Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Crescătorii de animale din Alba riscă să nu primească subvenţii din fonduri europene în 2015!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru că nicio primărie din județ nu și-a întocmit proiectul de amenajament pastoral

Prin legea 86/27 iunie 2014 a fost adoptată ordonanța de urgență din 23 aprilie 2013 și au fost detaliate normele metodologice de întocmire a amenajamentelor pastorale, ca o condiție obligatorie pentru închirierea pășunilor. În octombrie 2014, guvernul a aprobat o nouă ordonanță de urgență în care, printre condițiile de avizare și acreditare a fondurilor mutuale din agricultură mai aduce și câteva modificări la legea privind amenajamentelor pastorale, definiția utilizatorului de pajiști. În plus, actul normativ stabilește faptul că în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, persoanele fizice și juridice proprietari/utilizatori de pajiști au obligația să efectueze o cosire cel puțin o dată pe an sau încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, stabilite prin amenajamentul pastoral, începând cu anul de cerere 2015.
vacaCu dată de pornire în 2013, odată cu apariția primei legi a pajiștilor, implementarea acesteia a fost amânată și în anul 2014, până în 2015, la solicitarea Ministerului Agriculturii. Între timp, la nivelul administrațiilor locale ar fi trebuit să fie deja întocmite proiectele amenajamentelor pastorale, astfel încât, scoaterea la licitație a ”pajiștilor permanente” să se facă la pachet cu dosarul de amenajament pastoral. Dosar care trebuia multiplicat de asociația câștigătoare a licitației de pășune și depus pentru obținerea subvenției pe suprafață (sau pe producție), la APIA. Printre multe altele, prin această lege se dorește o evidențiere mai corectă a raportului între cota de lapte declarată și calitatea pășunii.
Directorul Direcției pentru Agricultură Alba, ing. Gheorghe Lazea spune însă că nicio primărie din județ nu i-a contactat până acum pe inspectorii DAJ pentru avizarea acestor proiecte de amenajament pastoral.

Proiectul de amenajament pastoral presupune constituirea la nivelul fiecărei primării – care are pășuni și le scoate la licitație – a unei comisii de specialiști care să întocmească un asemenea proiect. Actul presupune, printre altele, determinarea structurii solului, compoziția floristică, vecinătățile, căile de acces și lucrările obligatorii pe care utilizatorii trebuie să le facă pentru întreținerea pășunilor. Până pe 15 februarie 2015, proiectele pentru amenajamentele pastorale trebuie finalizate iar până pe 1 martie 2015 primăriile trebuie să încheie contractele de închiriere și concesionare a pajiștilor pentru ca animalele să poată fi scoase la pășunat. Un lucru imposibil, deoarece un proiect de amenajament pastoral implică nu numai muncă, ci și timp. Trebuie luate probe de sol, probe de floră (vara, nu iarna!) trebuie efectuate măsurători ale suprafețelor. Cei care realizează proiectul au nevoie de foarte multe documente și acestea nu pot fi depuse decât de către deținătorul de pajiști.
Ce trebuie să cuprindă amenajamentul pastoral
Conform OUG 34/2013, amenajamentul pastoral cuprinde: actele care stau la baza dreptului de proprietate, inclusiv schița pajiștii sau planul cadastral; determinarea suprafeței pajiștii cu prezentarea denumirii, suprafeței, vecinătăților și a hotarelor; descrierea situației geografice și topografice a pajiștii sau a diferitelor unități în cazul în care pajiștea se compune din mai multe porțiuni; descrierea solului pajiștii; descrierea florei pajiștii; calitatea pajiștii; determinarea suprafețelor de pajiște care sunt oprite de la pășunat; perioada de pășunat; capacitatea de pășunat și încărcătura optimă; stabilirea căilor de acces; stabilirea surselor și a locurilor de adăpat; locurile de adăpost pentru animale și oameni; împărțirea pajiștii pe unități de exploatare și tarlale pentru diferite specii; lucrările care se execută în fiecare an pentru întreținerea și creșterea fertilității solului; lucrările de îmbunătățire anuală și pe termen lung; lucrările tehnice și instalațiile care se utilizează, cu indicarea locului de amplasare.
De remarcat faptul că multe localități din țară s-au mișcat deja în această direcție, modele de proiecte pentru amenajamente pastorale, pe pajiști concrete, existând deja pe internet. Evident, după ce acum un an de zile au trecut prin consiliul local, proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei mixte de întocmire a planului de amenanjament pastoral. Dar pe la noi, poate că altele sunt prioritățile…


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea