Ştirea zilei
COVID 21 martie 2022, în România, pe județe: 2.236 cazuri noi de coronavirus și 10 decese, în ultimele 24 de ore
COVID 21 martie 2022, în România, pe județe: 2.236 cazuri noi de coronavirus și 10 decese, în ultimele 24 de ore
Luni, 21 martie 2022, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.236 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID -19), cu 5 mai puține decât în ziua anterioară.
254 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 178 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.042 cu 85 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 455 de persoane, cu 9 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 455 de pacienți internați la ATI, 400 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 215 sunt minori, 212 fiind internați în secții, cu 19 mai mult decât în ziua anterioară și 3 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.
64.697 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat
În intervalul 20.03.2022 (10:00) – 21.03.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 12 decese (5 bărbați și 7 femei), dintre care 2 anterioare intervalului de referință.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.680 teste RT-PCR (3.162 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.518 la cerere) și 12.352 de teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.681.560 teste RT-PCR și 9.095.551 teste rapide antigenice.
Dintre cele 12 decese, 1 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 2 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 3 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 6 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Toți pacienții decedați au prezentat comorbidități.
Din totalul de 12 pacienți decedați, 11 au fost nevaccinați și 1 vaccinat. Pacientul vaccinat avea vârsta între 60- 69 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.680 teste RT-PCR (3.162 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.518 la cerere) și 12.352 de teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.681.560 teste RT-PCR și 9.095.551 teste rapide antigenice.
Ştirea zilei
Un polițist pensionat, un preot, antreprenori și localnici, printre membrii Comitetul de organizare UNESCO pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană
Un polițist pensionat, un preot, antreprenori și localnici se numără printre membrii Comitetul de organizare UNESCO pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană.
Unul dintre proiectele de act administrativ dezbătute în cadrul şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean Alba a vizat aprobarea Componenţei Comitetului de organizare UNESCO pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană, precum şi a Regulamentului de organizare și funcționare a acestuia.
După cum se ştie, în 17 iulie 2021, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind astfel recunoscută valoarea universală excepțională a acestuia – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole. Potrivit legislaţiei, pentru fiecare monument istoric înscris individual în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se constituie, prin hotărâre a consiliului județean, un comitet de organizare UNESCO (COU), ai cărui membri sunt numiți pe un mandat de 4 ani.
Mai întâi, a fost organizată o consultare publică în vederea desemnării reprezentanților comunității, s-au identificat, în colaborare cu Primăria Roșia Montană, reprezentanți ai proprietarilor sau titularilor drepturilor reale asupra monumentului istoric.
Astfel, în urma realizării tuturor demersurilor premergătoare constituirii COU pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană, propunerile de coordonator și membri ai Comitetului de organizare UNESCO pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană au fost următoarele: Aurora Petronela Luca, consilier superior CJ Alba, Serviciul Investiții, dezvoltare, promovare patrimonială și managementul unităților de cultură – Coordonator al monumentului istoric; Georgel Manea, preot parohial la Biserica Greco-Catolică “Adormirea Maicii Domnului” Roșia Montană – reprezentant al proprietarilor – Culte religioase; arhitect Virgil Apostol – reprezentant al proprietarilor – proprietar casă Roşia Montană; arheolog Adrian Gligor – reprezentant al proprietarilor – Roşia Montană Gold Corporation SA; sublocotenent Maria Alexandra Cîmpean – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba; comisar şef Marius Mihai Ciuta – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba; Radu Andrei Szekely, Tică Darie, Adrian Petri – reprezentanţi ai comunităţii locale; arhitect Adrian-Florin Bălteanu – reprezentant al Ministerului Culturii (membru titular); arhitect Mădălina Sonea, arhitect Ciprian Sandu – reprezentanţi ai Ministerului Culturii (membri supleanţi); dr. Steliana Cojocaru – reprezentant al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului; Augustin Stan, urbanist, consilier evaluare, examinare – reprezentant al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei; Amalia Mihaela Mărginean – arhitect şef Consiliul Judeţean Alba; Matei Drîmbărean – director executiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba; dr. architect Irina Iamandescu – Institutul Naţional al Patrimoniulului (membru titular); arhitect Raluca Bărbulescu – Institutul Naţional al Patrimoniului (membru supleant); Dorin Toma, consilier local – reprezentant al Consiliului Local Roşia Montană; Anca Pojar – Consiliul Judeţean Alba; Mihai Horaţiu Josan – şef Serviciul Teritorial Alba al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate; Monica Mărgineanu-Cârstoiu – Academia Română; Gabriel Tiberiu Rustoiu – manager Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi prof.univ.dr. Mihai Gligor – Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
COU se întruneşte semestrial sau ori de câte ori este necesar la convocarea coordonatorului monumentului istoric.
Printre atribuţii:
-urmăreşte şi sprijină îndeplinirea sarcinilor şi obligaţiilor proprietarilor şi titularilor altor drepturi reale asupra monumentelor istorice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial;
-acordă asistenţă/consultanţă autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale responsabile cu elaborarea programelor de protecţie şi gestiune şi a planurilor anuale de protecţie şi gestiune;
-raportează anual şi la cerere către Ministerul Culturii şi către Punctul focal naţional pentru Convenţie stadiul implementării programului de protecţie şi gestiune;
-identifică oportunităţi de finanţare pentru implementarea programului de protecţie şi gestiune, precum şi a planurilor anuale de protecţie şi gestiune şi le comunică Ministerului Culturii, consiliilor judeţene, consiliilor locale şi proprietarilor monumentelor istorice;
-oferă consultanţă autorităţilor etc.
Ştirea zilei
Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri
Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți încă din luna ianuarie! Baroul Alba protestează din cauza numeroaselor nemulțumiri
Avocații din oficiu din județul Alba nu au primit banii cuveniți începând din luna ianuarie a acestui an, conform anunțului făcut astăzi de către reprezentanții Baroului Alba.
Această situație, împreună cu alte nemulțumiri acumulate de-a lungul timpului, a determinat Baroul Alba să îndemne avocații din județ să se alăture mișcării numite „Ziua Fără Avocați,” un protest pașnic menit să atragă atenția asupra problemelor din sistemul judiciar.
Decizia de a marca ziua de 4 octombrie 2023 ca „Ziua Fără Avocați” vine în urma unor hotărâri importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în luna septembrie 2023.
CITEȘTE ȘI: PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi
În cadrul protestului de astăzi, Baroul Alba a luat măsuri radicale, refuzând să acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și pentru asistența juridică sau extrajudiciară gratuită în cazurile non-penale. De asemenea, nu au fost numiți avocați pentru servicii de curatorie.
Ştirea zilei
LIVE VIDEO| PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi
PROTEST al avocaților din Alba: Reprezentanții Baroului anunță că își întrerup activitatea astăzi
Baroul Alba îndeamnă avocații din județ să se oprească din activitatea lor astăzi, 4 octombrie pentru a se alătura mișcării denumite „Ziua Fără Avocați! O zi în care justiția se retrage în umbră.”
Această inițiativă vine în urma unor decizii importante luate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în septembrie 2023.
Conform acestor hotărâri, data de 4 octombrie 2023 a fost desemnată ca ziua în care avocații să își concentreze eforturile pe comunicarea problemelor cu care se confruntă profesia lor. Uniunea Națională a Barourilor din România și barourile locale afirmă că aceste probleme din sistemul judiciar sunt chestiuni de interes public, care necesită dialogul între reprezentanții celor trei puteri în stat și partenerii cheie ai justiției.
În cadrul acestei zile de protest pașnic, Baroul Alba a decis să nu acorde împuterniciri avocațiale pentru asistența juridică obligatorie în procesele penale și să nu numească avocați pentru aceste cauze. De asemenea, nu vor fi emise împuterniciri avocațiale și nu se vor numi avocați pentru a presta asistență juridică sau extrajudiciară gratuită și pentru servicii de curatorie în cazurile non-penale.
Cauzele care vor constitui excepții de la cele de mai sus sunt următoarele:
1. Procesul penal
1.1.Infracțiunile contra vieții: art. 188 – art. 192 Cod Penal;
1.2.Infracțiunile care au drept urmare moartea victimei;
1.3.Infracțiunile prevăzute la art. 213 – art. 217 Cod Penal;
1.4.Infracțiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale: art. 218 – art. 223 Cod Penal;
1.5.Infracțiunea de tâlhărie și infracțiunea de tâlhărie calificată, prevăzute de art. 233 și de art. 234 Cod Penal;
1.6.Infracțiunea prevăzută de art. 342 Cod Penal: Nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor;
1.7.Infracțiunea prevăzută de art. 343 Cod Penal: Uzul de armă fără drept;
1.8.Infracțiunile contra familiei: art. 376 – art. 380 Cod Penal;
1.9.Infracţiuni de genocid şi contra umanităţii: art. 438 – art. 439 Cod Penal;
1.10.Infracțiuni de război: art. 440 – art. 445 Cod Penal;
1.11.Infracțiunile prevăzute de art. 2 – art. 3 din Legea nr. 143/2000 (traficul de droguri, național/internațional).
2. Procesul non-penal
2.1.Procedura ordonanţei preşedinţiale;
2.2.Procesele care au ca obiect drepturi ale minorilor;
2.3.Măsuri asigurătorii şi provizorii. Suspendarea executării silite;
2.4.Ordinele de protecție.
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Actualitateacum 23 de ore
Alertă de fraudă online: Cum fac bani hackerii care se dau drept Poliția Română sau Interpol
-
Sportacum 22 de ore
Alba, gazdă a proiectului „Footbal in Heaven”!!! 30 de fani europeni, pe stadioanele din Cugir, Baia de Arieș, Săsciori, Șugag și Zlatna, printr-un proiect FRF-AJF Alba
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Cum a fost răpită o copilă de 14 ani, de acasă, în miezul nopții, pentru căsătorie: Cazul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Colet cu aproape 6 kilograme de droguri trimis din Spania și ajuns la o firmă din Alba: Pedeapsă definitivă pentru expeditorul „pachetului de biscuiți”
-
Sportacum 7 ore
FOTO: CSM Unirea Alba Iulia și Karate Forever Alba Iulia, medalii la Cupa României de karate