Rămâi conectat

Ştirea zilei

Credinţa străbună ortodoxă materializată în fapte la Sohodol

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Biserica străbună a fost de-a lungul timpurilor adăpostul vieţii tuturor românilor în vremurile de restrişte şi de bejenie ale neamului românesc. Această credinţă a dat putere şi marilor voievozi, domnitori şi martiri ai neamului fapt pentru care după bătăliile câştigate fiecare a construit câte o biserică, o mănăstire sau alte lăcaşe de cult. Au construit biserici multe şi înaintaşii noştri dar odată cu instalarea comunismului nu s-a mai construit nicio biserică şi nici măcar renovări ale acestora nu s-au făcut de către statul ateu românesc. Pentru menţinerea acestor edificii şi salvarea lor de la prăbuşirea iminentă parohii bisericilor au recurs la bunăvoinţa enoriaşilor. În comuna Sohodol biserica ortodoxă a fost construită în anul 1758 iar pentru rezistenţa în timp a fost reparată de părintele Gherasiu Sicoe. Odată cu venirea distinsului şi preacucernicului părinte iconom stavrofor Eugen Goia acesta a încercat să construiască o biserică nouă dar opreliştile din multiple părţi nu i-au putut îndeplini dezideratul. După anul 2000, odată cu preluarea parohiei de preacucernicul părinte Laurenţiu Catană, acesta a pus piatra de temelie a construcţiei noii biserici în care se va derula în curând primul ceremonial religios oficiat la Învierea Domnului Isus Hristos. Acest edificiu s-a construit cu sprijin substanţial în susţinerea manoperei şi donarea de diverse nateriale a d-lor manageri ing. Sicoe Sorin şi mai târziu şi Adrian Golda, originar din Sohodol, al doilea din satul lui Crişan dar căsătorit cu o moaţă din Sohodol. Un sprijin deosebit a fost acordat şi de CJ Alba, prin dl Ion Dumitrel şi de domnul deputat Corneliu Olar, dl Sorin Corcheş, primarul comunei Sohodol. De asemenea merită evidenţiată şi contribuţia enoriaşilor fiecare după potenţa financiară. Sunt enoriaşi care au lucrat zeci şi sute de zile lumină voluntari pentru clădirea acestei biserici fapt pentru care merită toată stima. Universalul meseriaş Bobar Ionel Bujda, Bar Ioan Hariton, Sobonea Ioan, Sicoe Roman Sinta precum şi iscusitul tinichigiu Sicoe Liviu Sintacul care deşi tânăr fiind execută cele mai complexe lucrări de tinichigerie (acoperişuri, biserici, cruci pentru turlele lor, adevărate lucrări de artă) acesta fiind ajutat de mentorii săi Nicolae Tomuş, Bendea Ionel, Ţimonea Nicolae. Un aport deosebit a fost acordat şi de episcopia Albei sub oblăduirea ÎPS Andrei Andreicuţ, actualmente mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei, Maramureşului. Toată stima pentru toţi cei enunţaţi mai sus căci şi sohodolenii se mândresc cu o biserică nouă, urmând doar executarea picturilor aferente care se vor efectua ulterior. Mulţumiri tuturor enoriaşilor pentru această epocală realizare. (Mihai SICOE)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Somn URIAȘ prins pe Tăul Mare de la Roșia Montană, în urmă cu o lună: Lacul ar fi plin de asemenea „monștri”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Somn URIAȘ prins pe Tăul Mare de la Roșia Montană, în urmă cu o lună: Lacul ar fi plin de asemenea „monștri”

Lacul de acumulare piscicolă Tăul Mare din Roșia Montană nu dă doar bătăi de cap autorităților, ci aduce și bucurii pescarilor.

În urmă cu aproximativ o lună, un pescar a reușit să facă o captură de ținut minte, prinzând, la boboc de rață, un somn de 1.75 metri și aproximativ 43 de kilograme.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit pescarului, în Tăul Mare din comuna Roșia Montană au fost observate și capturate exemplare de somn mult mai mari de-a lungul timpului.

Asemenea pești uriași au fost prinși anul acesta și pe râul Mureș, dar într-un număr mai mic în acest an, din cauza braconajului.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Scandal pe piața energiei: Germania acuză SUA că vinde gaz la ”prețuri astronomice”

Culda Ionică

Publicat

în

Scandal pe piața energiei: Germania acuză SUA că vinde gaz la ”prețuri astronomice”

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a reproşat miercuri, 5 octombrie, mai multor ţări, în primul rând SUA, că vând la preţuri foarte ridicate gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia, transmite AFP.

”Anumite ţări, chiar prietene, obţin adesea preţuri astronomice”, a declarat oficialul într-un interviu acordat ziarului regional Neue Osnabruecker Zeitung. ”Asta creează o problemă”, a apreciat el, adăugând că a cerut Comisiei Europene să ”discute” cu statele respective.

Elit - Gustul Desăvârșit

După ce a invadat Ucraina şi a fost sancţionată de Occident, Rusia a redus mai întâi semnificativ livrările de gaz către Germania, iar la începutul lui septembrie le-a sistat. Înainte de conflict, gazul rusesc reprezenta 55% din importuri.

Prin urmare, Berlinul a fost nevoit să îşi diversifice furnizorii şi a crescut considerabil volumul achiziţiilor de gaze naturale lichefiate (GNL), mult mai scumpe. La fel au procedat şi alte ţări europene, orientându-se în special către Statele Unite, iar ponderea GNL americane în importurile europene respective a crescut de la 28% anul trecut la 45% în prezent.

Habeck s-a referit deci în primul rând la furnizorii americani, reamintind că ”Statele Unite au făcut apel la noi când au explodat preţurile petrolului” şi apreciind că ”o astfel de solidaritate ar fi utilă şi pentru amortizarea preţurilor gazelor”.

În primăvară, când preţurile la petrol erau în creştere, Statele Unite au făcut apel la rezerva strategică naţională pentru a reduce presiunea asupra pieţelor, iar aliaţii lor din Agenţia Internaţională pentru Energie au sprijinit acest efort, menţionează AFP.

Germania cere, de asemenea, Uniunii Europene să îşi coordoneze achiziţiile de gaze, pentru a obţine preţuri mai scăzute. Ministrul citat a afirmat că UE trebuie ”să îşi pună în comun puterea pe piaţă şi să orchestreze un comportament de achiziţii inteligent şi sincronizat (…) astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora”.

Berlinul a anunţat săptămâna trecută un plan de asistenţă în valoare de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze atât pentru populaţie, cât şi pentru economia germană. Iniţiativa a fost criticată de alte ţări europene, în special de Franţa şi Italia, care au acuzat Germania că acţionează de una singură.

Sursă: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Alba Iulia, capitala fondurilor europene pentru o zi:  La Sala Unirii se semnează documentul care aduce României 31.5 miliarde euro nerambursabili

Ziarul Unirea

Publicat

în

LIVE VIDEO| Alba Iulia, capitala fondurilor europene pentru o zi:  La Sala Unirii se semnează documentul care aduce României 31.5 miliarde euro nerambursabili

Miercuri, 5 octombrie, Alba Iulia devine, pentru o zi, capitala fondurilor europene. La această oră are loc, în Sala Unirii, ceremonia de semnare a Acordului de Parteneriat 2021-2027 dintre România și Comisia Europeană.

Documentul oficial va fi semnat de Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune și Reforme și de Marcel Ioan Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în prezența premierului român, Nicolae Ciucă și a altor invitați din țară și de peste hotare.

Elit - Gustul Desăvârșit

România va benefecia de fonduri europene în valoare de 45 de miliarde de euro, dintre care 31.5 de miliarde de euro fonduri nerambursabile. Banii vor fi investiți „în sănătate, în mediul de afaceri şi pentru un mediu mai curat.

Acordul de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România acoperă finanțarea politicii de coeziune – care cuprinde Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European Plus și Fondul de Coeziune – alături de Fondul pentru Tranziție Justă și Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură. Investițiile concrete din teritoriu vizează 8 programe regionale și 9 programe naționale, alocarea financiară nerambursabilă fiind de peste 31.5 miliarde euro.

Acordul de Parteneriat subliniază importanța tranziției verzi și digitale în toate aspectele vieții economico-sociale, susținând inclusiv dezvoltarea economiei românești pe baze competitive, inovatoare și orientate către export.

Practic, prin acest document se garantează faptul că resursele publice alocate de Uniunea Europeană vor contribui la dezvoltarea inovării, la implementarea unor servicii medicale și sociale performante, la asigurarea celor mai bune oportunități de educație și formare, dar și la crearea unui sistem de transport sigur și ecologic, toate acestea asigurând creșterea competitivității țării noastre și a calității vieții tuturor cetățenilor.

Importanța acestui document pentru dezvoltarea durabilă a României este covârșitoare. În acest context, beneficiind de Înaltul Patronaj al domnului Nicolae-Ionel Ciucă, Primul-Ministru al României, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, responsabil de implementarea politicii europene de coeziune în țara noastră, va organiza


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea