Crin Antonescu: Miercuri încep lucrările Comisiei Parlamentare pentru revizuirea Constituţiei
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că etapa esenţială a consultării populare se încheie odată cu prezentarea raportului de către Forumul constituţional, el arătând că de miercuri vor începe lucrările Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei.
„Suntem la capătul primei etape, o etapă decisivă, esenţială, anume această consultare cât mai largă a opiniei publice, a segmentelor reprezentative din opinia publică în legătură cu tema unei revizuiri a Constituţiei. E o etapă esenţială cea care se încheie cu alcătuirea raportului Forumului constituţional”, a spus Antonescu.
El a anunţat că de miercuri încep lucrările Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei pornind de la viziunea, propunerile şi amendamentele înaintate de partidele parlamentare, în reprezentativitatea lor conferită de mandatul popular şi, pe de altă parte, de la „colecţia bogată” de opţiuni adunate din societate şi din mediul academic.
„Comisia va lucra cu intensitate, iar ceea ce este esenţial între aceste două etape – depunerea raportului Forumului şi începerea lucrărilor în comisie – este ca noi să putem face efortul de a gândi, dezbate, decide cu o oarecare înţeleaptă distanţă de emoţia jocului politic al zilei”, a spus Antonescu.
El a arătat că legea fundamentală nu se modifică pentru o persoană sau pentru mai multe persoane, pentru un actor politic sau altul, pentru un partid politic sau altul sau în funcţie de o conjunctură politică existentă la un moment dat.
Potrivit lui Antonescu, Constituţia va fi revizuită ţinând cont de experienţă, de modul de funcţionare a vechii Constituţii, de toate ameninţările care pot fi imaginate şi de toate variantele care pot fi imaginate pentru ca România să aibă o Constituţie mai clară, pentru a lăsa cât mai puţin loc conjuncturilor şi pentru a nu mai aduce Curtea Constituţională în situaţia de a suplini Constituţia sau lacunele sau zonele de echivoc prin hotărâri.
Antonescu a pledat pentru o Constituţie care să aducă la zi tot ce a însemnat în ultimul deceniu evoluţia din societatea românească, în peisajul internaţional sau în modul românilor de a înţelege şi de a practica democraţia.
„Nu sunt atât de optimist încât să-mi închipui că am putea discuta detaşaţi de orice apartenenţă politică, de orice interes politic. Până la urmă e normal să facem acest lucru, pentru că asta reprezentăm noi, partidele parlamentare, o anumită viziune, opţiuni inclusiv în materie constituţională. Cred că speranţa noastră a tuturor e să avem o revizuire care să dureze cel puţin cât cea precedentă”, a spus Antonescu.
Sursa: Mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]