Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Covid lung: Ce este și de ce unii oameni fac această formă a bolii – STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Pentru a înțelege de ce unii oameni fac această formă abolii definită ca fiind Covid lung, un centru spitalicesc din Tourciung, Franța, a demarat un studiu. Deocamdată se știe sigur că acești pacienți se instalează simpome permanente cu care aceștia trebuie să trăiască tot restul vieții.

Un număr relativ mic de persoane raportează că suferă de simptome care afectează multe organe, uneori și la câteva luni după ce au fost infectate cu Sars-CoV-2. Aceste simptome afectează sistemul respirator, funcțiile cognitive și chiar anumite organe, cum ar fi inima sau plămânii. Mulți se plâng de oboseală excesivă, dificultăți de respirație la efort, tulburări vizuale și concentrație sau persistența anosmiei (lipsa mirosului) și a ageuziei (lipsa gustului) care au apărut în timpul bolii. Alții suferă de dureri articulare, tulburări ale ritmului cardiac sau chiar dureri de cap. Lista este lungă, nu este exhaustivă, iar medicii se luptă să vadă clar în această ceață deasă.

Marea majoritate a pacienților care suferă de aceste simptome văd că starea lor se îmbunătățește rapid, în câteva săptămâni. Dar pentru un număr mic dintre ei, viața după Covid este o una modificată de aceste tulburări mai mult sau mai puțin invalidante, noteaza Le Point.

Elit - Gustul Desăvârșit

O mulțime de cercetări sunt în curs de desfășurare, una dintre ele fiind realizată de ComPaRe, care este o platformă de colaborare dedicată cercetării bolilor cronice. Conectează pacienții și cercetătorii într-o abordare inovativă de colaborare. Această comunitate lucrează la simptomele post-Covid de la sfârșitul lunii octombrie și a colectat mărturiile detaliate a peste 600 de pacienți. ComPaRe a publicat astfel o primă listă de peste 50 de manifestări ale acestei forme de Covid. Următorul pas va fi elaborarea unui chestionar care „va face posibilă obținerea unei măsuri valabile și fiabile a evoluției lungului Covid”.

Sars-CoV-2 nu este primul și nici singurul virus care produce sechele mai mult sau mai puțin pe termen lung. Astfel, la un an după un episod de SARS, mai mult de un sfert dintre oameni sufereau încă o capacitate pulmonară redusă, cu siguranță în legătură cu leziunile care apar la nivelul alveolelor pulmonare, alveole pe care Sars le place în mod deosebit Covid. O treime din pacienții cu SARS prezintă, de asemenea, oboseală cronică, dezvoltă depresie sau tulburări de anxietate. Alte atacuri virale, cum ar fi Ebola sau mononucleoza, provoacă tulburări mai mult sau mai puțin pe termen lung, toate având particularitatea de a provoca tulburări ale sistemului imunitar. Acum știm cu certitudine că Sars-CoV-2 afectează alveolele pulmonare, dar și inima și neuronii. Lista lungă de tulburări resimțite de pacienții cu Covid-19 rămâne de rafinat și urgența este de a colecta date pentru a le analiza cu scopul de a înțelege mai bine ce organe sunt vizate de Sars-CoV-2, cum evoluează orice leziune și pentru a oferi îngriji cât mai devreme posibil.

Dacă forma de Covid lung afectează doar o mică parte dintre pacienți, numărul considerabil de persoane care au contractat boala în întreaga lume ar putea face din acest Covid lung o adevărată problemă de sănătate publică. Acestea fiind spuse, boala a apărut de prea puțin timp pentru a trage concluzii pripite despre posibile sechele pe termen lung. Încă mai putem spera la o îmbunătățire a stării acestor pacienți.

Între timp, lupta împotriva bolii continuă și sosirea iminentă a vaccinurilor anunță zile mai bune. Distanțarea socială,masca și igiena rămân o prioritate, să nu lăsăm garda jos, deoarece virusul circulă încă activ.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vulnerabilitate gravă de securitate pentru Apple: Compania își sfătuiește userii să facă imediat update

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Vulnerabilitate gravă de securitate pentru Apple: Compania își sfătuiește userii să facă imediat update

Compania Apple a anunțat că a descoperit o vulnerabilitate serioasă de securitate în iPhone-urile, iPad-urile și Mac-urile sale, care ar putea permite atacatorilor să obțină controlul complet asupra dispozitivelor și a recomandat tuturor utilizatorilor să-și actualizeze software-ul pentru a bloca potențialele intruziuni.

​Apple își avertizează userii că a apărut o breșă de securitate, iar posesorii de iPhone-uri, iPad-uri și Mac-uri ar trebui să facă imediat update. Vulnerabilitatea este descrisă ca fiind una severă. Nu este prima oară când Apple sfătuiește utilizatorii să facă imediat actualizări.

Apple a postat miercuri și joi pe tema acestei vulnerabilități și spune că este posibil ca ea să fi fost exploatată de hackeri. Ca măsură necesară imediat, userii sunt sfătuiți să facă update pe terminalele Apple.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sunt vizate toate generațiile de iPhone de la modelul 6S până în prezent și toate tabletele de la iPad 5 și iPad Air2.

Vulnerabilitatea este prezentă și pe computerele Mac.

Apple nu a spus când a descoperit vulnerabilitatea și nici care sunt riscurile. Companii sofisticate, cum ar fi NSO din Israel, profită de diverse vulnerabilități și le exploatează, instalând malware de spionaj pe telefoanele unor ținte.

Cel mai sofisticat malware de spionaj se instalează fără ca user-ul să-și dea seama sau să dea click pe un fișier dubios.

Sursa: hotnews.ro digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO, VIDEO| Reprezentanții Ligii Studenților din Alba Iulia, protest alături de ANOSR, față de consultarea asupra Legii învățământului superior: „Un praf în ochi care nu poate păcăli pe nimeni”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO, VIDEO| Reprezentanții Ligii Studenților din Alba Iulia, protest alături de ANOSR, față de consultarea asupra Legii învățământului superior: „Un praf în ochi care nu poate păcăli pe nimeni”

Reprezentanții Ligii Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, au participat vineri, 19 august, la o manifestație, alături de membrii ANOSR prezenți la Forumul Organizațiilor Studențești din România, organizat la Timișoara, prin care își manifestă indignarea față de procesul de consultare asupra Legii învățământului superior.

„Ne-am adunat alături de membrii ANOSR prezenți la Forumul Organizațiilor Studențești din România, organizat la Timișoara, să manifestăm indignarea față de aşa-zisul proces de consultare asupra Legii învățământului superior, un praf în ochi care nu poate păcăli pe nimeni. În loc să discute aplicat cu cei mai direct interesați, Ministerul Educației alege să pozeze la întâlniri de formă, unele organizate de partid sau de apropiați, pe care să le adauge unei liste interminabile neimpresionante.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ne-am fi dorit ca pe agenda ministerului să existe o prioritizare reală a consultărilor privind noua legea a învățământului superior, iar consultarea studenților să fie cea care dădea startul acestei noi etape pe care o parcurge educația din România. Peste 300 de studenți din 30 de universități din țara au spus astăzi răspicat: NU acceptăm un proces de consultare transformat în mascaradă!

Reamintim o parte din solicitările principale ale federației:

-Participarea studenților în procent de 25% din alegerea rectorului;
-Reducere de 90% pentru studenți la transportul feroviar;
-Indexarea automată a subvenției de burse cu salariul minim;
-Menținerea verificării naționale a titlului de doctor, eliminare posibilității renunțării la titlul de doctor, imprescriptibilitatea răspunderii pentru plagiat;
-Pensionarea cadrelor didactice la 65 de ani;
-Nemodificarea contractelor de studii pe durata școlarității;
-Stabilirea unor criterii și limite cu privire la taxele de școlarizare;
-Asigurarea de locuri de practică pentru toți studenții înmatriculați la programe de studii de licență;
-Suspendare de drept a mandatului de conducere (rector, prorector) la obținerea unei demnități publice sau unei poziții în conducerea unui partid politic;
-Limitarea la 4 ani a tuturor mandatelor pentru care se dorește creșterea la 5 ani;
-Înființarea Consiliului Național pentru Servicii Sociale Studențești;
-Stabilirea unei limite de 500 de studenți pentru un consilier în carieră/psihologi”, au scris reprezentanții ANOSR, pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Carduri de vacanță 2022: Ce se poate plăti cu acestea și care sunt beneficiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Carduri de vacanță 2022: Ce se poate plăti cu acestea și care sunt beneficiile

Mulți români au dreptul la carduri de vacanță, însă nu știu ce pot face cu ele. Cardurile acestea sunt, defapt, bonuri valorice asemănătoare cu tichetele de masă.

Beneficiarii le pot folosi împreună cu familia pentru a-și achita diverse servicii turistice sau vacanțe, însă doar în România.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cardurile de vacantă sunt nominale, netransmisibile, deductibile și scutite de taxe, atât pentru angajatori, cât pentru angajați. De specificat că în sistemul bugetar se practica și se practică încă metoda. Mai nou, voucherele/tichetele de vacanţă pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul privat și că valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară. Este anunțul făcut într-un comunicat transmis de către Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern”, precizează Constantin-Daniel Cadariu ministru de resort în guvernul Ciucă.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a susținut public oportunitatea introducerii voucherelor/tichetelor de vacanță încă din anul 2005 pentru revigorarea turismului intern și refacerea forței de muncă. Pentru că ele asigură într-o mare masură supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru încasări de venituri. Se estimează că 25-30% dintre vânzările agențiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de către voucherele de vacanță, potrivit ANAT.

„Voucherele de vacanță au avut impact deosebit de favorabil la implementare și dezastruos la renunțare, în 2021. Am fost entuziaști la reluarea programului, cu garanția derulării pe mai mulți ani”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.

Ce puteți și ce nu puteți plăti cu cardul de vacanță

Cu cardurile de vacanță se poate plăti cazarea la orice unitate turistică din România sau pachetul cazare + masă, pachetul cazare + tratament, pachetul cazare + transport sau pachetul cazare + agrement.

Ce nu puteți plăti cu tichetele de vacanță sunt cazările sau sejururile în afara României, bilete de avion, autocar în afara țării, cazare și unități fără lasificare turistică, asigurări.

Cardurile pot fi alimentate periodic, iar banii de pe card pot fi întrebuințați pentru plata transportului, cazării, meselor, tratamentelor și a serviciilor de agrement dorite de beneficiari. Ei pot achiziționa produsele și serviciile oferite de agenții de turism, hoteluri, pensiuni și unități de tratament balnear din țara noastră, cu condiția ca acestea sa dețină autorizatie/licență din partea ANAT.

Ce ar trebui să mai știți e că de anul acesta cardurile de vacanță vor funcționa doar pe suport magnetic, pe un card alimentat cu 1.450 de lei. Suma e aceeași ca până acum.

Voucherele emise în 2022 sunt valabile un an de zile. Vestea bună pentru turiști e că statul va oferi în mod recurent tichetele până în 2026 inclusiv.

Sursa: romaniatv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea