Crescătorii de animale preferă rasele de bovine pentru carne
Aşa cum se ştie, agricultura în general şi creşterea animalelor sunt sectoare de activitate care pot revigora nivelul de trai al populaţiei de la ţară. Activitatea de însămânţări artificiale la nivelul judeţului Alba se desfăşoară într-un cadru organizat şi cu sprijinul a 108 operatori însămânţători acreditaţi şi autorizaţi anual de către ANARZ, prin Oficiul Judeţean de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, ne-a declarat Georgeta Vasiu, şeful OARZ Alba. Dintre aceştia, 79 sunt operatori cu liberă practică, 6 sunt angajaţi ai asociaţiilor locale, 11 sunt angajaţi ai primăriilor şi 12 operatori sunt angajaţi ai fermelor în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea.
La finele anului 2010, în contextul unei scăderi a efectivelor de animale, în zona de munte unde până nu demult activitatea de reproducţie se desfăşura preponderent prin montă naturală, s-a înregistrat un număr record de însămânţări artificiale şi asta datorită faptului că s-a reuşit înfiinţarea, în zona Munţilor Apuseni, a 23 de puncte de însămânţare artificială a vacilor, bine dotate. Datorită unei cereri crescute şi insuficient acoperite pe piaţă pentru carnea de vită, de consemnat ar fi faptul că în această zonă proprietarii de animale s-au orientat preponderent înspre însămânţarea animalelor lor cu tauri din rasele de carne.
Îmbunătăţirea raselor de animale poate fi făcută prin monte naturale sau prin însămânţare artificială (IA), cu material seminal provenit de la animale cu pedigree. Până la finele lunii trecute au fost achiziţionate de către Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Alba (AJCB), pentru a fi difuzate operatorilor însămânţători, 1.000 de doze de material seminal congelat (MSC), iar alte 2.242 de doze de MSC au fost procurate de către fermele mari din judeţ. În primele 2 luni au fost programate 4.032 de monte la vaci (2.040 IA), fiind realizate 4.278 de monte (2.403 IA), cu 246 mai multe (+363 IA). La viţele, în primele două luni din acest an au fost planificate 394 monte (193 IA), fiind realizate cu 528 monte (306 IA), cu 134 mai multe (113 IA). Crescătorii de animale şi specialiştii OARZ s-au gândit că vor rezulta 5.276 viţei (2.236 prin IA), dar s-au obţinut efectiv 5.611 viţei (2.518 prin IA, cu 335 mai mulţi (+282 IA). Singurul domeniu unde se observă o scădere a numărului de IA este la scroafe. Numărul montelor programate la scroafe a fost de 1.894 (115 IA), s-au realizat 1.917 monte (111 IA), ceea ce înseamnă o creştere a numărului total de monte cu 23, dar o scădere a IA, cu 4. Au rezultat 9.008 purcei (835 prin IA), cu 282 mai mulţi faţă de program (46 prin IA). Totodată, a crescut cu 1.332 numărul de miei obţinuţi:163.772 capete faţă de 162.440 miei programaţi.
O altă activitate a OARZ Alba este controlul oficial al performanţelor. Un prim pas spre normalizarea acestei activităţi s-a făcut prin depunerea de către AJCB Alba la ANARZ a dosarului privind acreditarea în vederea efectuării controlului oficial pentru producţia de lapte la specia bovine.
La finele lunii februarie, 1.089 capete de bovine din 15 exploataţii agricole au fost supuse controlului oficial pentru producţia de lapte, acesta făcându-se însă prin efortul material al proprietarilor de animale.
De asemenea, angajaţii OARZ desfăşoară o activitate susţinută în domeniul creşterii şi circulaţiei cabalinelor pe teritoriul judeţului Alba. Până la finele lunii februarie au fost identificaţi de către angajaţii OARZ Alba 8.707 exemplare de cai şi măgari. Pentru toţi caii identificaţi au fost completate paşapoarte, iar 7.586 de paşapoarte au fost distribuite proprietarilor.
„Cei 4 specialişti ai OARZ stau la dispoziţia crescătorilor de animale cu informaţii utile atât în ceea ce priveşte creşterea animalelor şi importanţa IA, cât şi cu alte informaţii referitoare la programele de finanţare de care aceştia pot beneficia, punându-se astfel accent şi pe latura consultativă în relaţia cu deţinătorii de animale”, a mai spus Georgeta Vasiu, şeful OARZ Alba.
Robert GHERGU
Știri recente din categoria Cultură Educație
FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie
Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de dragoste frumoase. Scurte declarații de iubire pentru ea și pentru el
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
MESAJE de SFANTUL NICOLAE 2023. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de MOS NICOLAE 2023. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Nicolae 2023. Câți români își serbează onomastica în 6 decembrie
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE haioase de SFANTUL NICOLAE. SMS-uri amuzante pe care le poți trimite prietenilor de MOȘ NICOLAE
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea lui Moș Nicolae: Legenda lui Moș Nicolae cu nobilul sărac și fetele pe care nu le putea mărita
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Tradiții și obiceiuri de Mos Nicolae, cel care și-a dat moștenirea pentru a-i ajuta pe nevoiași
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2023: Câți români își serbează onomastica de Moș Nicolae
-
Curier Județeanacum 18 ore
Mesaje, urări și felicitări de Sfântul Nicoale. La mulți ani Nicolae și Nicoleta!