// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Criza imunoglobulinei continuă: Medicamentele aduse în țară acum două săptămâni stau în depozit și nu au ajuns încă la pacienți

Criza imunoglobulinei, declanșată în vara anului trecut, continuă și la aproape o lună și jumătate după ce ministrul Sănătății a anunțat activarea Mecanismului internațional de protecție civilă. Primele medicamente aduse în țară prin acest mecanism, la finalul lunii martie – 3.850 de doze de imunoglobulină din Austria – nu au fost încă distribuite către spitale și se află și acum în depozitul Unifarm, au declarat, pentru HotNews.ro, reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Ministerul Sănătății confirmă că o parte dintre medicamentele aduse în țară pe 31 martie nu au ajuns încă în spitale și anunță că acestea vor fi livrate zilele următoare. Ministerul Sănătății a confirmat că imunoglobulina adusă în țară pe 31 martie, în urma activării Mecanismului de protecție civilă, a fost distribuită doar parțial către spitale, „pentru tratamentul cazurilor grave”. Ministerul nu precizează ce cantitate a fost distribuită dintre cele 3.850 de doze și ce cantitate se află încă în depozitul Unifarm, dar promite că livrarea către spitale a imunoglobulinei care nu a fost încă distribuită se va face zilele următoare.

„Cele 3.850 de doze sunt încă la Unifarm. Au ajuns in țară, dar distribuția nu a început”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții asociațiilor de pacienți. Ei spun că nu au primit explicații privind motivele pentru care distribuția întârzie și nici nu li s-a comunicat când vor ajunge la ei aceste medicamente.

„A ajuns si imunoglobulina din Austria, adusă prin mecanismul de protecție civilă. Colegii s-au întors si urmează distribuția. Ne ținem întotdeauna promisiunile” – este anunțul postat pe 31 martie pe pagina de Facebook a Companiei Naționale Unifarm, distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătății.

Dublă întârziere la cele 3.850 de doze: și la sosirea în țară, și la distribuirea către spitale

Imunoglobulina adusă în țară pe 31 martie prin Mecanismul de protecție civilă provine de la Crucea Roșie din Austria. Cele 3.850 de doze au ajuns și ele în România cu întârziere și în cantitate mai mică decât promiseseră inițial autoritățile: potrivit declarațiilor oficialilor din Ministerul Sănătății, 10.000 de doze de imunoglobulină din Austria erau așteptate să soseacă în țară prin Mecanismul european de protecție civilă încă din săptămâna 19-25 martie, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

HotNews.ro a încercat să îl contacteze atât telefonic, cât și prin sms pe directorul Unifarm, Adrian Ionel, pentru o explicație privind motivele pentru care distribuția imunoglobulinei întârzie și când va începe aceasta, însă directorul Unifarm nu a furnizat niciun răspuns până la data publicării acestui articol.Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, la finalul lunii martie, că nu sunt probleme legate de livrarea dozelor de imunoglobulină și că întârzierile au fost cauzate de procedurile care trebuie respectate odată cu declanșarea Mecanismului european de protecție civilă.

Pacienții care își permit cumpără de 9 luni medicamente din afara țării

Imunoglobulina lipsește din România încă din vara anului trecut. Anul acesta au intrat în țară doar 2.600 de doze care au ajuns la pacienți, cantitate care nu este suficientă nici măcar pentru o lună: 1.000 de doze de IGVena și 600 de flacoane de Intratect la începutul lunii februarie și încă 1.000 de doze de Intratect la final de martie.

În afara acestora au mai intrat în țară doar cele 3.850 de doze de Octagam prin Mecanismul de protecție civilă, la finalul lunii martie, care nu au ajuns însă la pacienți.În tot acest timp, pacienții sunt nevoiți de luni de zile să își cumpere imunoglobulină din Ungaria sau din Bulgaria, cei care își permit, chiar dacă, teoretic, tratamentul ar trebui să fie 100% compensat în România.

Ministrul Sorina Pintea a anunțat pe data de 5 martie că România a activat mecanismul de protecție civilă în cazul imunoglobulinei, medicament care lipsește de pe piață din vara anului trecut: „Am considerat că nu mai avem timp. România are nevoie de acest medicament în acest moment”, spunea pe 5 martie Sorina Pintea, adăugând că „din estimarile primite de la Casa de Asigurari de Sănătate, avem nevoie de 5.000 de fiole de 2, 5 mg lunar”.

Imunoglobulina, un medicament scump

Imunoglobulinele sunt substanțe obținute din plasmă sanguină umană și sunt medicamente esențiale pentru pacienții cu imunodeficiențe primare și boli autoimune. În lipsa administrării lor, pacienții dependenți de imunoglobulină riscă să nu își mai poată desfașura activitatea, să fie imobilizați la pat și, în cele din urmă, sunt în pericol de moarte. În plus, orice virus, inclusiv o banală răceală, le poate fi fatal. De asemenea, medicii atrag atenția că, în lipsa tratamentului, pacienții cu imunodeficiențe primare riscă să râmână cu sechele ireversibile din punct de vedere fizic.

Potrivit Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiente Primare (ARPID), în România sunt în jur de 500 de bolnavi care fac tratament cu imunoglobulină, o parte dintre ei copii. O a doua categorie – câteva sute – sunt pacienții cu boli autoimune. Dacă pacienții cu imunodeficiențe primare depind de imunoglobulină la fel cum pacienții cu diabet sunt dependenți de insulină, în cazul celor cu boli autoimune, tratamentul cu imunoglobulină este necesar în situații de criză. Tratamentul cu imunoglobulină este, teoretic, 100% compensat în România.

Pentru cei dispuși să îl cumpere, un flacon de 5 grame se vinde, în medie, cu 1.000 de lei (în Germania ajunge la 470 de euro). În functie de înălțime și de greutate, un pacient are nevoie de la 10 grame pe lună (un copil mic) până la 125 de grame (un adult), explică Otilia Stângă, vicepreședintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare și mama unei fetițe de 12 ani care suferă de imunodeficiență primară.

Cum a dispărut imunoglobulina din România

Imunoglobulinele se află pe lista de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății (medicamente considerate necesare în fiecare țară din lume) și au ajuns și pe lista medicamentelor esențiale din România în toamna anului 2016 (prin Hotărârea de Guvern nr. 800/2016 pentru aprobarea Metodologiei privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România). Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, explica, la acea vreme, că scopul acestei masuri era ca medicamentele esențiale din lista OMS să fie prezente pe piața romanescă în cantități suficiente, iar importurile în procedură de nevoi speciale (la prețuri mult mai mari decat cele obișnuite) să poată fi evitate.

În cazul imunoglobulinelor, numărul pacienților care au nevoie de acest tratament nu este foarte mare în România (câteva sute), astfel că producătorii care aduc medicamentele în țară nu sunt motivați de profit, daca prețul este unul redus. În 2016, Guvernul a decis majorarea prețurilor lor, pentru a reduce astfel riscul ca ele să dispară din țară. Fostul ministru Vlad Voiculescu a introdus pe lista medicamentelor esențiale medicamentele considerate esentiale de Organizatia Mondială a Sănătății. Pretul acestora a crescut de la cel mai mic preț european la media celor mai mici trei prețuri europene – o creștere mică, dar suficientă pentru a îi motiva pe producători să aducă medicamentele în România.

Sursa: hotnews.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Criza imunoglobulinei continuă: Medicamentele aduse în țară acum două săptămâni stau în depozit și nu au ajuns încă la pacienți

  1. Costelis 17.04.2018 la 15:10

    Nu e nici o graba pt cei din parlament, guvern..Ei se trateaza in Austria, Germania. ..etc