Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Criză a medicamentelor pentru bolnavii cronici: „De mai bine de 10 ani nu am mai avut asemenea situaţii”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Criză a medicamentelor pentru bolnavii cronici: „De mai bine de 10 ani nu am mai avut asemenea situaţii”

România ar putea avea de a face cu o posibilă criză a medicamentelor în spitale. Declarațiile au fost făcute de către directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu.

Este vorba de această dată de tratamentele pentru bolnavii cronici care ar urma în foarte scurt timp să nu se mai găsească în spitale. Unităţile medicale nu pot achiziţiona la momentul de față aceste medicamente. Asta pentru că nu au bani, nu au primit din partea Guvernului. Rectificarea bugetară nu a fost realizată.

„Din păcate situaţia aceasta am mai trăit-o cu foarte mulţi ani în urmă, pe timpul primei crize financiare, în perioada 2008-2010 când din cauza întârzierilor la plată şi din cauza întârzierilor privind finanţarea spitalelor s-au produs disfuncţionalităţi absolut asemănătoare cu cele de astăzi. De mai bine de 10 ani nu am mai avut asemenea situaţii, dar, din păcate, văd că ele revin”, a declarat Dan Zaharescu, miercuri seară, 11 octombrie, la Medika TV.

Potrivit informațiilor oficiale, spitalele din România nu au mai făcut achiziţii de medicamente de câteva luni. „Pe de-o parte sunt întârzierile la plată pentru medicamente în farmacii. Deja s-a depăşit cu mult perioada de 120 de zile care să zicem că ar fi fost perioada maximă care ar fi putut fi acceptată ca întârziere la plăţi.

Pe de altă parte, avem nişte blocaje la nivelul spitalelor care nu au mai făcut achiziţii de câteva luni bune, deoarece nu au primit filele de buget. Cu toţii ştim că procedurile de achiziţie în spitale sunt laborioase, durează destul de mult. Dacă spitalele nu au avut bani, nu au putut să completeze. Şi sunt categorii variate de pacienţi cu boli cronice care sunt afectaţi de această situaţie, din păcate”, a mai spus Zaharescu.
În spitale nu se vor mai găsi tratamente

În cadrul intervenției televizate, Zaharescu a fost întrebat cum vede această situație în viitorul apropiat. Oficialul a specificat faptul că medicamente sunt pe piaţă. Însă, la momentul de față, acestea nu pot ajunge la pacienţi din cauza lipsei de finanţare. „Medicamentele sunt în depozite, sunt pe piaţă, dar ele nu pot să ajungă la pacienţi din lipsa acestei finanţări.

S-a încercat o deblocare a situaţiei la sfârşitul lunii septembrie, ne-am pus mari speranţe că lucrurile se vor pune în mişcare cu această ocazie, dar din păcate fără o rectificare bugetară care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii august, din cauza situaţiei economice cu care se confruntă România şi datorită faptului că bugetul naţional trebuie să fie cumva echilibrat, s-a produs această întârziere în rectificarea bugetului naţional şi fără o rectificare nu se poate ieşi din acest blocaj. E vorba că spitalele nu au linii de finanţare ca să organizeze licitaţii ca să cumpere medicamentele”, a mai precizat Dan Zaharescu în cadrul intervenției televizate.
Unde vor ajunge medicamentele?

Mai departe, Zaharescu a fost întrebat cu referire la un alt scenariu. Ei bine, acesta a discutat despre posibilitatea ca aceste medicamente ar putea fi trimise în alte ţări care dețin un buget mai mare. Zaharescu a exclus, categoric, această idee. „Nu, nu se pune această problemă, nicidecum.

Situaţia este sub control din acest punct de vedere, medicamentele sunt pentru pacienţii români, dar atâta vreme cât procedurile administrative nu pot fi îndeplinite din cauza acestui blocaj financiar nu se poate avansa. La nivelul farmaciilor sunt asigurate liniile de aprovizionare cu medicamente, dar la nivelul spitalelor, situaţia este din ce în ce mai complicată”, a adăugat Dan Zaharescu, citat de spotmedia.ro.

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea