Rămâi conectat

Actualitate

Cu ce propuneri de premier merg partidele luni la Cotroceni. PSD și AUR propun un guvern de specialiști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu ce propuneri de premier merg partidele luni la Cotroceni. PSD și AUR propun un guvern de specialiști

Președintele Klaus Iohannis a convocat prima rundă de consultări cu partidele politice pentru luni, 11 octombrie, la șase zile distanță de la căderea guvernului, dar există deja premisele ca nici unul dintre cele trei mari partide, PNL, USR și PSD, să nu facă o propunere concretă de prim-ministru.

Șeful statului a anunțat deja că este foarte posibil să existe două runde de consultări.

Cabinetul Cîțu a căzut marți, 5 octombrie, în Parlament, cu cel mai mare vot înregistrat vreodată pentru o moțiune de cenzură: 281 de voturi.

Liberalii au decis joi seară că îl vor propune tot pe  Florin Cîțu pentru funcția de premier iar vineri după amiază au revenit cu precizări: vor merge tot cu liderul PNL dacă va strânge o majoritate, dacă nu vor participa la consultări fără să facă o propunere.

Liderul USR, Dacian Cioloș, a declarat, joi, la Digi24, că mandatul cu care va merge partidul său la negocieri este o formarea unei majorități cu PNL și UDMR, dar cu alt nume de premier decât Florin Cîțu. ”Dacă asta e problema, că nu există decât Florin Cîțu, noi putem face propuneri. Pot să fiu și eu, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă”, a declarat Cioloș.

După decizia PNL de a merge tot cu Florin Cîțu, liderul USR și-a nuanțat declarațiile. Întrebat de G4Media.ro dacă va face luni o propunere de premier și care va fi aceea, Dacian Cioloș a declarat:

Noi nu insistăm pentru propunerea noastră de premier, ci pentru o soluție viabilă de refacere a coaliției. Și doar în acest context, disponibilitatea noastră de a propune si premier trebuie văzută ca dorința de a contribui la o soluție. Însă înțelegem că PNL are prima opțiune de a propune premier. Evident, altul decât Cîtu, care a picat în Parlament”, a declarat Cioloș pentru G4Media.ro.

Întrebat dacă USR ia în calcul varianta de a nu se prezenta cu o propunere de premier, Cioloș a precizat: ”Vom spune că avem disponibilitatea unei nominalizări, dar în prealabil asta ar trebui să aibă în spate o majoritate. PNL rămâne mut deocamdată la sugestiile noastre de a discuta alternative. (…) Facem o propunere doar dacă asta poate ajuta la reconstituirea majoritatii cu PNL și UDMR. Nu ne e clar ce vrea PNL, dacă e strategia « totul pentru Cîtu » sau chiar vor să gasim o solutie.”

De notat că liderul USR nu s-a mai referit la varianta Cioloș, Ghinea sau Drulă drept posibile propuneri.

PSD a anunțat că decide abia luni dacă se va prezenta sau nu la Cotroceni. În caz că se va prezenta, liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat deja că va propune varianta unui guvern de specialiști care să pregătească alegerile anticipate. Acest guvern ar urma să funcționeze în viziunea PSD maxim până în luna martie, dar fără Florin Cîțu.

Co-președintele AUR, George Simion, a anunțat că discută cu Marcel Ciolacu varianta guvernului de specialiști, care să pregătească alegerile anticipate. O variantă de premier ar fi, potrivit liderului AUR, Călin Georgescu. Personaj promovat în special de cercurile pro-rusești din România, Georgescu a publicat în 2020 un clip pe Facebook în care spune că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”.

În fine, UDMR a anunțat că va participa la consultări iar Kelemen Hunor a declarați că a discutat cu liderii Uniunii:  „Reacțiile oamenilor ne confirmă faptul că am lucrat bine, trebuie să rămânem la guvernare”. Liderul UDMR n-a precizat condițiile pentru a rămâne la guvernare și în ce formulă de coaliție. El precizat doar că actuala criză politică trebuie rezolvată ”cât mai curând posibil” și că  ”situația pandemică poate fi gestionată doar de un guvern puternic”.

Dacă pozițiile partidelor se păstrează până luni iar negocierile politice nu vor avansa, este foarte probabil ca prima rundă de consultări la Cotroceni să se încheie fără ca cele trei mari partide să avanseze vreun nume pentru funcția de prim-ministru.

În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis ar urma să convoace runda a doua de consultări.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea