Rămâi conectat

Actualitate

Cu cât va crește prețul la țigări de la 1 aprilie: Cum justifică autoritățile majorarea accizelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cu cât va crește prețul la țigări de la 1 aprilie: Cum justifică autoritățile majorarea accizelor

În noiembrie 2020, Parlamentul a adoptat un proiect de lege de modificare a codului fiscal, care a primit pe ultima sută de metri şi un amenament de creştere a accizei la ţigarete la 546 de lei pe mia de bucăţi începând cu 1 ianuarie 2021 şi apoi la 564 de lei doar 3 luni mai târziu, de la 1 aprilie.

Autorităţile justifică majorarea accizelor la ţigarete prin faptul că trebuie evitată declanşarea infringementului împotriva României pe motiv că în ţară acciza globală pe ţigarete nu reprezintă cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, aşa cum prevede Directiva 2011/64/UE.

Astfel, majoritatea pachetelor de ţigări se vor ascumpi de la 1 aprilie cu circa 50 de bani, preţul de vânzare fiind în medie de 19,50 lei şi chiar şi peste 24 lei în anumite cazuri.

80% din acest preţ final reprezintă accize, TVA şi alte taxe plătite statului de producători.

În 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro. În 2020, sectorul tutunului a devenit cel mai solid contribuabil pentru statul român.

Contrabanda cu ţigarete s-a aflat la un minim istoric în ianuarie, ceea ce înseamnă că piaţa legală a crescut considerabil faţă de anii precedenţi, crescând astfel şi sumele plătite statului.

Piaţa neagră a ţigaretelor se situează în ianuarie 2021 la 8,6% din totalul consumului, în uşoară scădere faţă de noiembrie anul trecut (9,2%), conform companiei Novel Research. Contrabanda continuă să se menţină astfel la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

„În ianuarie 2021, piaţa neagră a înregistrat cea mai mare scădere în regiunea sud-vest, şi anume 8,2 p.p. până la 3,5%. Cu toate că în nord-est comerţul ilegal scade cu 6,4 p.p. până la 22,3%, regiunea continuă şi în ianuarie să deţină cea mai mare pondere a produselor provenite din contrabandă, comparativ cu restul zonelor ţării. Creşteri semnificative sunt notate în sud-est (5,5 p.p. până la 8,8%) şi nord-vest (plus 3,1 p.p. până la 16,2%). Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea „cheap whites” creşte cu 11,1 p.p. până la peste 54%, Moldova scade cu 3,2 p.p. până la 9,4%, iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante faţă de noiembrie 2020”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea