Rămâi conectat

Actualitate

Cu ce propuneri de premier merg partidele luni la Cotroceni. PSD și AUR propun un guvern de specialiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cu ce propuneri de premier merg partidele luni la Cotroceni. PSD și AUR propun un guvern de specialiști

Președintele Klaus Iohannis a convocat prima rundă de consultări cu partidele politice pentru luni, 11 octombrie, la șase zile distanță de la căderea guvernului, dar există deja premisele ca nici unul dintre cele trei mari partide, PNL, USR și PSD, să nu facă o propunere concretă de prim-ministru.

Șeful statului a anunțat deja că este foarte posibil să existe două runde de consultări.

Cabinetul Cîțu a căzut marți, 5 octombrie, în Parlament, cu cel mai mare vot înregistrat vreodată pentru o moțiune de cenzură: 281 de voturi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Liberalii au decis joi seară că îl vor propune tot pe  Florin Cîțu pentru funcția de premier iar vineri după amiază au revenit cu precizări: vor merge tot cu liderul PNL dacă va strânge o majoritate, dacă nu vor participa la consultări fără să facă o propunere.

Liderul USR, Dacian Cioloș, a declarat, joi, la Digi24, că mandatul cu care va merge partidul său la negocieri este o formarea unei majorități cu PNL și UDMR, dar cu alt nume de premier decât Florin Cîțu. ”Dacă asta e problema, că nu există decât Florin Cîțu, noi putem face propuneri. Pot să fiu și eu, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă”, a declarat Cioloș.

După decizia PNL de a merge tot cu Florin Cîțu, liderul USR și-a nuanțat declarațiile. Întrebat de G4Media.ro dacă va face luni o propunere de premier și care va fi aceea, Dacian Cioloș a declarat:

Noi nu insistăm pentru propunerea noastră de premier, ci pentru o soluție viabilă de refacere a coaliției. Și doar în acest context, disponibilitatea noastră de a propune si premier trebuie văzută ca dorința de a contribui la o soluție. Însă înțelegem că PNL are prima opțiune de a propune premier. Evident, altul decât Cîtu, care a picat în Parlament”, a declarat Cioloș pentru G4Media.ro.

Întrebat dacă USR ia în calcul varianta de a nu se prezenta cu o propunere de premier, Cioloș a precizat: ”Vom spune că avem disponibilitatea unei nominalizări, dar în prealabil asta ar trebui să aibă în spate o majoritate. PNL rămâne mut deocamdată la sugestiile noastre de a discuta alternative. (…) Facem o propunere doar dacă asta poate ajuta la reconstituirea majoritatii cu PNL și UDMR. Nu ne e clar ce vrea PNL, dacă e strategia « totul pentru Cîtu » sau chiar vor să gasim o solutie.”

De notat că liderul USR nu s-a mai referit la varianta Cioloș, Ghinea sau Drulă drept posibile propuneri.

PSD a anunțat că decide abia luni dacă se va prezenta sau nu la Cotroceni. În caz că se va prezenta, liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat deja că va propune varianta unui guvern de specialiști care să pregătească alegerile anticipate. Acest guvern ar urma să funcționeze în viziunea PSD maxim până în luna martie, dar fără Florin Cîțu.

Co-președintele AUR, George Simion, a anunțat că discută cu Marcel Ciolacu varianta guvernului de specialiști, care să pregătească alegerile anticipate. O variantă de premier ar fi, potrivit liderului AUR, Călin Georgescu. Personaj promovat în special de cercurile pro-rusești din România, Georgescu a publicat în 2020 un clip pe Facebook în care spune că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”.

În fine, UDMR a anunțat că va participa la consultări iar Kelemen Hunor a declarați că a discutat cu liderii Uniunii:  „Reacțiile oamenilor ne confirmă faptul că am lucrat bine, trebuie să rămânem la guvernare”. Liderul UDMR n-a precizat condițiile pentru a rămâne la guvernare și în ce formulă de coaliție. El precizat doar că actuala criză politică trebuie rezolvată ”cât mai curând posibil” și că  ”situația pandemică poate fi gestionată doar de un guvern puternic”.

Dacă pozițiile partidelor se păstrează până luni iar negocierile politice nu vor avansa, este foarte probabil ca prima rundă de consultări la Cotroceni să se încheie fără ca cele trei mari partide să avanseze vreun nume pentru funcția de prim-ministru.

În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis ar urma să convoace runda a doua de consultări.

Sursa: g4media.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină

Profi și Metro retrag de pe piaţă mai multe loturi de porumb prăjit, contaminate cu aflatoxină, potrivit unor anunţuri ale ANSVSA. Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.


Profi informează că Mogyi România a inițiat retragerea de la vânzare rechemarea de la client a produselor Mexicorn cu sare 70g Lot 240110, Mexicorn cu chilli, 70g Lot 231110 și Lot 231221, ca urmare a detectării aflatoxinei.

„Se recomandă persoanelor care dețin produsul descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin în perioada 08.06.2023 – 23.06.2023 inclusiv, urmând să primească în schimb un același tip de produs din alt lot, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis, joi, Profi, potrivit unui anunţ pe site-ul oficial al ANSVSA.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, Metro anunţă că a fost notificat de către același furnizor să înceapă retragerea de la vânzare și de la clienți a produselor 70g Mexicorn cu chilli și 70g Mexicorn cu sare, din cauza identificării unei contaminări cu aflatoxină.

Cumpărătorii sunt sfătuiţi să nu consume produsele şi să le returneze până în 26 iunie, urmând să primească înapoi banii.
În luna mai a.c., asociaţia ungară din domeniul biocombus­tibi­lilor atrăgea atenţia asupra problemelor provo­cate de recolta de porumb de anul trecut, care a înregistrat niveluri de aflatoxină peste media de siguranţă a UE, scria Budapest Business Journal. Potrivit asociaţiei, interdicţiile im­puse de guvern asupra importurilor din Ucraina a înrăutăţit situaţia.

Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

WhatsApp lansează „canale” de comunicare publică: Cum va funcționa noul serviciu

Ziarul Unirea

Publicat

în

WhatsApp lansează „canale” de comunicare publică: Cum va funcționa noul serviciu

Aplicația WhatsApp va introduce „canale” care vor permite organizaţiilor să comunice public cu un număr mare de abonaţi, o dezvoltare semnificativă pentru mesageria renumită până acum pentru protejarea confidenţialităţii conversaţiilor utilizatorilor săi, relatează AFP.

„Suntem încântaţi să vă prezentăm canalele WhatsApp, o modalitate simplă, fiabilă şi privată de a primi informaţii importante de la persoane şi organizaţii pe platforma noastră”, a anunţat joi filiala Meta (Facebook, Instagram), într-un comunicat de presă online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această nouă funcţie va fi testată mai întâi în Singapore şi Columbia, înainte de a fi lansată în alte ţări.

Utilizatorii vor putea găsi canalele care îi interesează într-o filă nouă, numită „Actus”, separată de discuţiile cu contactele şi grupurile lor.

Administratorii canalelor nu vor putea adăuga abonaţi. Ei vor comunica „într-un singur sens”, trimiţând mesaje, fotografii, videoclipuri, stickere şi sondaje.

Meta a precizat că printre organizaţiile partenere se vor număra Comitetul Internaţional de Salvare (IRC), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi echipele de fotbal FC Barcelona şi Manchester United.

Acest nou serviciu ar trebui să permită grupului californian să relanseze sistemul de mesagerie ultra-popular în anumite regiuni ale lumii (în special în Africa şi America Latină), dar mult mai puţin popular în Statele Unite.

Gigantul reţelelor sociale a traversat un an dificil în 2022, cu prima scădere a veniturilor sale din publicitate de la intrarea sa pe Bursă în 2012.

Canalele îi vor permite să ofere mărcilor o nouă modalitate de a comunica cu consumatorii.

În ceea ce priveşte securitatea şi confidenţialitatea, abonaţii nu vor vedea numerele de telefon ale altor persoane din audienţă, iar opţiunile lor de canale vor fi private. Conţinutul postat va dispărea după 30 de zile.

„Canalele WhatsApp vor avea drept scop să devină cea mai sigură funcţie de mesagerie publică disponibilă şi să continue să ofere un nivel de confidenţialitate la nivelul aşteptărilor utilizatorii aplicaţiei”, a mai spus compania.

„Deoarece canalele urmăresc să ajungă la un public larg”, ele nu vor fi criptate în mod implicit, aşa cum sunt conversaţiile private, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Meta intenţionează să ofere canalelor criptare end-to-end în anumite cazuri, de exemplu pentru asociaţii non-profit sau în domeniul sănătăţii.

Acest tip de criptare garantează că mesajele pot fi citite doar de expeditor şi destinatar.

WhatsApp, achiziţionată de Facebook în 2014, şi-a construit reputaţia pe această funcţionalitate, la fel ca Signal şi Telegram, mesagerii rivale.

Sursa: stiri.tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CALENDAR NOU pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Când se vor susține probele

Ziarul Unirea

Publicat

în

CALENDAR NOU pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Când se vor susține probele

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat joi o serie de schimbări în calendarul educațional, modificările fiind necesare în urma grevei generale din învățământ.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți

Acestea sunt noile calendare pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, așa cum rezultă din anunțurile ministrului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendar nou Bacalaureat:

• Până în 13 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
• Până în 13 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C
• 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
• 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
• 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
• 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
• 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
• 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
• 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți

Calendar nou Evaluare Națională 2023:

Până în 13 iunie 2023 – Înscrierea la Evaluarea Națională 2023

19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare