Crin Antonescu: Miercuri încep lucrările Comisiei Parlamentare pentru revizuirea Constituţiei

CrinPreşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că etapa esenţială a consultării populare se încheie odată cu prezentarea raportului de către Forumul constituţional, el arătând că de miercuri vor începe lucrările Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei.

„Suntem la capătul primei etape, o etapă decisivă, esenţială, anume această consultare cât mai largă a opiniei publice, a segmentelor reprezentative din opinia publică în legătură cu tema unei revizuiri a Constituţiei. E o etapă esenţială cea care se încheie cu alcătuirea raportului Forumului constituţional”, a spus Antonescu.

El a anunţat că de miercuri încep lucrările Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei pornind de la viziunea, propunerile şi amendamentele înaintate de partidele parlamentare, în reprezentativitatea lor conferită de mandatul popular şi, pe de altă parte, de la „colecţia bogată” de opţiuni adunate din societate şi din mediul academic.

INFORMARE COVID-19

„Comisia va lucra cu intensitate, iar ceea ce este esenţial între aceste două etape – depunerea raportului Forumului şi începerea lucrărilor în comisie – este ca noi să putem face efortul de a gândi, dezbate, decide cu o oarecare înţeleaptă distanţă de emoţia jocului politic al zilei”, a spus Antonescu.

El a arătat că legea fundamentală nu se modifică pentru o persoană sau pentru mai multe persoane, pentru un actor politic sau altul, pentru un partid politic sau altul sau în funcţie de o conjunctură politică existentă la un moment dat.

Potrivit lui Antonescu, Constituţia va fi revizuită ţinând cont de experienţă, de modul de funcţionare a vechii Constituţii, de toate ameninţările care pot fi imaginate şi de toate variantele care pot fi imaginate pentru ca România să aibă o Constituţie mai clară, pentru a lăsa cât mai puţin loc conjuncturilor şi pentru a nu mai aduce Curtea Constituţională în situaţia de a suplini Constituţia sau lacunele sau zonele de echivoc prin hotărâri.

Antonescu a pledat pentru o Constituţie care să aducă la zi tot ce a însemnat în ultimul deceniu evoluţia din societatea românească, în peisajul internaţional sau în modul românilor de a înţelege şi de a practica democraţia.

„Nu sunt atât de optimist încât să-mi închipui că am putea discuta detaşaţi de orice apartenenţă politică, de orice interes politic. Până la urmă e normal să facem acest lucru, pentru că asta reprezentăm noi, partidele parlamentare, o anumită viziune, opţiuni inclusiv în materie constituţională. Cred că speranţa noastră a tuturor e să avem o revizuire care să dureze cel puţin cât cea precedentă”, a spus Antonescu.

Sursa: Mediafax.ro

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...