Rămâi conectat

Actualitate

Creșterea prețurilor la materialele de construcții a scumpit și relocarea Ambulatoriului în clădirea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creșterea prețurilor la materialele de construcții a scumpit și relocarea Ambulatoriului în clădirea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia

„Extinderea, modernizarea și dotarea în vederea relocării Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” va costa mai mult decât s-a crezut inițial, motivul fiind creșterea prețurilor la materialele de construcții.

Prin implementarea proiectului se dorește relocarea Ambulatoriului în incinta Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, modernizarea și extinderea clădirii pentru a răspunde cerințelor fluxurilor funcționale, dotarea cu echipamente medicale de specialitate în vederea conformării cerințelor legale cu privire la funcționarea ambulatoriilor, accesibilizarea clădirii ambulatoriului prin implementarea unor măsuri specifice nevoilor persoanelor cu dizabilități, creșterea numărului total de consultații acordate în ambulatoriu. În prezent, Ambulatoriul funcționează într-o clădire de pe strada Mușețelului.

În urma finalizării Proiectului tehnic, valoarea totală a investiției a crescut de la suma de 10.700.749,99 de lei cu TVA, aprobată la faza Studiu de Fezabilitate, la suma de 11.927.651,66 de lei cu TVA. Creșterea a fost justificată de creșterea manoperei în construcții, conform OUG 114 din 28 decembrie 2018, și creșterea prețurilor la materialele de construcții. Procedura de achiziție publică pentru execuție lucrări la obiectivul de investiții „Extindere, modernizare și dotare în vederea relocării Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” a fost organizată de două ori, fără a fi depusă nicio ofertă. Evaluarea valorii lucrărilor a fost realizată în perioada august-septembrie 2021, iar în ultima perioadă prețurile la materialele de construcții au crescut foarte mult, astfel că valoarea estimată a lucrărilor a fost subevaluată.

Ca atare, la începutul lunii aprilie, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a solicitat proiectantului actualizarea Devizului general la prețurile actuale, în contextul creșterii prețurilor la materialele de construcții, ținând cont de faptul că achiziția publică pentru execuție lucrări la obiectivul de investiție a fost organizată de două ori fără a fi depusă nicio ofertă. Câteva zile mai târziu, proiectantul a comunicat actualizarea valorii de investiții cu intervenție asupra prețurilor la materiale, manoperă, utilaje și transport pe categorii de lucrări, precum și prețul echipamentelor funcție de ofertele obținute. Astfel, Devizul general la faza Proiect Tehnic de execuție a fost actualizat în sensul creşterii valorii investiţiei de la suma de 11.927.651,66 de lei cu TVA la suma de 13.237.807,68 de lei cu TVA, diferența de 1.310.156,02 lei fiind considerată cheltuială neeligibilă ce va fi asigurată de către U.A.T. Județul Alba, din bugetul local. Suma necesară pentru C+M este de 5.824.076,10 lei inclusiv TVA.

În ședința de săptămâna trecută, consilierii județeni din Alba au aprobat indicatorii tehnico-economici actualizați pentru investiția sus menționată. În vederea realizării obiectivului de investiţii, U.A.T. Județul Alba va asigura finanțarea din bugetul local a cheltuielilor neeligibile rezultate, în valoare de 1.310.156,02 lei.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, fiind aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Alba nr. 297 din 18 noiembrie 2021. Contractul de finanțare a fost semnat în 17 septembrie 2019, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar, și Parteneriatul dintre U.A.T. Județul Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în calitate de beneficiar.

Marinela BRUMAR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea