cîțu a căzut marți, 5 octombrie, în Parlament, cu cel mai mare vot înregistrat vreodată pentru o moțiune de cenzură: 281 de voturi.

Electrica Furnizare Discount

Liberalii au decis joi seară că îl vor propune tot pe  Florin Cîțu pentru funcția de premier iar vineri după amiază au revenit cu precizări: vor merge tot cu liderul PNL dacă va strânge o majoritate, dacă nu vor participa la consultări fără să facă o propunere.

Liderul USR, Dacian Cioloș, a declarat, joi, la Digi24, că mandatul cu care va merge partidul său la negocieri este o formarea unei majorități cu PNL și UDMR, dar cu alt nume de premier decât Florin Cîțu. ”Dacă asta e problema, că nu există decât Florin Cîțu, noi putem face propuneri. Pot să fiu și eu, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă”, a declarat Cioloș.

După decizia PNL de a merge tot cu Florin Cîțu, liderul USR și-a nuanțat declarațiile. Întrebat de G4Media.ro dacă va face luni o propunere de premier și care va fi aceea, Dacian Cioloș a declarat:

Noi nu insistăm pentru propunerea noastră de premier, ci pentru o soluție viabilă de refacere a coaliției. Și doar în acest context, disponibilitatea noastră de a propune si premier trebuie văzută ca dorința de a contribui la o soluție. Însă înțelegem că PNL are prima opțiune de a propune premier. Evident, altul decât Cîtu, care a picat în Parlament”, a declarat Cioloș pentru G4Media.ro.

Întrebat dacă USR ia în calcul varianta de a nu se prezenta cu o propunere de premier, Cioloș a precizat: ”Vom spune că avem disponibilitatea unei nominalizări, dar în prealabil asta ar trebui să aibă în spate o majoritate. PNL rămâne mut deocamdată la sugestiile noastre de a discuta alternative. (…) Facem o propunere doar dacă asta poate ajuta la reconstituirea majoritatii cu PNL și UDMR. Nu ne e clar ce vrea PNL, dacă e strategia « totul pentru Cîtu » sau chiar vor să gasim o solutie.”

De notat că liderul USR nu s-a mai referit la varianta Cioloș, Ghinea sau Drulă drept posibile propuneri.

PSD a anunțat că decide abia luni dacă se va prezenta sau nu la Cotroceni. În caz că se va prezenta, liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat deja că va propune varianta unui guvern de specialiști care să pregătească alegerile anticipate. Acest guvern ar urma să funcționeze în viziunea PSD maxim până în luna martie, dar fără Florin Cîțu.

Co-președintele AUR, George Simion, a anunțat că discută cu Marcel Ciolacu varianta guvernului de specialiști, care să pregătească alegerile anticipate. O variantă de premier ar fi, potrivit liderului AUR, Călin Georgescu. Personaj promovat în special de cercurile pro-rusești din România, Georgescu a publicat în 2020 un clip pe Facebook în care spune că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”.

În fine, UDMR a anunțat că va participa la consultări iar Kelemen Hunor a declarați că a discutat cu liderii Uniunii:  „Reacțiile oamenilor ne confirmă faptul că am lucrat bine, trebuie să rămânem la guvernare”. Liderul UDMR n-a precizat condițiile pentru a rămâne la guvernare și în ce formulă de coaliție. El precizat doar că actuala criză politică trebuie rezolvată ”cât mai curând posibil” și că  ”situația pandemică poate fi gestionată doar de un guvern puternic”.

Dacă pozițiile partidelor se păstrează până luni iar negocierile politice nu vor avansa, este foarte probabil ca prima rundă de consultări la Cotroceni să se încheie fără ca cele trei mari partide să avanseze vreun nume pentru funcția de prim-ministru.

În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis ar urma să convoace runda a doua de consultări.

Sursa: g4media.ro

Publicitate

Actualitate

Pensie 2021: Care este noua formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei. Ce înseamnă punct de referință

Publicat

în

Pensie 2021: Care este noua formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei. Ce înseamnă punct de referință

O nouă formulă de calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei se va aplica începând din 2021, anul intrării în vigoare a noii legi a pensiilor.

Noua lege introduce în formula de calcul a pensiilor noțiunea de punct de referință, care, în 2021, va avea o valoare de 75 de lei. Conform formulei de calcul, ”cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință”.

Ce înseamnă punct de referință

Electrica Furnizare Discount

Punctul de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie, care este acum de 1.100 lei, și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, adică 25.

Tot până în 2021, ar urma să crească inclusiv valoarea punctului de pensie, după cum urmează:

– 1.775 de lei până la 1 septembrie 2020,

– 1.875 de lei până la 1 septembrie 2021.

În același timp, începând din 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat, arată Avocatnet.

Formula de calcul

Anterior adoptării acestei legi, cuantumul pensiei era stabilit prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La rândul lui, punctajul mediu era determinat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.

Prin urmare, noua formulă de calcul va fi ușor diferită de cea folosită anterior. „Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, se arată în noua lege.

Ce pensii vor fi recalculate

Noua lege a pensiilor prevede mai multe situații de recalculare a pensiilor. Astfel, potrivit documentului, „pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, scrie în lege.

Dacă după recalculări va rezulta o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, atunci se va păstra cel mai avantajos cuantum, mai scrie în document. Totuși, oricare cuantum ar fi mai avantajos, pensia recalculată nu va putea fi mai mică decât nivelul pensiei minime. Se vor produce și următoarele transformări:

– pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă,

– pensiile anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă,

– la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limită de vârstă. Transformarea se va face din oficiu, cu acordarea pensiei mai avantajoase.

Pensie anticipată

Începând din 1 septembrie 2021, va exista numai un singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum sunt două tipuri. Mai exact, dacă acum avem pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), în viitor vom avea numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).

Astfel, viitoarea pensie anticipată se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare și va putea fi solicitată de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, potrivit prevederilor noii legi

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Creșterea prețului la benzină şi motorină, analizată de Consiliul Concurenței: Ce este monitorul preţurilor pentru carburanţi

Publicat

în

Creșterea prețului la benzină şi motorină, analizată de Consiliul Concurenței: Ce este monitorul preţurilor pentru carburanţi

În cursul zilei de luni, 18 octombrie, Consiliul Concurenței a anunțat că are în derulare o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, în cadrul acestui studiu, declanșat la începutul lunii septembrie, autoritatea de concurență solicită informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu, scrie Mediafax.

În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

Electrica Furnizare Discount

De altfel, comercializarea carburanților atât angro, cât și cu amănuntul a fost în mod constat în atenția Consiliului Concurenței. Reprezentanții instituției susțin că autoritatea de concurență a sancționat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

De asemenea, aceștia reamintesc că autoritatea de concurență a sancționat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Consiliul Concurenței precizează că a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.

„Pentru a stimula concurența pe piața comercializării carburanților, autoritatea de concurență a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară. Monitorul preţurilor pentru carburanţi este valabil atât sub formă de aplicație web, www.monitorulpreţurilor.info, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor”, se mai arată în comunicat.

Sursa: dcbusiness.ro

Citește mai mult

Actualitate

Primele declarații ale expertului OMS în România: „O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile”

Publicat

în

Primele declarații ale expertului OMS în România: „O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile”

Expertul OMS Heather Papowitz, care a sosit în România pentru a ajuta autoritățile în lupta cu pandemia de coronavirus a făcut primele declarații de presă, conform romaniatv.net.

Expertul susține că ”toată lumea” trebuie să se implice pentru a combate pandemia.

”Sunt încântată să fiu aici și să ofer ajutor autorităților din România. Trebuie să se implice toată lumea, de la guvernanți, la instituțiile publice și până la cetățeni. Sunt încântată să lucrez cu autoritățile din România și cu părțile – cheie pentru a aborda problema nivelului scăzut de vaccinare împotriva COVID-19 în țară. O prioritate urgentă este creșterea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile, reducerea riscului de spitalizare și deces și ameliorarea presiunii asupra sistemului de sănătate”, a declarat Heather Papowitz, expertul OMS venit în România.

Electrica Furnizare Discount

OMS va colabora îndeaproape cu Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Controlul Bolilor Transmisibile pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație, a anunțat grupul de comunicare al CNCAV.

Sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare