Rămâi conectat

Cultură Educație

Crescătorii de animale preferă rasele de bovine pentru carne

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Aşa cum se ştie, agricultura în general şi creşterea animalelor sunt sectoare de activitate care pot revigora nivelul de trai al populaţiei de la ţară. Activitatea de însămânţări artificiale la nivelul judeţului Alba se desfăşoară într-un cadru organizat şi cu sprijinul a 108 operatori însămânţători acreditaţi şi autorizaţi anual de către ANARZ, prin Oficiul Judeţean de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, ne-a declarat Georgeta Vasiu, şeful OARZ Alba. Dintre aceştia, 79 sunt operatori cu liberă practică, 6 sunt angajaţi ai asociaţiilor locale, 11 sunt angajaţi ai primăriilor şi 12 operatori sunt angajaţi ai fermelor în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea.
La finele anului 2010, în contextul unei scăderi a efectivelor de animale, în zona de munte unde până nu demult activitatea de reproducţie se desfăşura preponderent prin montă naturală, s-a înregistrat un număr record de însămânţări artificiale şi asta datorită faptului că s-a reuşit înfiinţarea, în zona Munţilor Apuseni, a 23 de puncte de însămânţare artificială a vacilor, bine dotate. Datorită unei cereri crescute şi insuficient acoperite pe piaţă pentru carnea de vită, de consemnat ar fi faptul că în această zonă proprietarii de animale s-au orientat preponderent înspre însămânţarea animalelor lor cu tauri din rasele de carne.
Îmbunătăţirea raselor de animale poate fi făcută prin monte naturale sau prin însămânţare artificială (IA), cu material seminal provenit de la animale cu pedigree. Până la finele lunii trecute au fost achiziţionate de către Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Alba (AJCB), pentru a fi difuzate operatorilor însămânţători, 1.000 de doze de material seminal congelat (MSC), iar alte 2.242 de doze de MSC au fost procurate de către fermele mari din judeţ. În primele 2 luni au fost programate 4.032 de monte la vaci (2.040 IA), fiind realizate 4.278 de monte (2.403 IA), cu 246 mai multe (+363 IA). La viţele, în primele două luni din acest an au fost planificate 394 monte (193 IA), fiind realizate cu 528 monte (306 IA), cu 134 mai multe (113 IA). Crescătorii de animale şi specialiştii OARZ s-au gândit că vor rezulta 5.276 viţei (2.236 prin IA), dar s-au obţinut efectiv 5.611 viţei (2.518 prin IA, cu 335 mai mulţi (+282 IA). Singurul domeniu unde se observă o scădere a numărului de IA este la scroafe. Numărul montelor programate la scroafe a fost de 1.894 (115 IA), s-au realizat 1.917 monte (111 IA), ceea ce înseamnă o creştere a numărului total de monte cu 23, dar o scădere a IA, cu 4. Au rezultat 9.008 purcei (835 prin IA), cu 282 mai mulţi faţă de program (46 prin IA). Totodată, a crescut cu 1.332 numărul de miei obţinuţi:163.772 capete faţă de 162.440 miei programaţi.
O altă activitate a OARZ Alba este controlul oficial al performanţelor. Un prim pas spre normalizarea acestei activităţi s-a făcut prin depunerea de către AJCB Alba la ANARZ a dosarului privind acreditarea în vederea efectuării controlului oficial pentru producţia de lapte la specia bovine.
La finele lunii februarie, 1.089 capete de bovine din 15 exploataţii agricole au fost supuse controlului oficial pentru producţia de lapte, acesta făcându-se însă prin efortul material al proprietarilor de animale.
De asemenea, angajaţii OARZ desfăşoară o activitate susţinută în domeniul creşterii şi circulaţiei cabalinelor pe teritoriul judeţului Alba. Până la finele lunii februarie au fost identificaţi de către angajaţii OARZ Alba 8.707 exemplare de cai şi măgari. Pentru toţi caii identificaţi au fost completate paşapoarte, iar 7.586 de paşapoarte au fost distribuite proprietarilor.
„Cei 4 specialişti ai OARZ stau la dispoziţia crescătorilor de animale cu informaţii utile atât în ceea ce priveşte creşterea animalelor şi importanţa IA, cât şi cu alte informaţii referitoare la programele de finanţare de care aceştia pot beneficia, punându-se astfel accent şi pe latura consultativă în relaţia cu deţinătorii de animale”, a mai spus Georgeta Vasiu, şeful OARZ Alba.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea