Rămâi conectat

Ştirea zilei

Credinţa străbună ortodoxă materializată în fapte la Sohodol

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Biserica străbună a fost de-a lungul timpurilor adăpostul vieţii tuturor românilor în vremurile de restrişte şi de bejenie ale neamului românesc. Această credinţă a dat putere şi marilor voievozi, domnitori şi martiri ai neamului fapt pentru care după bătăliile câştigate fiecare a construit câte o biserică, o mănăstire sau alte lăcaşe de cult. Au construit biserici multe şi înaintaşii noştri dar odată cu instalarea comunismului nu s-a mai construit nicio biserică şi nici măcar renovări ale acestora nu s-au făcut de către statul ateu românesc. Pentru menţinerea acestor edificii şi salvarea lor de la prăbuşirea iminentă parohii bisericilor au recurs la bunăvoinţa enoriaşilor. În comuna Sohodol biserica ortodoxă a fost construită în anul 1758 iar pentru rezistenţa în timp a fost reparată de părintele Gherasiu Sicoe. Odată cu venirea distinsului şi preacucernicului părinte iconom stavrofor Eugen Goia acesta a încercat să construiască o biserică nouă dar opreliştile din multiple părţi nu i-au putut îndeplini dezideratul. După anul 2000, odată cu preluarea parohiei de preacucernicul părinte Laurenţiu Catană, acesta a pus piatra de temelie a construcţiei noii biserici în care se va derula în curând primul ceremonial religios oficiat la Învierea Domnului Isus Hristos. Acest edificiu s-a construit cu sprijin substanţial în susţinerea manoperei şi donarea de diverse nateriale a d-lor manageri ing. Sicoe Sorin şi mai târziu şi Adrian Golda, originar din Sohodol, al doilea din satul lui Crişan dar căsătorit cu o moaţă din Sohodol. Un sprijin deosebit a fost acordat şi de CJ Alba, prin dl Ion Dumitrel şi de domnul deputat Corneliu Olar, dl Sorin Corcheş, primarul comunei Sohodol. De asemenea merită evidenţiată şi contribuţia enoriaşilor fiecare după potenţa financiară. Sunt enoriaşi care au lucrat zeci şi sute de zile lumină voluntari pentru clădirea acestei biserici fapt pentru care merită toată stima. Universalul meseriaş Bobar Ionel Bujda, Bar Ioan Hariton, Sobonea Ioan, Sicoe Roman Sinta precum şi iscusitul tinichigiu Sicoe Liviu Sintacul care deşi tânăr fiind execută cele mai complexe lucrări de tinichigerie (acoperişuri, biserici, cruci pentru turlele lor, adevărate lucrări de artă) acesta fiind ajutat de mentorii săi Nicolae Tomuş, Bendea Ionel, Ţimonea Nicolae. Un aport deosebit a fost acordat şi de episcopia Albei sub oblăduirea ÎPS Andrei Andreicuţ, actualmente mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei, Maramureşului. Toată stima pentru toţi cei enunţaţi mai sus căci şi sohodolenii se mândresc cu o biserică nouă, urmând doar executarea picturilor aferente care se vor efectua ulterior. Mulţumiri tuturor enoriaşilor pentru această epocală realizare. (Mihai SICOE)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pensii 2024 | Aproape 59 la sută dintre pensionarii din Alba primesc mai puțin de 2.400 de lei/lună, brut, iar cea mai mare pensie este de 50.359 de lei/lună!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproape 59 la sută dintre pensionarii din județul Alba primesc mai puțin de 2.400 de lei/lună, brut, iar cea mai mare pensie este de 50.359 de lei/lună! Pensia medie a pensionarilor speciali, 16.333 de lei/lună, mai mare de 7 ori decât media pensiei bazată pe contributivitate, 2393 de lei/lună Delegația Fondului Monetar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea